Avertismentul medicilor: ce se întâmplă cu copiii care au ghiozdane prea grele

Avertismentul medicilor: ce se întâmplă cu copiii care au ghiozdane prea grele
Publicat: 15/09/2015, 19:57
Actualizat: 27/09/2018, 19:10

„Primele semne la care trebuie să fie atenți părinții sunt durerile de spate, dar și creșterile bruște în înălțime, stările de apatie și de anemie. Semnele bolii apar în jurul vârstei de 8 ani și trebuie intervenit imediat, pentru că tratate în primele faze, afecțiunile coloanei se pot vindeca. Este nevoie însă de consultarea unui specialist. Nedepistate la timp, afecțiunile coloanei evoluează și, în maximum doi ani, deviațiile devin vizibile și formează un fel de cocoașă”, avertizează medicul Ahmad Rawachdeh, specialist ortoped, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit medicului, în multe cazuri poate fi vorba de deformații ale coloanei vertebrale din naștere, fără nicio legătură cu sedentarismul sau poziția incorectă de la birou.

Ahmad Rawachdeh mai susține că, pentru școlarii cu probleme ale coloanei vertebrale, cele mai bune ghiozdane sunt cele care, la contactul cu spatele, se mulează pe curburile coloanei vertebrale, printr-un perete flexibil din burete. De asemenea, poate fi potrivită chiar și dimensiunea ghiozdanului în raport cu înălțimea copilului. Mai mult, susține specialistul, bretelele genții de școală trebuie să fie reglate egal, în așa fel încât partea de jos a ghiozdanului să se plieze pe curbura lombară.

Totodată, ortopedul Ahmad Rawachdeh a spus că, potrivit unui studiu american, rucsacul trebuie să cântărească sub 10% din greutatea copilului.

„Cu toate acestea, o mare parte dintre elevi duc în spate, zilnic, o greutate cu mult mai mare. În plus, nu de puține ori, chiar și în timpul orelor de joacă au tendința să ridice tot felul de obiecte mult prea grele pentru coloana lor. La joacă, cei mici trebuie supravegheați, pentru că orice mișcare bruscă sau efort excesiv le poate provoca leziuni la coloană. Cele mai frecvente sunt luxațiile dorsale, adică mici rupturi la nivelul ligamentelor sau mușchilor spatelui”, a adăugat specialistul.

Conform medicului, o altă problemă care ar putea afecta coloana este și încălțămintea, de aceea recomandă ca pantofii copiilor să aibă talpă joasă, să fie confortabili și să susțină poziția corectă a corpului. Specialistul susține că pantofii cu talpă ortopedică sunt cei mai potriviți, iar balerinii nu sunt indicați la vârste fragede, pentru că nu susțin piciorul.

O altă recomandare pentru prevenirea suferințelor coloanei la copii ar viza biroul, care trebuie să fie înclinat, și patul, care ar trebui să nu aibă arcuri.

„Ideal ar fi ca suprafața de lucru a biroului să fie înclinată, cum erau cândva băncile la școală. Explicația acestei recomandări este simplă: dacă masa de birou este dreaptă, copilul va avea tendința să se aplece deasupra ei pentru a vedea mai bine și pentru a putea scrie și citi, forțându-și coloana. Mai mult, înălțimea scaunului trebuie să-i permită copilului să atingă podeaua cu toată suprafața tălpilor. Salteaua patului trebuie să fie tare, dacă obișnuiește să doarmă pe spate, potrivit de tare, atunci când doarme ghemuit și suficient de moale, în cazul în care doarme pe burtă”, a mai spus medicul Ahmad Rawachdeh.

Potrivit specialistului, pentru copiii care au probleme cu spatele, cel mai bun sport este înotul.

„Înotul pune la lucru toată musculatura și are efecte terapeutice pentru persoanele cu scolioză și cifoză. Alte activități fizice recomandate sunt ciclismul și vâslitul, dar și plimbările în aer liber, acestea din urmă relaxând mușchii dorsali. Copiii care au probleme cu spatele nu au voie, să joace fotbal, să facă sărituri sau să joace tenis, sporturi care implică mișcări și răsuciri bruște și solicită partea de jos a coloanei”, a adăugat ortopedul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern