Avocatul Elenei Udrea, excepții de neconstituționalitate la apelul privind anularea condamnării în „Gala Bute”

Avocatul Elenei Udrea, excepții de neconstituționalitate la apelul privind anularea condamnării în „Gala Bute”
Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a ridicat două excepții de neconstituționalitate, marți, la termenul stabilit în apelul prin care fostul ministru al Turismului solicită anularea condamnării în dosarul „Gala Bute".

„Astăzi, în fața Completului ÎCCJ am ridicat două excepții de neconstituționalitate și am solicitat la ÎCCJ să sesizeze CCR în legătură cu neconstituționalitatea unor texte de lege. Am pus în discuție constituționalitatea unor texte de lege, nu cazul în sine, pentru că abia astăzi (mați – n.r.) urmează ca instanța de judecată să se pronunțe pe admiterea în principiu a recursului în casație. Eu sper că se va întâmpla acest lucru, având în vedere că există și un raport favorabil întocmit de judecătorul raportor. Dar textele de lege, din punctul nostru de vedere, au o lacună constituțională, faptul că pe admiterea în principiu se pronunță un singur judecător dintre cei cinci desemnați și se pronunță prin încheiere definitivă fără participarea apărării și a procurorului. Noi am apreciat că este neconstituțională o asemenea prevedere și am mai cerut instanței să sesizeze CCR cu privire la un alt text de lege din Codul de Procedură Penală, 438, care limitează cazurile în care instanța de recurs în casație se poate pronunța pe nelegalitatea unei hotărâri definitive”, a spus Veronel Constantinescu, avocatul Elenei Udrea.

Întrebat de jurnaliști dacă există riscul ca Elena Udrea să nu beneficieze de rejudecare în cazul „Gala Bute”, avocatul a spus că orice este posibil.

„În fața instanței de judecată te poți aștepta și la asemenea riscuri. Eu apreciez, însă, că dacă se aplică în mod corect legea, nu există acest risc”, a afirmat avocatul.

Întrebat, în continuare, cu ce o ajută pe clienta sa rejudecarea dosarului „Gala Bute”, Veronel Constantinescu a răspuns că trebuie luată în calcul în primul rând decizia CCR privind abuzul în serviciu.

„În primul rând gândiți-vă la ce a spus CCR privind abuzul în serviciu. Elena Udrea nu a încălcat nicio lege sau ordonanță de urgență în activitatea ei de ministru și în situația în care se analizează din această perspectivă, o asemenea infracțiune nu poate fi reținută. (…) Nu se pune în discuție prescripția, ci doar reanalizarea fondului, reanalizarea acuzațiilor din noi perspective, perspectiva constituțională a deciziei CCR care a definit cum trebuie analizată infracțiunea de abuz în serviciu”, răspuns Veronel Constantinescu.

Veronel Rădulescu a mai fost întrebat dacă există temerea ca decizia de condamnare a Elenei Udrea la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” să rămână în vigoare și să emită efecte, acesta afirmând că i se pare „destul de greu”.

„Teoretic, există și această posibilitate, practic, s-ar tinde la un răspuns din partea CJUE care să permită instanțelor naționale, nu doar instanțelor românești, să încalce deciziile CCR, în toate statele membre ale UE, ceea ce mie mi se pare destul de greu. Dacă CJUE va răspunde pozitiv la întrebările formulate de ÎCCJ, dosarul va fi pus pe rol, iar ÎCCJ urmează să analizeze și prin prisma deciziei CCR, dar și ignorând această decizie. Dacă ar ignora decizia CCR se poate ajunge la inadmisibilitate. E o teorie din punctul meu de vedere nerealistă”, a spus acesta.

Potrivit avocatului, fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, va fi prezentă la fiecare termen de judecată pentru a se apăra și pentru a dovedi că nu se face vinovată de faptele care i se impută.

Gheorghe Hagi dă o nouă lovitură memorabilă. "Regele" pregăteşte un nou transfer de milioane. Puştiul...
Vestea trista a zilei! S-a intamplat in urma cu putin timp
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Antonescu! S-au văzut formele generoase în toată splendoarea lor
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Veste extraordinară pentru românii care au credite! Anunțul făcut de Florin Cîțu
Un fost premier, după atacurile din Franţa: ”Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi”
Video. Scene șocante, devenite virale în mediul online. Un bărbat acuzat că a călcat pe...
Vestea trista a zilei! S-a intamplat in urma cu putin timp
O echipă de specialişti a stabilit finalul pandemiei. Când se va termina coşmarul pentru România
Și-a luat o NOUĂ amantă pentru a se distra. TÂNĂRA i-a venit însă de hac...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Andreea Esca a primit o veste tristă! Ce se întâmplă acum cu vedeta de la...
Moşii de Toamnă 2020: Ce NU este bine să dai de pomană în Sâmbăta Morţilor?
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
De unde vin produsele vândute de magazinele Lidl in România ?
Horia Brenciu, atac dur la adresa lui Dan Bittman. Ce i-a transmis artistul: „ Zice...
×
Inchide