Avocatul fostului premier: Adrian Năstase vrea să dea banii ISC, dar instituția nu a furnizat un cont

Avocatul fostului premier: Adrian Năstase vrea să dea banii ISC, dar instituția nu a furnizat un cont
Publicat: 11/02/2013, 15:20
Actualizat: 29/09/2018, 02:53

Adrian Năstase vrea să dea aproximativ 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat în Construcții, în cadrul executării silite, dar instituția nu a dat contul în care să fie virați acești bani, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, avocatul Ion Cazacu.

Avocatul a spus că Adrian Năstase este pregătit în orice moment să achite aproximativ 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat în Construcții, după ce instituția a obținut în instanță încuviințarea începerii procedurii de executare silită pentru această sumă.

Cazacu a precizat că, în cadrul procedurii de executare silită, executorul judecătoresc are posibilitatea dar și obligația să solicite mai întâi executarea voluntară.

Avocatul a precizat că, până la acest moment, Adrian Năstase a transmis o adresă ISC prin care a arătat instituției că vrea să plătească integral suma de aproximativ 3,3 milioane de lei și a cerut furnizarea unui număr de cont unde să poată fi virați banii.

Cazacu a precizat că până la acest moment Inspectoratul de Stat în Construcții nu a comunicat în ce cont pot fi virați banii, motiv pentru care apărarea lui Năstase va deschide un cont la CEC Bank, unde va pune la dispoziție, respectiv va indisponibiliza, suma prevăzută în decizia prin care ISC a câștigat dreptul de a-l executa silit pe Adrian Năstase.

Avocatul a mai arătat că odată depuși banii în cont, respectiv la CEC Bank, se îndeplinește procedura executării voluntare, cu această fază încheindu-se și executarea silită, „obiectul deciziei instanței fiind returnat solicitantului”.

Întrebat când va fi deschis contul la CEC Bank și când vor fi depuși efectiv banii, avocatul a menționat încă o dată că nu a primit răspunsul ISC și că acest cont va fi deschis cât mai curând.

Fostul premier Adrian Năstase a notificat, în 7 februarie, prin intermediul avocaților, Inspectoratul de Stat în Construcții cu privire la faptul că va plăti 760.000 de euro din prejudiciul calculat în dosarul Trofeul Calității, declara vineri, pentru MEDIAFAX, avocatul Ion Cazacu.

Potrivit lui Cazacu, suma reprezintă partea din prejudiciu ce ar trebui achitată de Năstase în solidar cu ceilalți cinci inculpați din dosar, conform deciziei instanței. Avocatul precizat că, la momentul trimiterii notificării, nu începuse procedura de executare silită dispusă de Judecătoria Sectorului 1 în cazul lui Năstase.

Notificarea către ISC a fost trimisă înainte de judecarea cererii de eliberare înainte de termen a fostului premier, aceasta având termen în 12 februarie, la Judecătoria Sectorului 4.

Judecătoria Sectorului 1 a admis în 1 februarie cererea Inspectoratului de Stat în Construcții de încuviințare a executării silite a lui Adrian Năstase cu peste 3,3 milioane de lei din prejudiciul din dosarul Trofeul Calității, decizia neputând fi contestată.

„Admite cererea de încuviințare a executării silite formulată de BEJ Timnea Vicențiu-Pascal împotriva debitorului Năstase Adrian, la solicitarea creditorului Inspectoratul de Stat în Construcții. Încuviințează executarea silită ce urmează a se efectua în circumscripția teritorială a Judecătoriei Sectorului 1 București, potrivit art. 3711 alin. 3 C.proc.civ., pentru suma de 3.337.452,5258 lei, datorată de debitor în temeiul titlului executoriu reprezentat de Sentința penală nr. 176/30.01.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală în dosar nr. 514/1/2009, rămasă definitivă prin Decizia nr. 160/20.06.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 judecători în dosar nr. 2470/1/2012, precum și pentru cheltuielile de executare. Fără cale de atac, conform art. 3731 C.proc.civ.”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 1.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

Prejudiciul din dosarul Trofeul Calității este de aproximativ 6,4 milioane lei (peste 1,4 milioane de euro).

Din această sumă, Adrian Năstase, în solidar cu Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Marian Ioana și Bogdan Popovici, Cristian Mihail Vasile și societățile Arond SRL și Eurografica SRL, a fost obligat de către instanța supremă la plata a peste 3,3 milioane de lei despăgubiri către ISC. Restul sumei calculate drept prejudiciu este în sarcina inculpaților Jianu, Gasparovici, soții Popovici și Vasile.

Diana Gasparovici, care a primit cinci ani de închisoare cu executare, este singurul condamnat din dosar care nu se află în închisoare, ea nefiind găsită de Poliție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii