Bacul de primăvară. Ministerul ar putea organiza o sesiune în februarie-martie și meditații pentru nepromovații din ultimii ani

Bacul de primăvară. Ministerul ar putea organiza o sesiune în februarie-martie și meditații pentru nepromovații din ultimii ani
Publicat: 04/07/2014, 15:02
Actualizat: 19/05/2015, 00:05

Posibilitatea de organizare a acestei sesiuni speciale este prevăzută într-o ordonanță de urgență care modifică Lega educației și care a fost publicată luni în Monitorul Oficial.

„În cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat specială, aprobată prin ordin al ministrului educației naționale”, se arată în ordonanță.

Același act normativ reglementează plata meditațiilor de către stat pentru candidații care nu au promovat bacalaureatul sau nu s-au prezentat la examen, cu mențiunea că „fiecare absolvent poate beneficia o singură dată de finanțare pentru a participa la cursurile de pregătire”.

„În situația în care absolvenții studiilor liceale nu au susținut, nu au promovat examenul național de bacalaureat, aceștia pot beneficia de cursuri de pregătire pentru examenul de bacalaureat, organizate la nivelul unităților de învățământ liceal, precum și la nivelul instituțiilor de învățământ superior acreditate. Fiecare absolvent poate beneficia o singură dată de finanțare pentru a participa la cursurile de pregătire pentru examenul de bacalaureat. Cursurile de pregătire în vederea promovării examenului național de bacalaureat, aprobate de Ministerul Educației Naționale, se desfășoară potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educației naționale”, prevede ordonanța.

Potrivit statisticilor Ministerului Educației, în intervalul 2010 -2013, circa 209.000 de candidați nu au promovat bacalaureatul. Aceștia vor putea susține, în sesiunea specială, numai proba sau probele nepromovate. Ei vor face meditații numai la proba sau probele pe care le au de susținut la bacalaureat.

Oficialii MEN spun că meditațiile ar putea începe în octombrie și ar dura până în ianuarie, iar sesiunea aspecială ar putea fi organizată în perioada februarie-martie.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat, în primăvară, că are în vedere „instituționalizarea” meditațiilor pentru cei care nu reușesc să promoveze bacalaureatul, iar aceștia să primească o șansă în plus într-o sesiune specială de examene. „Niciun sistem din lume nu are rată de succes de sută la sută (la bacalaureat – n.r.). Atunci când ai 200.000 – 300.000 de copii într-un ciclu, unii vor fi foarte buni, unii medii, unii nu vor ține același ritm de pregătire. Nu trebuie să-i pedepsim pe cei care nu reușesc de prima dată, trebuie sprijiniți. Prin urmare, la Ministerul Educației, lucrăm la un proiect ca instituțiile de învățământ acreditate, respectiv liceele și universitățile să poată să desfășoare meditații instituționalizate pentru o perioadă de trei-patru luni, strict cu programa de bacalaureat”, a declarat atunci ministrul.

Pricopie a mai spus că, după aceste cursuri, absolvenții ar putea fi examinați într-o sesiune de bacalaureat care ar fi programată în februarie-martie.

„Nu exclud să introducem o sesiune de bacalaureat, după ce se termină această sesiune de pregătire. Apare o singură problemă, aceea că programul, calendarul școlar este foarte încărcat”, a spus ministrul, adăugând că se caută soluții pentru stabilirea unui calendar.

Întrebat dacă nu există riscul ca tinerii să nu fie interesați de meditații, pentru că programe similare au fost desfășurate în unele licee și universități, dar nu au avut succes, Remus Pricopie a spus că în primul an „este foarte posibil ca absolvenții să nu fie foarte interesați de meditații”.

„Intenționăm ca aceste cursuri să fie finanțate de stat, fie pe proiecte cu fonduri structurale, fie că vorbim de bugetul statului”, a completat Pricopie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Documentul ce trebuie depus de proprietarii de TEREN. Este obligatoriu până pe 7 iunie
Viața la bloc. Activitatea banală pentru care poți fi amendat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”