Balcoane ce stau să cadă în sediul Poliției și cluburi fară avize ISU, după 3 ani de la COLECTIV. Cum arată CENTRUL VECHI al Capitalei, una dintre cele mai aglomerate zone din țară

Publicat: 28/10/2018, 19:04
Actualizat: 25/03/2019, 20:40

Centrul Istoric din Capitală este una dintre cele mai aglomerate zone din țară în weekend. Fie că vorbim de tinerii din România sau de turiștii străini, mii de persoane petrec într-un loc, unde, oricând se poate întâmpla o tragedie. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București -Ilfov (ISU B-IF), în Centrul Vechi încă funcționează localuri fără autorizații sau avize de securitate la incendiu.

„În zona analizată își desfășoară activitatea 370 de societăți comerciale: 179 unități de alimentație publică, în următoarea situație: 36 dețin autorizație de securitate la incendiu; 17 dețin aviz de securitate la incendiu; 16 nu dețin aviz/autorizație de securitate la incendiu; 110 nu necesită autorizație de securitate la incendiu,” se arată într-un răspuns al ISU B-IF, la solicitarea Mediafax.

„Față de situația prezentată, inspectorii ISU B-IF au procedat la aplicarea unui număr de 453 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 328.500 lei. Principalele sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru următoarele nereguli: lipsa autorizației de securitate la incendiu; în unele case de scări, coridoare, căi de evacuare sunt depozitate diverse bunuri materiale care reduc gabaritele acestora; nu există o colaborare între persoanele fizice sau juridice care dețin părți din aceeași construcție, pentru asigurarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor pentru întreg ansamblul construcției”, spun reprezentanții ISU B-IF.

Un alt pericol major în Centrul Istoric din Capitală îl reprezintă starea foarte avansată de degradare a unor clădiri. Potrivit reprezentanților Municipalității, în București există aproximativ 170 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public. Multe dintre aceste clădiri se găsesc în Centrul Istoric, iar starea de degradare a imobilelor este evidentă.

La o simplă plimbare pe străduțele înțesate de terase și cluburi, zecile de clădiri cu tencuiala aproape dispărută sau cu balcoane care mai atârnă într-un ciot oferă o imagine dezolantă, dar ridică și un semnal de alarmă că acolo oricând se poate muri din cauza indiferenței.

Un exemplu edificator este celebrul balcon de pe „Blănari”, a cărui tencuială a distrus, la începutul lunii aprilie, o mașină aflată pe trotuar. De atunci, balconul se află în aceeași stare și nimeni nu a luat nicio măsură pentru remedierea acestei situații, deși se află într-o zonă foarte populată, deasupra intrării unui cunoscut club, unde, în serile de weekend, zeci de tineri stau afară la fumat.

Inclusiv Poliția Locală din Centrul Istoric funcționează într-o clădire ale cărei balcoane sunt într-o stare avansată de degradare, iar bucăți din tencuiala acestora sunt deja „istorie”. Intrarea în sediul Poliției se face exact pe sub unul dintre balcoanele degradate.

Cu toate că pericloul din Centrul Istoric este evident, în serile de weekend, foarte mulți tineri vin să petreacă aici. Motivul: nu există alt loc mai bun de distracție.

„Eu mai vin din când în când cu prietenii să petrec aici, pentru că este un loc plăcut. Este adevărat că nu arată foarte bine clădirile și îmi este și mie teamă, mai ales după ce s-a întâmplat la Colectiv, dar sincer, nici nu avem unde să petrecem, mai ales că suntem tineri,” a declarat pentru Mediafax, Daniel Tunaru (21 de ani).

„Nu toate locurile de aici sunt periculoase. Sunt și cluburi care sunt la parter și sunt foarte ok. Muzica este foarte bună și atmosfera este foarte frumoasă. Eu vin aproape în fiecare weekend aici cu prietenii să ne distrăm, mâncăm, dansăm. Dacă e să mori, se poate întâmpa oriunde. Sincer, mie îmi este mai mult teamă de metrou, decât de Centrul Istoric,” mărturisește Alina Sterian (22 de ani).

Totuși, există și tineri care se feresc să mai vină aici.

„Am petrecut și eu de câteva ori aici, în Centrul Istoric, dar nu fac o obișnuință din asta, din cauza siguranței. Iar aici cred că este vina legislației, nu neapărat a administrației, pentru faptul că nu se impun mai multe standarde în ceea ce privește stabilimentele sau închirierea unor asemenea clădiri. Dacă ar fi să mă refer la un incendiu precum cel din Colectiv, cred că orice mic incendiu din zona Centrului se poate extinde și crea o catastrofă, iar în cazul unui seism mai puternic, multe dintre aceste clădiri ar dispărea. Din păcate, cei care au intrat în proprietatea acestor case după 1989 au intrat fără nicio obligație de a le restaura. Tinerii care vin aici ar trebui să fie atenți în ce clădiri intră,” spune și Ștefan Paraschiv (22 de ani).

„Aici vorbim de clădiri care au o vechime mai mare de 100 de ani, iar proprietarii nu au investit în ele pentru a le restaura, în consecință, multe dintre ele au bulină roșie. Iar acolo unde există bulina roșie, riscul de prăbușire este foarte mare. Pe de altă parte, în multe locuri se lucrează cu focul și se și fumează, iar incendiile sunt foarte probabile. Nu vin să mă distrez aici,” spune Cătălin Pătruț (40 de ani).

„Pe mine, ca părinte, mă pune foarte mult pe gânduri acest loc. Este frumos, este atrăgător, pentru că sunt multe localuri frumoase, dar siguranța din aceste clădiri lasă foarte mult de dorit. Nu mi-aș lăsa copiii să vină aici și cu siguranță îi sfătuiesc să nu vină să petreacă într-un asemenea loc, pentru că nu inspiră deloc încredere,” declară Vasile Minică (59 de ani).

„Clar se poate întâmpla o tragedie ca în Colectiv, mai ales că sunt spațiile foarte înguste. Din acest motiv nu vin să petrec în acest loc, iar acum mă aflu doar în trecere. O tragedie ca în Colectiv se poate întâmpla oriunde în România,” spune și Ioana Robu (18 ani).

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația