Autorizația de difuzare de programe TV prin satelit obținută de OTV SRL din Italia, valabilă 6 ani

Autorizația de difuzare de programe TV prin satelit obținută de OTV SRL din Italia, valabilă 6 ani
Publicat: 24/10/2013, 09:00
Actualizat: 31/07/2014, 14:02

Dan Diaconescu a declarat, miercuri, că societatea OTV SRL, cu sediul în Italia, are autorizație să difuzeze prin satelit programul de televiziune OTV din partea statului italian, autorizația având un termen de valabilitate de șase ani.

„Orice licență audiovizuală emisă de un stat membru al Uniunii Europene trebuie să fie respectată ad litteram de fiecare stat al UE (…) Așadar, din Italia, dintr-un oraș numit Roma și de undeva din Vatican, dintr-o proprietate a Vaticanului, pleacă acest semnal al televiziunii OTV. OTV este o firmă înregistrată în Italia, o firmă care plătește taxe și impozite în Italia, o firmă care are două sedii în Italia, un sediu social în cartierul Vatican (…) Pe lângă sediul social avem un sediu de emisie propriu-zis”, a declarat Dan Diaconescu miercuri seară, într-o conferință susținută la sediul OTV din București.
În acest context, Diaconescu a precizat că semnalul pleacă din Italia, așa cum legea italiană obligă. „Semnalul pleacă din Italia, ajunge în Milano (…) de la Milano, unde face o stație, pleacă către Londra (…) la Londra vorbim de o firmă cu care televiziunea noastră OTV are contract, o firmă care lucrează cu satelitul Eutelsat”, a spus acesta, adăugând că „semnalul de la Eutelsat este gratuit pentru românii care au (antenă, n.r.) parabolică”.

Pe de altă parte, Dan Diaconescu a spus că firma OTV SRL are un punct de lucru în Bulevardul Preciziei din București, unul în Chișinău, unul în Madrid și unul în Londra. Potrivit acestuia, sediul central al firmei este la Vatican. El a subliniat că o parte din emisiunile difuzate pe OTV sunt înregistrate la București, o parte la Madrid, o parte la Londra și Chișinău.
De asemenea, Dan Diaconescu a cerut demisia președintelui Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, și repunerea postului DD TV în drepturi.

Totodată, el a spus că CNA va trebui să se adreseze statului italian pentru a putea amenda postul de televiziune OTV. „Toate contractele pe care le-am făcut cu operatorul de ridicare la satelit au fost cu o licență tripartită, adică am introdus în contract trei licențe. Am fost prevăzători, deci nu doar licența de la statul italian, ci o altă licență de la un alt stat (…) Ne așteptăm la momentul în care Uniunea Europeană prin absurd ar interzice ambele licențe ale noastre să funcționăm pe o licență din afara Uniunii Europene. Va fi foarte greu statului român să ne oprească”, a spus Diaconescu.

El a declarat că nu a trimis documentele referitoare la licența obținută în Italia către CNA, afirmând că, „din data de 22 ianuarie, OTV nu mai are niciun raport cu Consiliul”.

De cealaltă parte, Laura Georgescu, președintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a declarat, miercuri, că CNA va sesiza autoritatea de reglementare în audiovizual din Italia în privința lui Dan Diaconescu, care încearcă să ocolească legea din România prin demersurile pentru lansarea canalului italian OTV.

Laura Georgescu a declarat, după ședința CNA, că autoritatea de reglementare în domeniul audiovizualului din Italia, L’Autorità per le garanzie nelle comunicazioni (AGCOM), a eliberat în data de 30 septembrie 2013 societății OTV SRL – care are sediul în Italia – o autorizație de difuzare a unor programe de televiziune prin satelit.

Georgescu a mai spus că CNA nu a primit nicio notificare sau solicitare cu privire la retransmisia canalului italian OTV pe teritoriul României.

„Faptul că această societate OTV SRL nu ne-a trimis notificările sau solicitările legale cu privire la retransmisia unui canal italian duce foarte clar la ideea că această societate vrea să ocolească CNA”, a spus Laura Georgescu.

Ea a mai spus că, joi, CNA va sesiza AGCOM cu privire la Dan Diaconescu. „Noi vom notifica AGCOM (…) O să cerem AGCOM să fie extrem de atenți pentru că radiodifuzorul are un istoric foarte ne-înregulă în România”, a spus Laura Georgescu.

Ea a mai spus că OTV nu a făcut încă proba că emite din Italia. „Ca să poți emite de acolo, plătești”, a mai spus Laura Georgescu.

Totodată, Laura Georgescu a spus că CNA a sesizat încă de marți Parchetul cu privire la faptul că OTV emite fără a avea licență audiovizuală în România.

„Dat fiind istoricul relațiilor dintre Diaconescu Dan Cristian cu autoritatea noastră, nu am nicio problemă că am transmis sesizarea la Parchet”, a spus Laura Georgescu.

Ea a precizat că Parchetul a fost sesizat de CNA în baza articolului 96, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 5.000 lei la 100.000 lei transmisia serviciilor de programe de televiziune/radiodifuziune fără licență de emisie sau licență de utilizare a frecvențelor radio în sistem digital terestru, dacă fapta prezintă pericol pentru siguranța națională, ordinea publică sau sănătatea publică ori poate crea probleme de natură economică sau operațională altor furnizori de rețele ori servicii de comunicații electronice sau utilizatorilor”.

Totodată, Laura Georgescu a spus că ceea ce face Dan Diaconescu este „un precedent extrem de periculos”. „Pentru că pentru prima oară se amestecă politicul și ingerințele de tip influență politică cu respectarea legii din țara în care face business, ceea ce este foarte grav. Mă duce cu ideea la faptul că nu sunt într-un stat de drept”, a spus Laura Georgescu. Ea a mai spus că, într-un stat de drept, se respectă legile și instituțiile, nu se comentează actul de justiție, și se plătesc taxele.

Pe de altă parte, Laura Georgescu a precizat că difuzarea DD TV va rămâne suspendată „până la elucidarea aspectelor de natură penală” pe care CNA le suspicionează. „DD TV nu avea voie să preia OTV fără aprobarea prealabilă a CNA”, a spus Laura Georgescu.

Societatea OTV SRL, înregistrată de Dan Diaconescu în Italia, deține autorizație de difuzare a unor programe de televiziune prin satelit eliberată de Autoritatea în telecomunicații din Italia, potrivit informațiilor furnizate, miercuri, de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) din România.

Potrivit Laurei Georgescu, președintele CNA, societății OTV SRL, cu sediul la Roma, i-a fost eliberată autorizația de difuzare a unor programe de televiziune prin satelit de AGCOM (Autorità per le garanzie nelle comunicazioni), autoritatea de reglementare în domeniul audiovizualului din Italia.

Avizul a fost eliberat de AGCOM pe 30 septembrie 2013.

Pe de altă parte, Dan Diaconescu a înființat societatea OTV SRL, care are sediul în Roma și a fost înscrisă la Registrul Comerțului din Italia, în data de 18 iulie 2013, potrivit unor informații furnizate de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).

Societatea OTV SRL a fost constituită pe 10 iulie 2013, fiind înscrisă oficial la Registrul Comerțului din Italia pe 18 iulie 2013, conform datelor obținute de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) din România de la Camera di Commercio Industria Artigianato e Agricoltura di Roma.

Capitalul social al societății OTV SRL este 10.000 de euro, obiectul de activitate al societății find distribuție cinematografică, producție video și de televiziune.

Asociații societății sunt Dan Diaconescu (capitalul social vărsat de acesta este 9.500 de euro) și Diana Voiculescu (500 de euro). Ambii figurează cu domiciliul în Roma, în același loc unde are sediul legal societatea OTV SRL, respectiv Roma (RM) Via Germanico 107.

Administratorul unic al societății este Diana Voiculescu.

Pe de altă parte, potrivit legislației audiovizualului din România, o televiziune licențiată în Uniunea Europeană poate să emită în România dacă respectă prevederile Deciziei numărul 199 din 2005.

Potrivit Deciziei CNA numărul 199 din 2005, serviciile de programe difuzate de radiodifuzori aflați sub jurisdicția unui stat membru al Uniunii Europene pot fi retransmise în România fără o autorizare prealabilă. Reprezentanții radiodifuzorilor ale căror servicii de programe se retransmit în România trebuie să pună la dispoziția Consiliului Național al Audiovizualului copii legalizate, în limba originală și în traducere, ale documentelor care atestă jurisdicția și autorizarea serviciului de programe.

Consiliul Național al Audiovizualului a decis, marți, să sesizeze Parchetul privind faptul că, începând de vineri noaptea, OTV emite ilegal în România, fără a avea licență audiovizuală, programul televiziunii fiind retransmis pe frecvența de satelit a postului DD TV. Consiliul a stabilit, totodată, că DD TV trebuie să își suspende temporar emisia.

CNA s-a autosesizat cu privire la emisia televiziunii OTV pe frecvența Direct Digital TV (DD TV), începând cu data de 18 octombrie, ora 23.00.

La propunerea Laurei Georgescu, președintele CNA, Consiliul a decis, în ședința de marți, să sesizeze Parchetul pentru că OTV emite în România fără a avea licență audiovizuală.
Totodată, CNA a decis, marți, să sesizeze Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și societatea Digital Sky SRL, care ridică semnalul televiziunii DD TV la satelitul Eutelsat 16 grade Est, să suspende difuzarea televiziunii DD TV, „până la soluționarea aspectelor de natură penală” în acest caz.

Această decizie a fost luată cu unanimitate de voturi de membrii CNA (Laura Georgescu, Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea).

CNA a retras, pe 22 ianuarie 2013, cu unanimitate de voturi, licența audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care presupune că postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite.
Din 22 ianuarie, Dan Diaconescu, cel care deținea OTV, a încercat de mai multe ori să reia emisia postului, însă fără succes, până în noaptea de vineri spre sâmbătă, când OTV a început să emită din nou pe satelit, pe frecvența televiziunii DD TV (Direct Digital TV), care este controlată tot de Diaconescu.

Retransmisia OTV pe licența DD TV este însă ilegală, a declarat, sâmbătă dimineață, pentru MEDIAFAX, Laura Georgescu, președintele CNA.

Potrivit Laurei Georgescu, DD TV are voie să difuzeze în grila sa filme, într-un procent de 67,5%, și programe preluate de la televiziunea de muzică populară Inedit TV (32,5%). Laura Georgescu a mai spus că CNA nu a aprobat modificarea grilei de emisie a DD TV, astfel încât DD TV să poată să retransmită programe în direct ale OTV.

Televiziunea DD TV – care difuza în mod curent în special programe de desene animate – a început să transmită vineri, în jurul orei 23.00, o emisiune în direct cu Dan Diaconescu, pe ecran fiind postată pe lângă sigla DDTV și sigla OTV, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din industria media.

Informația a fost confirmată, pentru MEDIAFAX, de Rareș Gărduș, administratorul firmei Digital Sky SRL, care ridică semnalul televiziunii DD TV la satelitul Eutelsat 16 grade Est.
Însă Rareș Gărduș spune că a constatat și el că vineri, în jurul orei 23.00, DD TV a început să retransmită programul OTV.

Rareș Gărduș a mai spus că el a semnat în luna martie un contract cu firma Telecroma Media SRL, care deține licența audiovizuală a DD TV, pentru ridicarea la satelit a semnalului acestei televiziuni. Potrivit lui Gărduș, contractul a fost semnat pe o perioadă de un an.

„Eu am contract cu Direct Digital TV. Și eu am constatat cu stupoare aseară ce fac ei. Semnalul vine din bulevardul Preciziei din București. DD TV, care a emis până ieri desene animate, are sediul în Preciziei”, a spus Rareș Gărduș.

Gărduș a mai spus că, din punct de vedere legal, compania sa Digital Sky nu poate să intervină și să nu mai retransmită DD TV. „Aștept să văd ce se va întâmpla, pentru că modificarea de grilă a unei televiziuni se face cu aprobarea CNA. Probabil CNA va lua măsuri, nu știu ce măsuri (…) Eu am primit aprobare de la ANCOM și am ridicat semnalul DD TV la satelit. Semnalul a mers bine merci până aseară, pe la 23.00, când DDTV a luat decizia de a retransmite un alt program. Nu știu de unde retransmite. Am văzut că scrie pe ecran că este retransmis din Italia și l-am văzut pe Dan Diaconescu la o măsuță. Dar eu nu pot să afectez acel program, pentru că îmi încalc licența de la ANCOM, trebuie să îl duc (semnalul la satelit, n.r.) așa cum e”, a spus Rareș Gărduș.

Întrebat în câte case din România poate fi recepționat în prezent OTV, Rareș Gărduș a spus: „Pe rețelele de cablu pe care DD TV era retransmis. Dar DD TV era pe niște rețele mici din țară, nu pe RCS și pe UPC”.

Pe de altă parte, OTV poate fi recepționat de persoanele care dețin o antenă de satelit și o poziționează după coordonatele DD TV. Surse din industria media au declarat pentru MEDIAFAX că sunt câteva mii de persoane care dețin astfel de antene individuale.

În ultimele săptămâni, Dan Diaconescu a declarat de mai multe ori că va relua emisia OTV și că va emite dintr-o biserică de la Vatican. Însă, Arhiepiscopia Romano-Catolică București a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă că „OTV nu emite de la Vatican, iar Diaconescu nu are rezidență în Statul Cetății Vaticanului”, precizând că „afirmațiile lui Dan Diaconescu sunt absolut false și nefondate”.

Pe de altă parte, pe 16 octombrie, Dan Diaconescu a anunțat că a început să emită în Italia pe frecvența televiziunii Romit TV, dar și pe internet. Însă, Romit TV emite în Italia pe o licență digitală terestră și nu deține o licență de satelit proprie, după cum nici OTV nu deține vreo licență audiovizuală în Italia.

CNA a retras, în ședința din 22 ianuarie 2013, cu unanimitate de voturi, licența audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care presupune că postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite. Licența OTV a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, președintele CNA, cu unanimitate de voturi.

Licența OTV – un post aflat în lista televiziunilor „must carry”, pe care cabliștii îl retransmiteau în mod obligatoriu la momentul respectiv – a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deținea licența televiziunii, nu a făcut dovada plății unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislației audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 și 2012. Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, „Licența audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situații: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia”.

OTV a primit amenzi în cuantum de 1,17 milioane de lei de la Consiliul Național al Audiovizualului, începând din anul 2009 și până pe 28 martie 2012, când televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat în insolvență, și nu a făcut la CNA dovada achitării lor. Amenzile aplicate la CNA merg la bugetul de stat.
Avocații firmei de avocatură Fenechiu-Savu și Asociații, care reprezintă societatea Ocram Televiziune SRL, au depus, pe 23 ianuarie 2013, la Curtea de Apel București o cerere de anulare a deciziei Consiliului Național al Audiovizualului din 22 ianuarie 2013 privind retragerea licenței de emisie a OTV.
Curtea de Apel București a respins, pe 3 aprilie 2013, cererea de anulare a hotărârii CNA privind retragerea licenței de emisie a OTV, decizia putând să fie contestată la instanța supremă. Instanța a stabilit că cererea lui Dan Diaconescu de anulare a deciziei CNA din 22 ianuarie în urma căreia postului OTV i-a fost retrasă licența de emisie este neîntemeiată.

Pe de altă parte, Dan Diaconescu controlează televiziunea Direct Digital TV (DD TV). Licența audiovizuală a televiziunii DD TV este deținută de societatea Telecroma Media SRL, ai cărei asociați sunt: Ion Florin Floștoiu (asociat principal – 61,65%), Iulius Mario Diaconescu (33,35%) și Al Attar Khaldoun (5%). Durata de valabilitate a licenței audiovizuale a DD TV va expira pe 24 februarie 2014, potrivit site-ului CNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun