Banca Centrală Europeană vrea să emită o monedă euro digitală. Președintele BCE, Christine Lagarde: ,,Rolul nostru este de a asigura încrederea în monedă’’

Redactor:
Mihaela Ivancica
Banca Centrală Europeană vrea să emită o monedă euro digitală. Președintele BCE, Christine Lagarde: ,,Rolul nostru este de a asigura încrederea în monedă’’
Banca Centrală Europeană vrea să emită o monedă euro digitală. Președintele BCE, Christine Lagarde: ,,Rolul nostru este de a asigura încrederea în monedă’’

Banca Centrală Europeană a anunțat vineri, 2 octombrie, că va începe să experimenteze o versiune digitală a monedei euro şi va organiza, în paralel, o consultare publică înainte de a introduce această tehnologie

Președintele BCE, Christine Lagarde: ,,Rolul nostru este de a asigura încrederea în monedă’’

,,Moneda euro aparţine europenilor, iar misiunea noastră este de a fi gardianul acesteia”, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, potrivit unui comunicat de presă publicat vineri pe site-ul instituției.

Președintele BCE, Christine Lagarde

 

,,Europenii recurg tot mai mult la mijloace digitale atunci când cheltuiesc, economisesc şi investesc. Rolul nostru este de a asigura încrederea în monedă. Aceasta înseamnă garantarea adaptării euro la era digitală. Ar trebui să fim pregătiţi să emitem o monedă euro digitală, dacă va fi necesar”, a mai explicat oficialul.

 

Banca Centrală Europeană a subliniat faptul că o monedă euro digitală ar reprezenta o formă electronică de bani, care ar fi accesibilă tuturor cetăţenilor şi firmelor, precum bancnotele, dar în format digital, pentru efectuarea plăţilor zilnice într-un mod rapid, uşor şi sigur. Aceasta ar completa numerarul, fără a-l înlocui, iar Eurosistemul va continua să emită numerar.

Instituţia de la Frankfurt informează că Eurosistemul va iniţia un dialog amplu cu cetăţenii, mediul academic, sectorul financiar şi autorităţile publice pentru a evalua în detaliu nevoile acestora, precum şi avantajele şi dificultăţile pe care aceştia se aşteaptă ca emiterea euro digital să le genereze. O consultare publică va fi lansată la data de 12 octombrie, iar, în paralel, va fi iniţiată o fază de experimentare, fără a afecta decizia finală.

 

BCE face paşi importanţi pentru introducerea unei monede euro digitale

Grupul Operativ al Eurosistemului, care reuneşte experţi din cadrul BCE şi din cadrul a 19 bănci centrale naţionale din zona euro, a identificat posibile scenarii care ar impune emiterea unei monede euro digitale. Printre acestea se numără: o cerere sporită de plăţi electronice în zona euro, care ar necesita un mijloc de plată digital european fără risc, o reducere semnificativă a utilizării numerarului ca mijloc de plată în zona euro, lansarea unor mijloace de plată private la nivel mondial, care ar putea genera preocupări în materie de reglementare şi ar prezenta riscuri la adresa stabilităţii financiare şi a protecţiei consumatorilor, precum şi o utilizare masivă de monede digitale ale băncii centrale emise de bănci centrale străine, potrivit comunicatului de presă publicat de BCE.

,,Tehnologia şi inovarea transformă modul în care consumăm, lucrăm şi interacţionăm. O monedă euro digitală ar sprijini elanul de inovare continuă al Europei. Aceasta ar contribui, de asemenea, la suveranitatea sa financiară şi ar consolida rolul internaţional al euro”, a declarat Fabio Panetta, membru al Comitetului Executiv al BCE şi preşedinte al Grupului Operativ.

Conform Instituției de la Frankfurt, Consiliul guvernatorilor nu a luat încă o decizie cu privire la posibilitatea introducerii unei monede euro digitale.

Banca Centrală Europeană
Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Mă numesc Mariana, am 36 de ani și am slăbit 17 kg cu 2 diete...
Cum s-a răzbunat Cristi Borcea pe Alina Vidican! Ce decizie a luat, după ce fosta...
ULTIMĂ ORĂ: Românii scapă de mască! Data anunțată de președintele Iohannis. E oficial!
Bilanţul a ajuns la 87 de morţi şi 530 de răniţi în Fâşia Gaza. Israelul...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Cetățenii europeni care sosesc în Marea Britanie, închiși și expulzați. MAE: 150 de români au...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
Momentul TERIBIL în care un pod din STICLĂ din China se sparge complet cu oameni...
Când vom scăpa de mască. Anunțul așteptat cu nerăbdare de români. Premierul Cîțu a spus...
Cauzele care ar putea transforma rețelele 5G în ținte sigure pentru hackeri
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
ADIO, MASCĂ! Anunțul ȘOC de ultimă oră în România
Cum arată actrița Rebel Wilson după ce a slăbit 27 de kilograme
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide