Avion spion rusesc a survolat Marea Neagră în timpul exercițiilor navelor NATO. Ce spune MAPN

Avion spion rusesc a survolat Marea Neagră în timpul exercițiilor navelor NATO. Ce spune MAPN
Publicat: 16/03/2015, 21:31

Ministrul Mircea Dușa a asistat, luni, la exercițiile pe mare ale navelor din Gruparea Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG-2), care au ajuns în Portul Constanța la sfârșitul săptămânii trecute, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Exercițiile s-au organizat sub comandă NATO, scenariile exercițiilor au fost elaborate de către militari și cred că sunt scenarii care să dovedească capacitatea militarilor din această Grupare Navală de cooperare în Marea Neagră, având în vedere că după criza din Ucraina și mai ales după anexarea Crimeei situația de securitate pe Marea Neagră s-a schimbat mult și e nevoie ca exercițiile pe care le organizăm să fie exerciții care să asigure interoperabilitatea între structurile forțelor care participă la aceste exerciții”, a afirmat Mircea Dușa, la finalul exercițiului.

În timpul exercițiilor militare care au avut loc pe Marea Neagră un avion rusesc a survolat zona, ministrul Mircea Dușa spunând că asemenea lucruri sunt normale.

„Cred că este normal ca avioane de supraveghere electronică să culeagă informații despre ceea ce se întâmplă pe Marea Neagră așa cum și avioanele NATO culeg informații din această zonă”, a spus ministrul.

Întrebat dacă reprezintă o coincidență prezența avionului respectiv chiar în timpul exercițiilor, Dușa a afirmat: „Nu cred că este coincidență, se știe că există acest exercițiu pe Marea Neagră și culeg informațiile despre acest exercițiu”.

Potrivit reprezentanților Forțelor Navale, avionul de cercetare rusesc IL-20 a survolat zona la o înălțime de 3.000 de metri.

Ministrul Apărării a mai afirmat că în afara exercițiului din Marea Neagră, militarii români au început, luni, la Câmpia Turzii pregătirea comună cu Forțele Aeriene ale Statelor Unite, fiind prezenți 250 de militari americani, 200 de militari români și șase avioane F-16. De asemenea, în perioada următoarea vor avea loc pregătiri comune cu militari americani în poligonul Smârdan, iar în luna mai va avea loc un exercițiu cu Forțele Aeriene portugheze.

Navele militare din Gruparea NATO Standing Maritime Group-2 (SNMG-2), sosite la sfârșitul săptămânii trecute în Portul Constanța, au ridicat ancora luni, continuându-și acțiunile pe mare. Navelor respective li s-au alăturat, din partea Forțelor Navale Române, două corvete, două nave purtătoare de rachete, Fregata Mărășești și trei aeronave ale Forțelor Aeriene Române, realizând împreună exerciții de luptă antisubmarin și împotriva aeronavelor inamice, exerciții de respingere a atacului unor nave și ambarcațiuni rapide inamice.

SNMG-2 este una dintre cele patru grupări navale multinaționale ale Alianței Nord-Atlantice și este condusă de către contraamiralul Brad Williamson (SUA). Gruparea este alcătuită din patru fregate (Canada, Turcia, Italia și România), un crucișător (SUA, nava comandant) și o navă auxiliară (Germania).

Forțele Navale Române sunt reprezentate în grupare de Fregata Regina Maria, cu un elicopter la bord, iar celelalte nave sunt: crucișătorul USS Vicksburg, fregatele HMCS Fredericton, TCG Turgutreis, ITS Aliseo și nava auxiliară FGS Spessart.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului