Băluță, primele explicații în fața oamenilor, după ce a lăsat toate școlile și grădinițele din sector fără agenți de pază: „Firmele de pază nu vă păzeau copiii”

Băluță, primele explicații în fața oamenilor, după ce a lăsat toate școlile și grădinițele din sector fără agenți de pază: Firmele de pază nu vă păzeau copiii
Publicat: 13/09/2017, 18:27
Actualizat: 13/09/2017, 18:48

„În contract, la atribuțiile prestatorului, se explică ce au de făcut agenții: să cunoască locurile și punctele vulnerabile din perimetrul postului, prevenind producerea oricăror evenimente de natură să aducă prejudicii obiectivului; să păzească obiectivul, bunurile și valorile primite în pază și să asigure integritatea acestora; să permită accesul în obiectiv numai în conformitate cu prevederile legale. Problema pe care vreau să o subliniez este că niciodată aceste firme nu au atribuții de pază a persoanelor pentru că este ilegal, că dacă era legal, ar fi apărut în contract. Aceste lucruri nu sunt valabile doar pentru Sectorul 4, ci la nivel național și, mai devreme sau mai târziu, autoritățile vor evidenția aceste lucruri”, a declarat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, în cadrul ședinței de consiliu care a avut loc miercuri.

Edilul a explicat că, în sectorul pe care îl conduce, există cu 50% mai mulți agenți de pază decât polițiști locali și a explicat că a luat măsuri suplimentare de protecție a elevilor.

„În acest sector sunt 300 de polițiști locali și 450 de agenți de pază. Am stabilit cu poliția națională un plan, la toate punctele nevralgice, sunt asigurate toate condițiile de securitate pentru accesul în școli al elevilor cu ajutorul Poliției Locale. Alte măsuri suplimentare au fost de montare a camerelor de supraveghere, avem 10 mașini de intervenție, care în cinci minute pot să ajungă în orice locație din Sectorul 4. Avem patrule de Poliție atât auto, cât și pedestre și acolo unde Ministerul Educației nu s-a implicat, Poliția Locală compensează. Oamenii sunt mai mult sau mai puțin duși în eroare în ceea ce ar trebui să îndeplinească cu agent de pază. Mi-au spus colegii despre părinți care se bat în curtea școlii. Nu se mai bat elevii, se bat părinții. Aici s-a ajuns”, a adăugat Băluță.

Școlile din Sectorul 4 nu mai sunt păzite, după ce Primăria a renunțat la contractele prin care se asigura protecția copiilor, fapt ce a nemulțumit părinții, în timp ce primarul spune că plătea prea mult pentru pază, iar Inspectoratul susține că a cerut MEN suplimentarea personalului nedidactic.

În acest an școlar, preșcolarii și elevii din Sectorul 4 al Capitalei nu vor mai fi păziți de personal specializat, pentru că Primăria a renunțat la contractele de finanțare în acest domeniu.

În urma unei solicitări scrise transmise Primăriei Sectorului 4, reprezentanții instituției au precizat că paza în unitățile de învățământ preuniversitar de stat de pe raza Sectorului 4 al Capitalei nu va mai fi asigurată de către firmele de pază, întrucât contractele pentru serviciile prestate au expirat. Mai mult, costurile pentru serviciile de pază erau foarte ridicate, arată sursa citată, respectiv aproximativ 500 de mii de euro/lună.

„În prezent, în școlile și gradinițele din Sectorul 4, pe timp de zi, paza va fi asigurată de către personalul unităților de învățământ. Pe timpul nopții, unitățile de învățământ vor fi monitorizate prin intermediul sistemelor de supraveghere video precum și a celor anti-efracție instalate. De asemenea, intervenția rapidă, în caz de necesitate, va fi asigurată de echipajele Direcției Generale de Poliție Locală Sector 4. Acestea vor fi prezente în școlile și grădinițele din sector, zilnic, la începutul orelor de curs cât și la terminarea acestora”, precizează Primăria Sectorului 4, pentru MEDIAFAX.

Măsura neprelungirii contractelor pentru serviciile de pază în unitățile de învățământ din Sectorul 4 al Capitalei a fost prezentată Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB) încă din luna februarie.

„Reprezentanții ISMB, până la data prezentei, nu au înaintat o alternativă în vederea asigurării serviciilor de pază”, arată Primăria Sectorului 4.

Oficialii ISMB au precizat, pentru MEDIAFAX, că au transmis Ministerului Educației Naționale (MEN), în acest context, o solicitare de suplimentare a numărului de personal nedidactic, însemnând paznici, pentru asigurarea pazei grădinițelor și școlilor din Sectorul 4.

„Până la aprobarea de către MEN a acestei suplimentări, paza va fi asigrată de personalul nedidicatic existent deja în unitățile de învățământ”, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului, Marina Manea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control