FOTO | Autoritățile germane spun că nu ar fi confiscat mega-iahtul miliardarului rus Alisher Usmanov. Dilbar are 15.917 de tone, fiind cel mai mare iaht cu motor din lume după tonaj brut

FOTO | Autoritățile germane spun că nu ar fi confiscat mega-iahtul miliardarului rus Alisher Usmanov. Dilbar are 15.917 de tone, fiind cel mai mare iaht cu motor din lume după tonaj brut
Sursă foto: Profimedia
Publicat: 04/03/2022, 10:55
Actualizat: 04/03/2022, 12:03

Potrivit Ministerului Economiei și Inovării din statul german Hamburg, autoritățile țării nu au confiscat Dilbar, un iaht de 512 picioare deținut de miliardarul rus Alisher Usmanov, scrie Forbes. Lucrările la navă au fost oprite la șantierul naval din Hamburg, unde a fost staționată pentru reamenajare din octombrie. Trei surse au declarat pentru Forbes că a fost confiscat, dar un reprezentant al lui Usmanov a citat declarația ministerului de la Hamburg pentru a confirma că nu a fost confiscat. În declarația sa, ministerul a precizat că agenția vamală federală germană este „autoritatea responsabilă de aplicare” și ar trebui să emită o derogare la export pentru ca iahtul să plece și că „niciun iaht nu părăsește portul dacă nu are voie să facă acest lucru”.

Iahtul este înregistrat în Insulele Cayman și deținut printr-un holding, ceea ce face dificilă legarea directă de Usmanov în scopul sancțiunilor. În declarația sa, ministerul de la Hamburg a adăugat că restricțiile pot fi impuse unui iaht deținut de o persoană rusă sancționată doar „dacă situația proprietății este clar clarificată și toate aceste bunuri sunt, de asemenea, sancționate”. Ministerul a confirmat pentru Forbes că iahtul este încă în port la șantierele navale din Hamburg ale Blohm+Voss. Forbes a contactat Ministerul German al Afacerilor Economice și Serviciul Vamal Federal, dar nu a primit un răspuns imediat.

Sursă foto: Profimedia

Miliardarul rus Alisher Usmanov a fost sancționat luni de Uniunea Europeană. Două zile mai târziu, Forbes a aflat din trei surse din industria iahturilor că lucrările au fost oprite la unul dintre bunurile sale prețioase – iahtul Dilbar, evaluat la aproape 600 de milioane de dolari. Surse care au vorbit cu Forbes au spus că guvernul german a înghețat bunul și că, probabil, ca urmare, angajații Blohm+Voss care lucraseră la iaht nu s-au prezentat la muncă miercuri.

Sursă foto: Profimedia

Un purtător de cuvânt al Lürssen, constructorul naval german care deține Blohm+Voss, a refuzat să comenteze joi. „Toate comenzile și proiectele Grupului Lürssen și ale filialelor sale sunt tratate în conformitate cu legile și reglementările aplicabile”, a spus purtătorul de cuvânt. Reprezentanții lui Alisher Usmanov nu au răspuns imediat unei cereri de comentarii. Usmanov a achiziționat iahtul Dilbar în 2016 pentru 600 de milioane de dolari de la Lürssen, care l-a construit personalizat pentru el timp de 52 de luni. Firma îl numește „unul dintre cele mai complexe și mai provocatoare iahturi construite vreodată, atât în ​​ceea ce privește dimensiunile, cât și tehnologia”. Având 15.917 de tone, este cel mai mare iaht cu motor din lume după tonaj brut și este condus de obicei de un echipaj de 96 de oameni.

Sursă foto: Profimedia

Dilbar are cea mai mare piscină instalată vreodată pe un iaht, precum și două suporturi pentru elicoptere, o saună, un salon de înfrumusețare și o sală de sport. Interioarele sale de pluș au peste 1.000 de perne de canapea și poate găzdui până la 24 de persoane în 12 apartamente. Iahtul face parte din averea estimată de miliarde de dolari a lui Usmanov, care cuprinde acțiuni la gigantul de minereu de fier și oțel Metalloinvest și firma de electronice de larg consum Xiaomi.

Unul dintre primii investitori în Facebook, împreună cu colegul miliardar Yuri Milner, Usmanov deține și active imobiliare extinse în Occident, variind de la două proprietăți din Marea Britanie — Beechwood House din Londra și Sutton Place din Surrey, evaluate la suma totală de 280 de milioane de dolari— la case de lux din Munchen, Germania, Lausanne, Elveția, Monaco și Sardinia.

Sursă foto: Profimedia

Alisher Usmanov și-a vândut pachetul de 30% din echipa engleză de fotbal Arsenal F.C. în 2018 pentru aproape 700 de milioane de dolari în numerar, dar până în această săptămână a avut legături cu fotbalul prin USM Holdings și sponsorizările MegaFon ale Everton F.C. Echipa din Premier League a declarat miercuri că suspendă aranjamentele în lumina atacului Rusiei asupra Ucrainei. Usmanov nu este singurul miliardar rus cu un mega-iaht: Forbes și experții în evaluarea iahturilor VesselsValue au depistat 32 dintre ele.

Marți, Alisher Usmanov a comentat despre sancțiunile UE impuse lui într-o declarație adresată Federației Internaționale de Scrimă, unde a anunțat, de asemenea, că demisionează din funcția de președinte al organizației. „Cred că o astfel de decizie este nedreaptă, iar motivele folosite pentru a justifica sancțiunile sunt un set de acuzații false și defăimătoare care îmi afectează onoarea, demnitatea și reputația de afaceri”, a scris el. „Voi folosi toate mijloacele legale pentru a-mi proteja onoarea și reputație”, a adăugat oligarhul rus.

Sursă foto: Profimedia
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Andreea Bălan și-a aniversat ziua de nume la spital: ”Ce să zic, la mulți ani!”
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu