Autoritățile franceze vorbesc despre o mână criminală, în cazul incendiului de la Catedrala din Nantes (VIDEO)

Autoritățile franceze vorbesc despre o mână criminală, în cazul incendiului de la Catedrala din Nantes (VIDEO)
Un incendiu a cuprins, sâmbătă dimineaţa, Catedrala din Nantes
Publicat: 19/07/2020, 00:54
Actualizat: 19/07/2020, 01:28

Un incendiu a cuprins, sâmbătă dimineaţa, Catedrala gotică Saint-Pierre-et-Saint-Paul, care datează din secolul al XV-lea și este situată în centrul oraşului Nantes, a anunţat Serviciul de pompieri din departamentul Loire-Atlantique (vestul Franţei), citat de Agerpres. Focul a spart vitraliile catedralei şi a distrus marea orgă a clădirii.

Comandantul local de pompieri, Laurent Ferlay, le-a spus reporterilor că un focar s-a aflat în spatele orgii, care a fost complet distrusă. În afară de orgă şi de spargerea vitraliilor, pagubele nu sunt atât de mari precum s-au temut iniţial pompierii.

„Nu ne aflăm într-un scenariu similar celui de la Notre Dame de Paris (incendiul care a cuprins catedrala, anul trecut-n.r.). Acoperişul nu a fost atins”, a mai precizat Ferlay, citată de Digi 24.

Pompierii sosiți imediat la fața locului, au reuşit să controleze incendiul, după câteva ore, dar coloane de fum încă ieșeau din interiorul catedralei.

Procurorul Pierre Sennes le-a declarat jurnaliștilor că au fost identificate trei focare distincte, iar autorităţile tratează incidentul ca pe un act criminal, fără să ofere şi alte detalii.

Nu este prima dată când această catedrală este afectată de un incendiu. În timpul bombardamentelor aliate din 1944 catedrala a fost parţial distrusă, iar în 1972 şi-a pierdut turla din cauza unui incendiu.

„Am rămas în minte cu incendiul din 1972, dar în acest moment situaţiile nu se compară”, a comentat şi primarul din Nantes, Johanna Rolland.

După acel incendiu, catedrala a fost redeschisă pentru slujbe religioase abia în mai 1985, după 13 ani de reparaţii.

O bazilică din Nantes a fost cuprinsă de flăcări, în 2015. „Totul a ars în mai puțin de 30 de minute”

Un incendiu care se vedea din centrul orașului a izbucnit, în urmă cu cinci ani, la Bazilica Saint-Donatien din Nantes, în departamentul Loire-Atlantique, distrugând integral șarpanta, relata, atunci, Le Parisien în pagina sa electronică.

„Totul a ars în mai puțin de 30 de minute”, a declarat un martor.

Potrivit publicației Ouest-France, în momentul în care a izbucnit incendiul, în mod accidental, pe acoperiș se aflau muncitori care lucrau.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase