BACALAUREAT 2013. Poliția și procurorii se contrazic în operațiunea „Băgați liceul în dubă”. Cum putea fi evitat circul de la Bolintineanu

BACALAUREAT 2013. Poliția și procurorii se contrazic în operațiunea Băgați liceul în dubă. Cum putea fi evitat circul de la Bolintineanu
Publicat: 05/07/2013, 23:52
Actualizat: 09/07/2016, 16:22

Oficialii nu au reușit nici până la această oră să explice clar cine a greșit și când în cazul evenimentelor de la liceul „Dimitrie Bolintineanu”, în care aproape 100 de elevi au fost ținuți împotriva voinței lor în sălile de clasă, timp de aproximativ 3 ore, după ultima probă a examenului BACALAUREAT 2013.

Comunicatorii Poliției Capitalei și Parchetului de pe lângă Tribunalul București au lansat în public o bâlbâială legată de forma legală în baza căreia elevii au fost ținuți în sălile de clasă fără voia lor. Bâlbâiala a fost întreținută în același timp și de premierul Victor Ponta și de ministrul de Interne Radu Stroe, care s-au contrazis și ei în declarații. Primul a spus că nu a fost respectată procedura legală, iar celălalt a explicat ulterior că de fapt aceasta a fost îndeplinită.

Procedural, oficialii Poliției Capitalei au explicat pentru gândul că întreaga operațiune este coordonată de procurorii de la Parchetul Tribunalului București și că polițiștii nu au avut alt rol decât să pună în aplicare ce le-au cerut procurorii, în baza unor acte emise de aceștia. Acest lucru a fost confirmat și de ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe, care a declarat că Poliția este obligată prin lege să respecte deciziile procurorilor, singurii care au putere de decizie într-un dosar penal.

Bâlbele oficiale: de ce au fost ținuți 100 de elevi cu forța în clase

Inițial, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Alexandru Niculae, a declarat că există mandate de aducere emise de procurori, pentru elevii de la „Bolintineanu”. Ulterior, procurorul Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului București, a negat că au existat astfel de mandate, spunând că a fost vorba doar de mandate de citare la audieri pentru elevi.

Această bâlbâială a fost întreținută și la nivel guvernamental. Premierul Victor Ponta a declarat că anchetatorii nu operează corect, pentru că nu există mandate de aducere, în timp ce ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a spus că au existat mandate de aducere de la procurori, însă că aceștia au decis să nu le mai pună în aplicare.

Oricum ar fi stat lucrurile, cu mandat de aducere sau fără, procedura legală putea fi îndeplinită astăzi fără probleme, la „Bolintineanu”. Ceea ce a lăsat de dorit a fost însă gestionarea publică a situației, de la comunicarea defectuoasă la autocarele aduse în curtea liceului pentru a încărca elevii de-a valma, către audierile ce urmau să aibă loc la Poliția Capitalei și la Direcția Generală Anticorupție.

Specialiștii consultați de gândul au explicat că procedura este ca prima oară să fie emis un mandat de citare la audieri, înmânat persoanei vizate de către polițiști. Practic, acest lucru s-a întâmplat astăzi la „Bolintineanu”, elevii implicați ca martori în dosarul de corupție au fost citați pentru audieri.

Dacă cel vizat refuză să se prezinte la audieri sau refuză să semneze mandatul de citare, procurorul are mai mult posibilități: el poate emite un nou mandat de citare sau poate emite direct un mandat de aducere.

Mai mult, procedura îi permite procurorului să emită pe loc un mandat de aducere, lucru care ar fi fost posibil și astăzi, la „Bolintineanu”, pentru că la fața locului se afla procuroarea de caz. Acest lucru nu s-a întâmplat, din cauza presiunii publice luându-se decizia ca elevilor să li se permită să aleagă dacă vin astăzi la audieri sau vor fi citați din nou la începutul săptămânii viitoare. Unii dintre tineri au ales să dea declarațiile la Poliție chiar astăzi.

Cum trebuia aplicată legea în cazul de la „Bolintineanu”

Potrivit legii, procurorii puteau să îi ducă la audieri pe elevi doar cu mandat de aducere.

Potrivit Codului de Procedură Penală, procurorul poate dispune emiterea unui mandat de aducere a unui martor la audiere, pe loc. Specialiștii din parchete, contactați de gândul, au explicat că în cazul „Bolintineanu” procurorii aveau această posibilitate, să emită mandat de aducere pe loc.

„Învinuitul sau inculpatul poate fi adus cu mandat chiar înainte de a fi fost chemat prin citație, dacă organul de urmărire penală sau instanța constată motivat că în interesul rezolvării cauzei se impune această măsură”, se arată în lege.

În general, mandatele de aducere date pe loc se emit în cazul unor grupuri mai mari de persoane dacă procurorul consideră că există un pericol ca aceștia să comunice între ei și să decidă că vor declara același lucru la audieri.

În cazul „Bolintineanu”, procurorii Tribunalului București spun că nu au emis mandate de aducere, ci doar mandate de citare. Adică elevii au fost înștiințați că trebuie să dea câte o declarație. Potrivit legislației în acest moment cei 250 de elevi de la „Dimitrie Bolintineanu” au calitatea de martori în dosar.

Cum putea fi evitat cazul Bolintineanu

Specialiștii din Parchete consultați de gândul au explicat că situația de la „Bolintineanu” putea fi evitată. Potrivit procedurilor procurorul este cel care decide cum sunt citați martorii și este cel care dă ordine polițiștilor de la Poliția Judiciară cum să îi citeze pe martori.

În cazul „Bolintineanu”, procurorii Parchetului Tribunalului București au decis să meargă la liceu, unde să îi citeze pe elevi la audieri și să stabilească ordinea în care vor fi audiați.

Poliția și procurorii au decis să aducă și autobuzele în fața liceului. Specialiștii consultați de gândul au explicat că procurorii puteau să decidă ca autobuzele să nu fie aduse în fața liceului. Procurorul putea dispune ca polițiștii să le explice elevilor că sunt citați și că nu vor fi băgați în autobuze.

„Pentru a evita această situație puteau fi întrebați elevii dacă doresc să dea declarație azi și dacă doresc să fie duși la poliție cu acel autobuz sau dacă se deplasează singuri”, au explicat specialiștii din parchete pentru gândul.

Acest lucru s-a și întâmplat de altfel, până la urmă. Pe de altă parte, procurorii consultați de gândul au mai explicat că la fel de bine procurorii puteau emite azi mandate de aducere pe loc și să dispună ducerea elevilor la audieri.

Iată firul evenimentelor de vineri, de la liceul „Dimtrie Bolintineanu”:

Ora 9.00: Începe proba scrisă la alegere de la BACALAUREAT 2013.

Ora 11.00: Parchetul Tribunalului București anunță că vor avea loc audieri ale elevilor de la „Bolintineanu”, în cazul de corupție în care directoarea liceului, Costica Vărzaru, a fost deja arestată. La liceu sunt trimiși polițiști și procurori, chiar în timpul desfășurării probei de Bac.

Ora 12.00: La liceu sunt trimise două autocare ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru a transporta elevii la audieri. Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Alexandru Niculae, anunță că sunt puse în aplicare mandate de aducere la audieri, emise de procurori pe numele elevilor.

Ora 12.30: Părinții elevilor, dar și diverși trecători se revoltă și se îmbrâncesc cu polițiștii. Ei nu vor să lase autocarele să intre în curtea liceului, însă sunt împrăștiați de polițiști. Negociatorii Poliției le explică că elevii nu vor fi reținuți și nici duși cu forța undeva, ci doar audiați. Părinții încearcă să afle dacă numele copiilor lor se află pe listele anchetatorilor și dacă vor fi duși sau nu la audieri.

Ora 13.00: Premierul Victor Ponta condamnă operațiunea de la liceu și spune că nu sunt îndeplinite procedurile legale, pentru că, din informațiile pe care le-a primit, nu există mandate de aducere. AVEȚI AICI DECLARAȚIILE LUI VICTOR PONTA.

Ora 13.50: Operațiunea este anulată. Anchetatorii decid să lase la latitudinea elevilor dacă dau declarații la Poliție astăzi sau dacă vor veni în zilele de la începutul săptămânii viitoare. Elevii sunt puși să semneze doar procese verbale pentru citarea la audieri.

Ora 14.00: Autocarele MAI sunt retrase de la liceul „Bolintineanu”, iar elevii care nu au dorit să dea declarații anchetatorilor astăzi încep să plece acasă. Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului București, procurorul Bogdan Staicu, anunță că nu au existat mandate de aducere, ci doar mandate de citare. El îl contrazice astfel pe oficialul Poliției Capitalei.

Ora 17.30: Ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe îl contrazice pe premierul Victor Ponta și declară că de fapt procurorii au emis mandate de aducere pentru elevi, însă au decis să nu le mai pună în aplicare. Declarația ministrului vine în sprijinul spuselor Poliției, care susținuse de la bun început acest lucru.

„Poliția, care eu consider că astăzi a lucrat foarte corect, trebuie să execute dispozițiile date de procurori. În orice cauză penală, procurorul este titularul și gestionarul exclusiv al dosarului”, a declarat Radu Stroe.

Ora 18.00: Procurorul Andrei Solomon, de la Parchetul Tribunalului București, explică pentru gândul că ministrul Radu Stroe se află în eroare: „Nu a fost emis niciun mandat de aducere”.

Gafele zilei

1. Gafa mandatului de aducere

Inițial, oficialii Poliției Capitalei au spus că pun în aplicare aproximativ 100 de mandate de aducere pentru elevii de la „Bolintineanu”. Acest lucru nu este procedural posibil, pentru că în prealabil elevii vizați trebuiau citați la audieri, prin mandat de citare. Acest lucru s-a și întâmplat într-un final, elevii fiind citați pentru audieri fie pentru vineri, fie pentru săptămâna viitoare și fiind puși să semneze procese-verbale de primire a acestor mandate de citare.

2. Gafa autocarelor

Procurorii și polițiștii au convenit ca la „Bolintineanu” să fie trimise două autocare ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru a încărca elevii și a-i duce la audieri. Părinții elevilor și publicul a perceput această mișcare ca pe o arestare la grămadă.

Procurorul Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului București, a explicat că măsura a fost luată pentru a scuti din cheltuielile elevilor și părinților cu deplasarea la audieri. Cu toate acestea, nimic nu le garanta procurorilor că elevii vor accepta să vină chiar astăzi la audieri, ei nefiind obligați legal să facă acest lucru și deci autocarele riscând să rămână nefolosite.

3. Gafa procurorilor

Comunicatorii Parchetului care coordonează întreaga anchetă nu și-au făcut datoria, ba mai mult au aruncat vina pe Poliție, explicând că s-a acreditat greșit ideea că au existat mandate de aducere pentru elevi.

Din relatările elevilor care au fost ținuți în liceu, reiese că nu li s-a prezentat nicio hârtie oficială în baza căreia sunt reținuți în sălile de clasă. Procuroarea de caz le-a spus că există mandate, însă nu le-a arătat niciunul, în ciuda solicitărilor.

Procurorul Bogdan Staicu, purtător de cuvânt al Parchetului Tribunalului București, nu a oferit nicio explicație pentru întreaga confuzie creată, el neputând fi contactat de gândul în niciun fel pe parcursul zilei. El nu a explicat care este procedura legală în astfel de cazuri.

4. Gafa lui Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a ieșit cu o declarație publică, prezentând o informație neverificată, care ulterior a fost infirmată de propriul său ministru, Radu Stroe: că nu au existat mandate de aducere pentru elevi. Ponta nu a explicat nici de unde are informația și nici nu și-a retractat declarația. Public, s-a creat percepția că schimbarea abordării anchetei de la Bolintineanu, cu relaxarea condițiilor în care s-au produs audierile, a avut loc la „intervenția” premierului Victor Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în...
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Cui revin treburile casnice și îngrijirea copiilor?