Prima pagină » Știri » Avertismentul unui medic nutriționist: „Cafeaua preparată aşa devine nocivă, creşte colesterolul și trigliceridele”

Avertismentul unui medic nutriționist: „Cafeaua preparată aşa devine nocivă, creşte colesterolul și trigliceridele”

Avertismentul unui medic nutriționist: „Cafeaua preparată aşa devine nocivă, creşte colesterolul și trigliceridele”

Cafeaua este una dintre băuturile consumate de majoritatea oamenilor, mai ales dimineața atunci când ai nevoie de energie. Totuși, dacă nu este preparată corect, ea poate crește colesterolul și gliceridele. Iată ce a dezvăluit un medic nutriționist.

Potrivit medicului Alina Lăcătuș, specialist în nefrologie, cafeaua are în compoziția sa substanțe care devin active în funcție de modul de preparare.

Astfel în loc de un boost de energie, cafeaua poate deveni nocivă.

”Deși, cafeaua nu conține colesterol, are în compoziția ei niște substanțe uleioase numite diterpene (cafestol şi kahweol) care cresc LDL-colesterolul, colesterolul total şi trigliceridele.

Studiile au arătat ca fiecare 10 mg de diterpene cresc colesterolul seric cu 0.13 mmol/L, ceea ce nu este de neglijat, mai ales pentru cineva care are lipidele serice deja crescute,” spune dr. Alina Lăcătuș.

Cele mai nocive moduri de a prepara cafea

În acest context medicul a prezentat care tipuri de cafele pot deveni nocive cantitate de diterpene se eliberează din cafea în funcție de modul de preparare.

Dacă obișnuiești să bei cafea turcească sau preparată la ibiric, ar trebui să afli câteva lucruri.

„Studiile au arătat ca fiecare 10 mg de diterpene cresc colesterolul seric cu 0.13 mmol/L, ceea ce nu este de neglijat, mai ales pentru cineva care are lipidele serice deja crescute.

Modul de preparare al cafelei influențează cantitatea de diterpene eliberarate, tipul cafelei (arabica sau robusta) nefiind important.

Hârtia de filtru, folosită la cafetiere clasice sau la percolator, retine aceste uleiuri, motiv pentru care consumul de cafea filtrata ne protejează de acest risc.

Cafeaua turceasca pare să fie cea mai nocivă, urmată de cafeaua făcută la cafetiera cu presă, apoi cea fiartă la ibric.

La polul opus este cafeaua obținută la cafetieră cu filtru, percolator sau preparata instant, la care creșterea colesterolului este nesemnificativă”, scrie medicul Alina Lăcătuș, pe pagina sa de Facebook.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Un șofer din București a lovit un copac și două ambulanțe SMURD
Digi24
Vladimir Putin „a otrăvit” mințile rușilor. Mihail Kasianov, despre ultima întâlnire cu liderul de la Kremlin: „Te voi distruge oricum”
Cancan.ro
FBI intră pe fir în cazul lui Emil Gânj! Descoperiri ULUITOARE în telefonul criminalului din Mureș
Prosport.ro
Mădălina Ghenea i-a înnebunit pe arabi. Cum și-a făcut apariția în Qatar
Adevarul
Povestea celui mai bogat sat din Ucraina, aflat la graniţa cu România. Paradoxul castelelor din Nyzhnia Apșa
Mediafax
AEP: Peste 2.2 milioane de alegători înscriși pentru alegerile locale parțiale de duminică
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
Rachete spațiale, aur ilegal și o misiune imposibilă a Legiunii Străine: De ce nu poate Europa să își apere frontiera din Amazon
Cancan.ro
Ultimele imagini cu Rodica Stănescu înainte să moară! Se transformare radical de dragul iubitului. Intervenții estetice și...
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Un EXPERT spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat INTELIGENTE
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
O funcție uitată revine pe WhatsApp