Avocatul Poporului ATACĂ la CCR ordonanța Iordache: „Scoate de sub incidența legii penale activitatea aproape a întregii administrații din România”

Avocatul Poporului ATACĂ la CCR ordonanța Iordache: „Scoate de sub incidența legii penale activitatea aproape a întregii administrații din România
Publicat: 03/02/2017, 15:27

„Foarte bine că a sesizat. Aștept și eu ca din partea CCR să avem o hotărâre, hotărârea care este obligatorie o vom respecta și noi”, a declarat ministrul Justiției, Florin Iordache, cu privire la sesizarea depusă de Avocatul Poporului la CCR.

Întrebat dacă va pleca de la conducerea Ministerului Justiției în situația în care hotărârea CCR îi va fi defavorabilă, Florin Iordache i-a îndemnat pe jurnaliști să nu fie pesimiști.

„Haideți să nu fim așa pesimiști, așteptăm hotătârea Curții. Eu v-am spus: aștept și respect hotărârea CCR”, a mai spus Florin Iordache.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat, astăzi, că atacă la Curtea Constituțională ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor penale, reținând ca un prim argument faptul că nu se justifică urgența unei astfel de intervenții legislative a Cabinetului.

„Verificând si prevederile ordonanței am constat că avem calitatea de a ridica excepția de neconstituționalitate. Am reținut o prmă critică: neîndeplinirea cerințelor referitoare la existența urgenței și a cazului excepțional. Guvernul menționează ca unul din motive că e necesară implementarea unei directive a UE. Verificând, termenul e 1 aprilie 2018. E un termen suficient de lung pentru a fi dezbătută în Parlament”, a precizat Ciorbea.

Cât privește prevederile actului normativ, Avocatul Poporului a susținut că, deși s-a ținut cont de decizia CCR privind abuzul în serviciu, Guvernul a adăugat în text însă formularea e de natură să creeze imprevizibilitate.

„E adevărat că avem decizia CCR privind abuzul în serviciu. Prin OUG s-a ținut seama de decizie. În OUG se folosește, se adaugă, se menționează și la vătămare gravă, certă a intereselor legitime. În schimb legiuitorul nu definește ce înseamnă această vătămare gravă. Apare încă un element de incertitudine”, a spus Victor Ciorbea.

„În OUG se spune că suntem în prezența abuzului doar dacă avem de-a face cu o lege sau ordonanță de urgență. Din diverse decizii ale CCR reiese că trebuie avută în vedere accepțiunea largă a noțiunii de lege: HG, ordine ale ministrilor, hotărâri ale consiliilor județene,municipale, locale, care reprezintă acte normative – lege în sens larg”, a mai spus Ciorbea.

El a menționat că, prin această limitare, se scoate de sub incidența legii penale activitatea aproape întregii administrații, fapt care a stat la baza ridicării excepției de neconstituționalitate de către Avocatul Poporului și sesizarea CCR.

„A limita abuzul în serviciu numai la încălcări aduse legii – ordonanțe, OUG – și a nu ne referi la celelate acte normative înseamnă a scoate de sub incidența legii penale activitatea aprope întregii administrații din România”, a subliniat Victor Ciorbea.

Întrebat dacă acțiunea sa suspendă aplicarea OUG, Ciorbea a răspuns negativ.

„Nu, nu se suspendă, va depinde de ceea ce va decide CCR, când va fixa termenul, când va da hotărârea. Noi nu avem din acest moment nicio putere”, a declarat Avocatul Poporului.

Întrebat ce se întâmplă dacă OUG va fi declarată neconstituțională după ce intră în vigoare, Ciorbea a răspuns că, „de regulă, s-a reținut în jurisprudența CCR că dacă avem de-a face cu astfel de situații, fără a se pune problema retroactivității, actele normative anterioare care au fost abroagate își produc efectele în continuare”.

Întrebat dacă OUG, odată declarată neconstituțională, chiar dacă a intrat în vigoare vreme de câteva zile, nu își va produce efectele, Ciorbea a afirmat că „aceasta a fost jurisprundența Curții și a ÎCCJ”.

Ulterior, președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat că așteaptă să primească sesizarea, dar îi va da termen în conformitate cu regulamentul și prevederile constituționale.

Anterior, Ciorbea declarase, pentru MEDIAFAX, întrebat ce demers va face privind OUG pe Justiție adoptată marți seara, că instituția pe care o conduce nu are competența, potrivit legii de funcționare, să atace la CCR prevederi din acte normative care nu sunt în vigoare.

Însă, președintele Klaus Iohannis a spus, după o discuție cu Ciorbea, că acesta poate sesiza CCR chiar dacă unele articole din OUG nu au intrat în vigoare și speră că acest demers va fi făcut în zilele următoare.

„Dacă există decizii ale CCR care fac excepție de la această prevedere legală, le analizăm și vedem ce se poate face”, a spus atunci Avocatul Poporului.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
Cei care au permis CATEGORIA B nu au voie, sub nicio formă. Regula spune că...
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
În câți ani crede Elon Musk că Inteligența Artificială va depăși oamenii?
×