Balada unui CREIER MIC. Versurile lui Topîrceanu, masacrate în manualul de Limba română: MINȚI ÎNGUSTE. Mai ales finalul sună CA NAIBA

Balada unui CREIER MIC. Versurile lui Topîrceanu, masacrate în manualul de Limba română: MINȚI ÎNGUSTE. Mai ales finalul sună CA NAIBA
Publicat: 16/10/2018, 01:05

Învățătoarea Petronela Vali Slavu, de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Petroșani este revoltată că în manualul de clasa a doua, după care trebuia să predea la ore, poezia „Balada unui greier mic” de George Topîrceanu este o variantă „masacrată”.

„Asemeni greierașului din poezie, și eu sunt necăjită! Cine le-a dat dreptul autoarelor manualului să modifice versurile lui Topârceanu? Cum să le cer elevilor mei să memoreze varianta masacrată? Mai ales finalul sună ca naiba,” scrie Petronela-Vali Slavu pe Facebook.

„Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam că o să vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam să mai adun / O grăunță cât de mică, / Să nu cer de împrumut / La vecina mea furnică, / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Sunt tare mic și necăjit!”, este varianta din manual.

Varianta corectă a poeziei este: „Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam c-o să mai vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam și eu s-adun / O grăunță cât de mică, / Ca să nu cer împrumut / La vecina mea furnică, / Fiindcă nu-mi dă niciodată, / Și-apoi umple lumea toată / Că m-am dus și i-am cerut… / Dar de-acuș, / Zise el cu glas sfârșit / Ridicând un picioruș, / Dar de-acuș s-a isprăvit… / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Tare-s mic și necăjit!„.

Învățătoarea a povestit și cum a rezvolvat problema variantei schilodite.

„Problema de astăzi am rezolvat-o așa: am scos la imprimantă varianta DE, nu DUPĂ Topîrceanu și elevii au lipit-o peste varianta schilodită de niște minți înguste”.

Postarea învățătoarei a fost distribuită de aproape 3.000 de persoane: „Înfiorător! Cum sa masacrezi o poezie după bunul plac? Pai atunci suntem poeți cu toții!”, „Balada unui creier mic”, „Asta chiar nu este de înțeles!Ce justificare or fi având doamnele de au intervenit?” „Am rămas consternată, cum se poate așa ceva, deci fiecare face ce vrea în țara asta”,sunt câteva dintre comentariile internauților.

Alții o sfătuiesc pe învățătoare să predea copiilor varianta originală a poeziei: „Petronela dragă, mare-i grădina! Fă ce trebuie! Așa încât să nu se zvârcolească Topîrceanu în mormânt. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere”, a scris o femeie.

Luna trecută, o serie degreșeli au fost depistate în manualul de Limba Română pentru elevii din clasa a VI-a și în manualul de Matematică și Explorarea Mediului pentru elevii din clasa I-a. Ministerul Educației Naționale susține că inițial, manuscrisele avea chiar mai multe erori, care au fost corectate de redactori.

În manualul de Matematică și Explorarea Mediului pentru elevii din clasa I-a, scris de autorii Tudora Pițilă și Cleopatra Mihăilescu, la pagina 25 este o greșeală. Inițial, informația este scrisă corect, însă când propoziția este reluată, aceasta este greșită: „Citim:12 este mai mare decât 16„.

De asemenea, au fost depistate mai multe greșeli de punctuație și dezacorduri și în manualul de Limba Română pentru elevii din clasa a VI-a. De exemplu, într-un text nu se face acordul între subiect și predicat. Astfel, propoziția este: „Castelul medievalaveau„.

Totodată, se observă o incoerență la denumirea operelor literare, care sunt scrise între ghilimele, iar ulterior cu text italic.

Ministerul Educației Naționale susține că inițial, manuscrisul avea chiar mai multe greșeli, care au fost corectate de redactor.

„În acest manuscris, au fost corectate mai multe greșeli, această eroare fiind remediată inițial de către redactor, însă în amplul proces de inserare a corecturilor în manual de către tehnoredactor, aceasta se pare că a fost omisă. Atât în manuscrisele aferente clasei I, cât și în cele pentru clasa a II-a au fost sesizate și corectate numeroase erori. Specificăm că varianta electronică a manualului de Matematică și Explorarea Mediului – clasa I a fost deja corectată și postată pe platforma manuale.edu.ro”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Educației Naționale, citând din răspunsurile Editurii Didactice și Pedagogice.

Reprezentanții Asociației Părinților pretind ca Editura Didactică și Pedagogică să-și asume greșeala, chiar dacă este minoră.

„Este o greșeală pe care Editura Didactică și Pedagogică trebuie să și-o asume. Este una minoră, practic vorbim de o singură greșeală la nivel de manual, dar pe care trebuie să și-o asume și să facă astfel încât să nu mai apară astfel de greșeli. (…) Chiar dacă putem discuta despre timpul limită pe care l-au avut ca să elaboreze aceste manuale, totuși nu putem vorbi despre astfel de greșeli”, a declarat, pentru Mediafax, președintele Asociației Părinților, Iulian Cristache.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii