Avem cel mai GREU DE FALSIFICAT pașapoarte din lume. Care sunt noile elemente DE SECURITATE

Publicat: 12/01/2019, 15:33

Fiecare foaie a noilor pașapoarte conține un element stilizat a unui monument istoric sau a unui element turistic cunoscut din România, cum ar fi Delta Dunării, Lacul Roșu, Peștera Scărișoara sau orașul medieval Sighișoara.

„Elementele de siguranță implementate au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare, elemente optic-variabile precum și elemente realizate prin nanotehnologie„, a explicat chestorul de poliție Mirel Toancă,directorul Diecției Generale de Pașapoarte.

Noul pașaport

Potivit lui Toancă, unele elemente menționate pot fi vizibile cu ochiul liber, dar altele – în diferite spectre de lumină, în infraroșu.

„Sunt și elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, sunt și elemente realizate cu cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran și fir metalic, fir de coasere în trei culori – roșu, galben și albastru – una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei, este inserat un fir metalic fluorescent care în lumină UV reacționează în trei culori: roșu, galben-verzui și albastru”, a declarat chestorul de poliție.

Astfel, pe lângă elementele de siguranță pe care le oferă aceste imagini se realizează și o promovare a obiectivelor turistice și istorice ale țării.

Noul pașaport

Noile documente de călătorie românești vor fi printre cele mai sigure pașapoarte din lume.

Noile modificări nu vor influența costul pașaportului pentru cetățeni, iar documentele de călătorie din generațiile anterioare rămân valabile până la data menționată în acestea.

„Așa cum știți, anul trecut au avut loc mai multe schimbări legislative cu impact pozitiv pentru cetățeni: dublarea termenului de valabilitate, respectiv la 10 ani a pașaportului simplu electronic pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani. În plus, au fost modificate condițiile în care poare fi eliberat pașaportul simplu electronic temporar, care este valabil 12 luni. Acest pașaport se eliberează într-un termen ce nu poate depăși trei zile lucrătoare, doar în situații obiective, din motive de sănătate, familiale sau profesionale este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea unui pașaport simplu electronic”, a adăugat chestorul Mirel Toancă.

Noul pașaport

În plus, Ministerul de Interne vrea schimbări și la conținutul tuturor celor trei tipuri de documente. Pașaportul electronic diplomatic, cel de serviciu și cel simplu vor avea rubrici identice, însă culori diferite.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 a absolvit Facultatea de Filosofie și Jurnalism. citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase