Autoritatea Națională pentru Cetățenie: Vom analiza și verifica îndeplinirea condițiilor privind retragerea cetățeniei Irina Tarasiuc

Redactor:
Catalina Mihai
Autoritatea Națională pentru Cetățenie: Vom analiza și verifica îndeplinirea condițiilor privind retragerea cetățeniei Irina Tarasiuc
Autoritatea Națională pentru Cetățenie a luat act de afirmațiile Irinei Tarasiuc și va verifica îndeplinirea condițiilor legale privind retragerea cetățeniei române, a precizat ANC, la solicitarea MEDIAFAX, după ce solista din R. Moldova a susținut că dorea un pașaport românesc pentru a fi mobilă.

„Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) a luat act de afirmațiile doamnei Irina Tarasiuc și a înregistrat sesizările privind retragerea cetățeniei române a susnumitei. Comisia pentru Cetățenie urmează să analizeze și să verifice îndeplinirea condițiilor legale privind retragerea cetățeniei române”, se arată în răspunsul instituției.

ANC precizează că mai mulți cetățeni români au transmis în scris petiții prin care doresc sa afle poziția Autorității în ceea ce privește această speță.

„Sesizările au fost înregistrate și înaintate conducerii ANC, respectiv Comisiei pentru Cetățenie, în vederea analizării și formulării unui punct de vedere asupra acestui caz”, menționează Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

Potrivit Legii 21/1991, retragerea cetățeniei române se poate face în cazul în care o persoană, aflată în străinătate, săvârșește fapte deosebit de grave prin care vatămă interesele statului român sau lezează prestigiul României sau se înrolează în forțele armate ale unui stat cu care România a rupt relațiile diplomatice sau cu care este în stare de război.

Cetățenia română poate fi pierdută și dacă a fost obținută prin mijloace frauduloase.

De asemenea, retragerea cetățeniei se poate face dacă o persoană este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârșit alte fapte care pun în pericol siguranța națională.

ANC menționează că orice autoritate sau persoană care are cunoștință de existența unui motiv pentru retragerea cetățeniei române poate sesiza, în scris, Comisia pentru Cetățenie, având obligația să prezinte dovezile de care dispune.

Președintele Comisiei stabilește un termen la care se va dezbate sesizarea de retragere, dispunând, totodată, solicitarea punctului de vedere al autorităților competente cu privire la îndeplinirea condițiilor legale privind retragerea cetățeniei și invitarea persoanei care a formulat sesizarea, precum și a oricărei persoane care ar putea da informații utile soluționării cererii.

Totodată, este citată persoana în cauză.

Conform prevederilor Legii 21/1991, Comisia verifică îndeplinirea condițiilor necesare retragerii cetățeniei române. Aceasta audiază persoanele care au făcut sesizarea, precum și persoana în cauză. Legea prevede că lipsa acesteia nu împiedică desfășurarea procedurilor de retragere a cetățeniei române.

În cazul în care constată îndeplinirea sau neîndeplinirea condițiilor legale de retragere a cetățeniei române, Comisia va propune președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie aprobarea retragerii cetățeniei române sau respingerea sesizării.

O cântăreață din Republica Moldova, Irina Tarasiuk, care și-a obținut recent cetățenia română, a afirmat într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare Facebook că pentru ea pașaportul românesc este doar „o viză” care îi permite să călătorească, și nu o cetățenie, întrucât se consideră moldoveancă.

Mesajul este un răspuns la remarca unui tânăr, care îi reproșează că deși se consideră moldoveancă, a obținut cetățenia română.

„Pașaportul românesc este pentru mine doar o viză, și nu o cetățenie. Doar o metodă ca să fiu mobilă. Eu sunt moldoveancă”, a scris cântăreața în limba rusă. „Și punctum. Dacă ceva nu-ți place”, a continuat aceasta în limba română scrisă însă cu grafie chirilică.

Afirmația acesteia, care nu mai apare pe pagina ei de Facebook, a stârnit numeroase comentarii.

Astfel, tânărul care a generat reacția lui Tarasiuk a creat un grup pe Facebook denumit „Irina Tarasiuc fără «viză»!”. Primul mesaj postat de acesta este o captură de ecran cu afirmația cântăreței.

Marți, grupul avea deja 703 membri.

Pe aceeași rețea de socializare a fost creat și un eveniment, denumit „Irina Tarasiuc merită o lecție!”, care prezintă o copie a ordinului privind aprobarea redobândirii cetățeniei române pentru 319 persoane, datat 13 iunie 2014. Pe această listă apare și numele cântăreței.

Într-o încercare de calmare a spiritelor, aceasta a postat, luni, o fotografie pe contul său de Facebook, însoțită de mesajul: „Pe pământ există doar o singură naționalitate, și anume să fii om. Oamenilor uneori le este foarte greu să fie pur și simplu oameni”.

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
Calendar ortodox 2 octombrie 2020. Sărbătorim un sfânt care înlătură vrăjile
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide