Avocatul lui Adrian Năstase spune că ISC a pus la dispoziție un număr de cont, iar în zilele următoare postul premier va plăti 3,3 milioane de lei

Avocatul lui Adrian Năstase spune că ISC a pus la dispoziție un număr de cont, iar în zilele următoare postul premier va plăti 3,3 milioane de lei
Publicat: 14/02/2013, 10:10
Actualizat: 17/02/2019, 21:14

Inspectoratul de Stat în Construcții a transmis un număr de cont în care Adrian Năstase să depună cei aproape 3,3 milioane de lei constatați prejudiciu în dosarul „Trofeul calității”, prin decizia definitivă a instanței supreme, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, avocatul Ion Cazacu.

Cazacu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a transmis, la cererea apărării fostului premier, o adresă prin care indică un număr de cont în care Năstase să depună aproximativ 3,3 milioane de lei.

Întrebat la ce unitate bancară este deschis contul, apărătorul fostului premier a arătat că nu poate oferi astfel de informații, precizând însă că Adrian Năstase va depune banii în „următoarele zile”.

Avocatul a mai spus că suma este una „importantă”, acesta fiind și motivul pentru care ea nu poate fi depusă într-o singură tranșă.

Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat luni că fostul premier vrea să dea aproximativ 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat în Construcții, în cadrul executării silite, dar instituția nu a dat contul în care să fie virați acești bani.

Cazacu a spus că Năstase este pregătit în orice moment să achite aproximativ 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat în Construcții, după ce instituția a obținut în instanță încuviințarea începerii procedurii de executare silită pentru această sumă.

Avocatul a mai precizat atunci că, în cadrul procedurii de executare silită, executorul judecătoresc are posibilitatea, dar și obligația, să solicite mai întâi executarea voluntară. Cazacu a precizat că, până la acel moment, Adrian Năstase a transmis o adresă ISC prin care a arătat instituției că vrea să plătească integral suma de aproximativ 3,3 milioane de lei și a cerut furnizarea unui număr de cont unde să poată fi virați banii.

Marți, la judecarea cererii lui Năstase de eliberare înainte de termen, apărarea lui Năstase a arătat că răspunsul ISC la notificarea acestuia privind plata celor aproximativ 3,3 milioane de lei a fost că instituția nu ar fi interesată de procedura executării voluntare, optând în continuare pentru executarea silită.

Avocații au depus judecătorului, pe loc, răspunsul ISC și au precizat că Năstase face tot posibilul pentru executarea în deplinătate a deciziei definitive din dosarul „Trofeul Calității”.

Tot marți, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că, în cazul lui Adrian Năstase, ISC trebuie să aplice legea cu rigurozitate, precizând că atenționează conducerea instituției „să înceteze cu bâlbâielile” și să aplice decizia instanței.

Judecătoria Sectorului 1 a admis în 1 februarie cererea Inspectoratului de Stat în Construcții de încuviințare a executării silite a lui Adrian Năstase cu peste 3,3 milioane de lei din prejudiciul din dosarul Trofeul Calității, decizia neputând fi contestată.

„Admite cererea de încuviințare a executării silite formulată de BEJ Timnea Vicențiu-Pascal împotriva debitorului Năstase Adrian, la solicitarea creditorului Inspectoratul de Stat în Construcții. Încuviințează executarea silită ce urmează a se efectua în circumscripția teritorială a Judecătoriei Sectorului 1 București, potrivit art. 3711 alin. 3 C.proc.civ., pentru suma de 3.337.452,5258 lei, datorată de debitor în temeiul titlului executoriu reprezentat de Sentința penală nr. 176/30.01.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală în dosar nr. 514/1/2009, rămasă definitivă prin Decizia nr. 160/20.06.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 judecători în dosar nr. 2470/1/2012, precum și pentru cheltuielile de executare. Fără cale de atac, conform art. 3731 C.proc.civ.”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 1.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

Prejudiciul din dosarul Trofeul Calității este de aproximativ 6,4 milioane lei (peste 1,4 milioane de euro).

Din această sumă, Adrian Năstase, în solidar cu Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Marian Ioana și Bogdan Popovici, Cristian Mihail Vasile și societățile Arond SRL și Eurografica SRL, a fost obligat de către instanța supremă la plata a peste 3,3 milioane de lei despăgubiri către ISC. Restul sumei calculate drept prejudiciu este în sarcina inculpaților Jianu, Gasparovici, soții Popovici și Vasile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului