BALENA ALBASTRĂ, jocul mortal din Rusia pe care România vrea să-l oprească la graniță. „Insistăm ca toți părinții să fie atenți”

BALENA ALBASTRĂ, jocul mortal din Rusia pe care România vrea să-l oprească la graniță. „Insistăm ca toți părinții să fie atenți
Publicat: 17/03/2017, 19:32
Actualizat: 25/03/2019, 21:51

Ce este Balena Albastră

„Prieteniile din lumea virtuală pot fi fatale”, este mesajul campaniei demarate de Poliția Română pornind de la jocul „Balena Albastră”, în care participantul are de îndeplinit mai multe sarcini care presupun autoizolarea, automutilarea și chiar suicidul. Autoritățile spun că jocul nu este un fenomen în România însă campania este una de prevenire.

„Pe rețele de socializare, mai ales în țări care folosesc limbi slavice, circulă un joc pe calculator, care are 50 de niveluri și presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primește de la un „custode” sau „mentor”. După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior, acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmulețe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 4:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate. Cazuistica din alte țări ne-a indicat că acest joc nu este promovat doar pe rețele de socializare, ci și pe forumuri private sau diferite canale pe web”,explică reprezentanții Poliției Române.

Potrivit sursei citate, jocul poate purta și alte denumiri, nu doar „Balena Albastră”, așa cum a fost inițiat, efectele lui fiind aceleși. Jocul a apărut în Rusia, unde a făcut peste o sută de victime, extinzându-se și în alte țări, printre care și Republica Moldova.

„Există țări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime. Aveți mereu în atenție cu cine interacționați dumneavoastră sau cei dragi, pe rețele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! (…) Vă recomandăm tuturor celor care sunteți timorați sau amenințați de „prietenii” din mediul virtual, să căutați sprijin la persoanele dragi sau la autorități. De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observați persoane care și-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunțați autoritățile. Acordați-le timp celor dragi!”, transmit polițiștii.

Ministerul Educației:Insistăm ca toți părinții să fie atenți și să supravegheze activitățile online pe care le au copiii

Ministerul Educației propune blocarea accesului la acest joc pe teritoriul României, urmând să discute acest subiect cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

„Sper că nu va deveni un fenomen în rândul copiilor și tinerilor din România. Insistăm ca toți părinții să fie atenți și să supravegheze activitățile online pe care le au copiii, să vadă dacă sunt elemente atipice față de conduita normală. La fel, pe profesori îi rog să sesizeze orice schimbare de comportament care poate să apară în evoluția copiilor și pe psihologii și consilierii școlari îi rog să poarte discuții. La orele de dirigenție să se discute despre cât este de important să fim atenți la tipul de jocuri. Este foarte importantă consilierea copiilor noștri și cred că fiecare profesor la dirigenție poate să abordeze în linii mari ce se poate obține de la un joc. Vom lua legătura cu colegii noștri de la ministerele autorizate, cum este Ministerul de Interne, partea de Cyber Security, pentru a vedea cum putem să blocăm pe teritoriului României accesul la un asemenea tip de joc”, a declarat pentru MEDIAFAX Gabriel Ispas, secretar de stat în Ministerul Educației.

Reacția autorităților vine după ce cinci elevi ai Școlii gimnaziale „Veronica Micle” din Iași, cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani, au ajuns la spital, vineri, după ce în timpul pauzei au decis să se joace un joc periculos, ținându-și respirația. Unul dintre ei a declarat că o elevă le-a povestit despre un joc în care trebuie să își țină respirația, iar alta le-a propus să se joace în timpul pauzei, pe hol. Imediat, copiii s-au simțit rău și au fost luați de două ambulanțe fiind duși la Spitalul de Pediatrie din Iași, medicii fiind rezervați în privința stării lor. Surse locale au spus că elevii ar fi jucat „Balena Albastră”, însă informația nu a fost confirmată de Poliție. Inspectoratul Județean de Poliție a deschis o anchetă.

„Am primit cu surprindere și cu tristețe ceea ce s-a întâmplat la Iași și așteptăm să vedem care sunt cauzele incidentului, să aflăm cu precizie dacă acești copii chiar jucau acel pseudojoc inventat în Rusia. (..) Am avut o discuție și cu Inspectorul Școlar General de la Iași și copiii, în momentul de față, sunt sub supravegherea medicilor la Spitalul de Copii. Sper să nu avem alte icidente și sper că, în final, acești copii își vor reveni complet”, a precizat Ispas.

Biserica Ortodoxă Română cere autorităților să ia măsuri de prevenție.

„Am aflat și noi, cei din instituția Patriarhiei, despre acest joc și despre consecințele lui mortale. Trebuie să atragem atenția asupra lui și asupra consecințelor lui fatale și a autorităților, în primul rând, pentru că nu mai vorbim de un singur joc, vorbim despre un tip de Ruletă Rusească, apropo de sorgintea geografică a acestui joc. Sper din toată inima ca autoritățile să ia măsuri în această privință, cât este posibil, desigur, în prevenirea extinderii unui asemenea joc și în România pentru că vorbim despre lucruri grave. Vom transmite un comunicat în școli în măsura în care acest joc se extinde. Să sperăm că maturitatea adolescenților de astăzi, pentru că sunt mai maturi decât alte generații, va conta și să se țină departe de un joc care le pune în pericol viața. Să se gândească, în primul rând, la părinții lor acești tineri care sunt tentați să intre într-un asemenea joc al morții”, a declarat pentru MEDIAFAX Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Psihologi:Nevoia de atașament sănătos nu este satisfăcută probabil în familie și atunci, copilul caută în exterior să își găsească înțelegere

Psihologii spun că motivele care îl duc pe copil la astfel de gesturi extreme ascund nevoia de a aparține unui grup, simțind impulsul de a face gesturi periculoase pentru a primi admirație. Specialiștii susțin că perioada preadolescentină și cea adolescentină reprezintă momentul în care copilul este tentat să participe la astfel de jocuri.

„Trăirea singurătății și neacceptării în viața lui de zi cu zi duc la astfel de alegeri pentru că sunt copii care au probleme de comunicare, nu pot gestiona trăirile afective. Este o perioadă foarte dificilă pentru el pentru trăiește foarte intens această schimbare, nu știe să își dea explicații, nu știe cum să acționeze și atunci este tulburat și dus către nevoi de acest gen, nevoia de a afla răspunsuri, de a fi acceptat, de a aparține unui grup. Nevoia de atașament sănătos nu este satisfăcută probabil în familie și atunci, copilul caută în exterior să își găsească înțelegere. Chiar dacă pare absurd, este un mod de a se adapta, un mod defectuos, după posibilitățile lui imediate. Copiii intră în astfel de jocuri din teribilism, însă, aceste comportamente ascund tristețe, însingurare, sentimentul neacceptării și dorința lui de a ieși în evidență nu este decât un strigăt după afecțiune”, a explicat pentru MEDIAFAX Keren Rosner, psiholog.

Psihologii atrag atenția asupra schimbărilor pe care părinții ar trebui să le remarce la tinerii predispuși să participe la joc.

„Părinții ar trebui să fie atenți la orice abatere la comportamentul obișnuit al copilului pentru că corelarea dintre acțiune și discurs ne conduce la cauza acestei evaluări a copilului în grupuri suspecte. El consideră că grupul de colegi de la școală sau familia îl respinge și este foarte dureros să nu își găsească locul. Drept urmare, în astfel de grupuri își găsește copii cu aceleași probleme ca ale lui iar prin formele de evadare în pericol își descarcă toate emoțiile și trăirile negative. Părinții trebuie să înțeleagă trările și transformările interioare și să găsească alternative la un astfel de joc, nu să îl certe sau să îl pedepsească, ci să îi ofere copilului activități care să îi distragă atenția de la un joc atât de periculos”, a mai spus Keren Rosner.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?