Avocatul Poporului a primit 10 petiții pentru sesizarea CCR pe Codul Administrativ

Avocatul Poporului a primit 10 petiții pentru sesizarea CCR pe Codul Administrativ
Publicat: 19/07/2019, 12:15

„Avocatul Poporului a primit, până în prezent, un număr de 10 petiții, atât de la persoane fizice cât și de la persoane juridice, având ca obiect sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Avocatul Poporului examineaza constituționalitatea actului normativ criticat, din perspectiva rolului său constituțional de apărător al drepturilor și libertăților persoanelor. Analiza sesizărilor prin care sunt invocate argumente de neconstituționalitate extrinsecă și intrinsecă, presupune parcurgerea unui act normativ extrem de complex (638 de articole prin care sunt aduse modificări consistente cadrului legal) și identificarea eventualelor vicii de constituționalitate prin raportare la legislația incidentă asupra căreia operează modificări actul normativ. Este o activitate laborioasă, care necesită timp, cu atât mai mult cu cât presupune și analiza jurisprudenței Curții Constituționale și a Curții Europene a Drepturilor Omului. Concluziile analizei de constituționalitate vor fi comunicate atât petenților cât și publicului”, arată un comunicat remis, vineri, MEDIAFAX, de Avocatul Poporului.

Săptămâna trecută, liderul PNL Ludovic Orban a anunțat că un grup de lucru al PNL urma să pregătească argumentele necesare pentru a solicita Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu ordonanța de urgență pe Codul administrativ.

De asemenea, și USR a depus o sesizare prin care îi solicită noului Avocat al Poporului, Renate Weber, să conteste la Curtea Constituțională ordonanța de urgență privind Codul administrativ. Printre motivele invocate se numără și lipsa caracterului de urgență a actului normativ adoptat de Guvern.

Pe 7 iulie, peste 100 de persoane au protestat în Piața Victoriei din Capitală, față de OUG adoptată de Guvern privind Codul Administrativ. Oamenii susțineau că sunt nemulțumiți că nu a fost introdus un prag pentru a fi folosită limba minorităților în consiliile locale și unități administrative.

Ordonanța de urgență privind Codul administrativ a fost publicată, pe 5 iulie, în Monitorul Oficial, la 10 zile după ce a fost adoptată de către Guvern. Executivul a adus modificări actului normativ și săptămâna aceasta.

În noul Cod Administrativ, Guvernul a adus modificări pentru clarificarea procedurii legate de trecerea unui bun din domeniul public al statului în cel al unităților administrativ teritoriale. Astfel ministerele pot inițiat actul normativ pentru procedura mutării bunului respectiv din domeniul public în cel al unităților administrativ teritoriale.

A fost modificat și articolul 94 referitor la folosirea limbii minorităților naționale, în sensul în care autoritățile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităților în unitățile administrativ teritoriale și în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare.

Ordonanța de Urgență include și o prevedere care îl obligă pe șeful statului să se pronunțe în termen de zece zile cu privire la numirea unui membru al Executivului.

Prima divă a ţării şi-a pierdut minţile! Are tendinţe criminale, "influenţată de droguri şi alcool"....
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu îl distruge pe tatăl său! Scandalul de la Survivor a declanșat...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Cea mai FIERBINTE ÎNTREBARE în 2022: Merită să faci FOOD DELIVERY cu Dacia Spring?
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Importanța bateriei unei mașini!
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort. O tragedie....
Liviu Dragnea e în culmea fericirii! Un mare duşman a primit o lovitură fără precedent
Bill Gates cutremură toată lumea! Când vine următoarea pandemie? Va fi mult mai rău
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...