Avocatul Poporului a primit 10 petiții pentru sesizarea CCR pe Codul Administrativ

Avocatul Poporului a primit 10 petiții pentru sesizarea CCR pe Codul Administrativ
Publicat: 19/07/2019, 12:15

„Avocatul Poporului a primit, până în prezent, un număr de 10 petiții, atât de la persoane fizice cât și de la persoane juridice, având ca obiect sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Avocatul Poporului examineaza constituționalitatea actului normativ criticat, din perspectiva rolului său constituțional de apărător al drepturilor și libertăților persoanelor. Analiza sesizărilor prin care sunt invocate argumente de neconstituționalitate extrinsecă și intrinsecă, presupune parcurgerea unui act normativ extrem de complex (638 de articole prin care sunt aduse modificări consistente cadrului legal) și identificarea eventualelor vicii de constituționalitate prin raportare la legislația incidentă asupra căreia operează modificări actul normativ. Este o activitate laborioasă, care necesită timp, cu atât mai mult cu cât presupune și analiza jurisprudenței Curții Constituționale și a Curții Europene a Drepturilor Omului. Concluziile analizei de constituționalitate vor fi comunicate atât petenților cât și publicului”, arată un comunicat remis, vineri, MEDIAFAX, de Avocatul Poporului.

Săptămâna trecută, liderul PNL Ludovic Orban a anunțat că un grup de lucru al PNL urma să pregătească argumentele necesare pentru a solicita Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu ordonanța de urgență pe Codul administrativ.

De asemenea, și USR a depus o sesizare prin care îi solicită noului Avocat al Poporului, Renate Weber, să conteste la Curtea Constituțională ordonanța de urgență privind Codul administrativ. Printre motivele invocate se numără și lipsa caracterului de urgență a actului normativ adoptat de Guvern.

Pe 7 iulie, peste 100 de persoane au protestat în Piața Victoriei din Capitală, față de OUG adoptată de Guvern privind Codul Administrativ. Oamenii susțineau că sunt nemulțumiți că nu a fost introdus un prag pentru a fi folosită limba minorităților în consiliile locale și unități administrative.

Ordonanța de urgență privind Codul administrativ a fost publicată, pe 5 iulie, în Monitorul Oficial, la 10 zile după ce a fost adoptată de către Guvern. Executivul a adus modificări actului normativ și săptămâna aceasta.

În noul Cod Administrativ, Guvernul a adus modificări pentru clarificarea procedurii legate de trecerea unui bun din domeniul public al statului în cel al unităților administrativ teritoriale. Astfel ministerele pot inițiat actul normativ pentru procedura mutării bunului respectiv din domeniul public în cel al unităților administrativ teritoriale.

A fost modificat și articolul 94 referitor la folosirea limbii minorităților naționale, în sensul în care autoritățile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităților în unitățile administrativ teritoriale și în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare.

Ordonanța de Urgență include și o prevedere care îl obligă pe șeful statului să se pronunțe în termen de zece zile cu privire la numirea unui membru al Executivului.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Adrian Minune, scuipat la o emisiune TV! Cum a ajuns artistul să fie alungat din...
FOTO. Corina Bud, apariție explozivă! Aproape goală într-un costum de baie `invizibil`
Poate o lovitură puternică să ducă la cheag de sânge? Ce semne dau cheagurile periculoase
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț...
Veste ULUITOARE pentru români! Iei imediat 300 de lei dacă se întrerupe curentul. Acum e...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Cristiano Ronaldo, în război cu Coca-Cola. Gestul care a atras furia gigantului american
Adrian Minune, scuipat la o emisiune TV! Cum a ajuns artistul să fie alungat din...
În timp ce SĂPAU pe un șantier, muncitorii au dat peste ceva ULUITOR. Surpriza a...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
ȘOC! Răzvan Simion A UMILIT-O pe Ramona Olaru: 'I-am zis farmacistei...'
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că...
A primit 17 ANI DE ÎNCHISOARE! Vestea care șochează întreaga țară
Denise Rifai dă marea LOVITURĂ în televiziune. Anunțul făcut în miez de noapte
Pfizer a luat decizia momentului! Anunț bombă pentru cei care au făcut ambele doze. Toți...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Una dintre cele mai mari companii din lume, condamnată pentru spionarea angajaţilor. Şefii foloseau chiar...