AVERTISMENT. Studenții străini din SUA vor trebui să părăsească țara sau să riște deportarea, dacă cursurile se desfășoară online

AVERTISMENT. Studenții străini din SUA vor trebui să părăsească țara sau să riște deportarea, dacă cursurile se desfășoară online
Publicat: 07/07/2020, 16:25
Actualizat: 07/07/2020, 19:43

Studenții străini care urmează studii universitare în Statele Unite vor trebui să părăsească țara sau să riște deportarea dacă universitățile lor vor trece la cursuri doar online, a anunțat luni  Poliţia Vămilor şi Imigraţiei (ICE).

Această mișcare poate afecta mii de studenți străini care vin în Statele Unite pentru a urma universități sau participa la programe de formare, precum și studii non-academice sau profesionale.
Universitățile la nivel național încep să ia decizia de a trece la cursuri online ca urmare a pandemiei coronavirusului. La Harvard, de exemplu, toate instrucțiunile de curs vor fi livrate online, inclusiv pentru studenții care locuiesc în campus. Pentru studenții internaționali, asta le deschide ușa ca aceștia să plece din SUA notează DW.com

„Există atâta incertitudine. Este foarte frustrant”, a declarat Valeria Mendiola, 26 de ani, studentă la Școala de Guvernare Kennedy a Harvard. „Dacă trebuie să mă întorc în Mexic, pot să mă întorc, dar mulți studenți internaționali nu au aceasta sansa.”

Într-un comunicat de presă emis luni, ICE a spus că studenții care se încadrează în anumite vize „ar putea să nu ia o sarcină completă de curs online și să rămână în Statele Unite”, adăugând, „Departamentul de Stat al SUA nu va elibera vize pentru studenții înscriși în școli și / sau programe care sunt complet online pentru semestrul toamnei și nici nu vor permite acești studenți să intre în Statele Unite în vigoare și protecția frontierelor din SUA

Agenția a sugerat ca studenții înscriși în prezent în SUA să ia în considerare alte măsuri, cum ar fi transferul la școli cu instruire personală. Există o excepție pentru universitățile care folosesc un model hibrid, cum ar fi un mix de clase online și personal.

Brad Farnsworth, vicepreședintele Consiliului American pentru Educație, a declarat că anunțul l-a prins prin surprindere și pe mulți alții.

„Credem că acest lucru va crea mai multă confuzie și mai multă incertitudine”, a spus Farnsworth, a cărei organizație reprezintă aproximativ 1.800 de colegii și universități. „Ceea ce speram să vedem a fost mai multă apreciere pentru toate nuanțele posibile pe care campusurile le vor explora”.

Președintele Universității Harvard, Larry Bacow, a declarat într-o declarație, luni seară, că „suntem profund îngrijorați de faptul că îndrumările emise astăzi de SUA Imigrări și Executare Vamală impun o abordare contundentă, unică, adecvată pentru o problemă complexă care oferă studenților internaționali, în special cei în programele online, puține opțiuni dincolo de părăsirea țării sau transferul școlilor. ”

Modificare a sistemului de imigrare din SUA

Administrația Trump a adus o modificare a sistemului de imigrare din SUA. Luna trecută, Casa Albă a emis o proclamație de imigrare, reducând în mod dramatic imigrația legală în SUA, trimițând sute de oameni și afaceri într-o acțiune pentru a înțelege dacă planurile lor de viitor sunt deraiate.

În proclamare, administrația a susținut că „circumstanțele extraordinare” prezentate de coronavirus au cerut suspendarea vizelor bazate pe angajare. Însă avocații, industriile și experții imigranților spun că administrația profită de pandemie pentru a face schimbări de imigrare mărețe și a înainta agenda pe care o va face pentru a reduce imigrația legală.

Anunțul de luni, la fel ca modificările care au precedat-o, ar putea duce în mod similar ca mulți studenți străini care deseori plătesc un nivel ridicat de studii pentru a trebui să se întoarcă în țara de origine.

Potrivit Institutului pentru politica de migrație, un think tank cu sediul în Washington, DC, aproximativ 1,2 milioane de studenți care se încadrează în vizele afectate au fost înscriși și înregistrați la peste 8.700 de școli la nivel național din martie 2018.

Farnsworth a spus că vede anunțul ca parte a unui model mai mare de mișcări ale administrației care „nu au stabilit tonul potrivit. Acest lucru va crea cred că mai multă anxietate din partea internaționalului”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase