Avionul căzut în Apuseni avea ultima revizie făcută în decembrie 2013. Cum a luat Iovan decizia de a decola

Avionul căzut în Apuseni avea ultima revizie făcută în decembrie 2013. Cum a luat Iovan decizia de a decola
Publicat: 21/01/2014, 14:28
Actualizat: 07/07/2016, 15:58

Avionul Britten-Norman Islander BN2, care a căzut luni după-amiază în Munții Apuseni, în zona Pasului Ursoaia de pe Muntele Petreasa, avea toate reviziile la zi și era perfect funcțional, chiar dacă era un aparat vechi de 36 de ani, au explicat pentru gândul surse oficiale, în contextul în care în spațiul public au apărut discuții legate de starea tehnică proastă a avionului, lansate chiar și de vicepremierul Liviu Dragnea.

Avionul Școlii Superioare de Aviație Civilă a fost fabricat în 1977 în Marea Britanie și fusese supus ultimei revizii în luna decembrie 2013, primind un certificat de navigabilitate valabil un an, până în decembrie 2014, au precizat pentru gândul surse oficiale.

Astfel, este greu de afirmat că sistemul de degivrare nu funcționa sau era depășit tehnic, în condițiile în care certificatul tehnic de zbor este emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, o instituție bine cotată internațional, din punct de vedere al siguranței certificatelor emise, a explicat pentru gândul Sorin Stoicescu, fost director al Direcției Aviației Civile din Ministerul Transporturilor.

„Astea sunt prostii și abureli. Adrian Iovan nu s-ar fi urcat într-un avion nesigur, era pilot, nu maimuță. Atâta timp cât aeronava avea un certificat de navigabilitate, era susținută cu toată răspunderea pentru a executa misiuni de zbor. Autoritatea Aeronautică Română este foarte bine cotată, pe locul 4 în UE și pe locul 9 în lume din punct de vedere al siguranței și al certificatelor emise”, spune Sorin Stoicescu.

Cine decide când se decolează, în funcție de condițiile meteo

Sorin Stoicescu a mai explicat pentru gândul că decizia de a decola aparține pilotului aeronavei, care face un briefing cu autoritățile aeroportuare, inclusiv cu cei de la serviciul meteo, pentru a afla condițiile meteo de pe traseul de zbor. Astfel, decizia de a decola i-a aparținut lui Adrian Iovan, pilot cu o experiență de peste 16.000 de ore de zbor, conform Ministerului Transporturilor. Totuși, schimbările meteo nu pot fi prevăzute la minut și cu atât mai puțin deasupra munților, așa cum s-a întâmplat în cazul accidentului de ieri.

„La Băneasa, ieri, vremea era frumoasă, dar deasupra munților schimbările meteo au loc instantaneu, nu le poți prevedea. Poate fi soare și imediat să ningă. El a plecat în condiții meteo bune”, a mai spus Sorin Stoicescu.

Anchetă la Transporturi

La această oră, Ministerul Transporturilor a declanșat o anchetă pe două paliere, pentru a stabili dacă au existat deficiențe în ce privește aeronava și

„Investigația administrativă va stabili măsura în care s-au respectat procedurile. Aceasta este realizată împreună cu experți de la Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa), Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), Școala Superioară de Aviație și Direcția de Aviație din cadrul Ministerului Transporturilor.

Investigația tehnică urmează să determine cauzele accidentului, precum și responsabilii și este realizată de Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), instituție în subordinea Ministerului Transporturilor, singura cu astfel de atribuții”, a anunțat Ministerul Transporturilor într-un comunicat de presă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului