BANI. Premierul anunță că nu ne permitem dublarea alocațiilor și creșterea pensiilor cu 40%. „Ar fi fost foarte greu de făcut…”

BANI. Premierul anunță că nu ne permitem dublarea alocațiilor și creșterea pensiilor cu 40%. „Ar fi fost foarte greu de făcut...”
Curtea Constituțională dezbate legea de respingere a creșterii etapizate a alocațiilor copiilor / Foto: Mediafax
Publicat: 21/06/2020, 21:34

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică seara că bugetul nu permite dublarea alocațiilor și mărirea pensiilor cu 40%.

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică seara că majorarea pensiilor era greu de suportat chiar și într-o situație economică favorabilă, dar că, acum, când România este într-o criză, creșterea pensiilor cu 40% nu poate fi susținută financiar, scrie Mediafax.

„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut chiar în condițiile în care eram într-o situație economică favorabilă, așa cum arătau datele la începutul anului, atunci când am adoptat bugetul. Suntem într-o criză economică, suntem într-o criză care a afectat atât veniturile la bugetul de pensii, cât și veniturile bugetului de stat. Se vede limpede că majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi susținută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României, riscând să afecteze capacitatea României de a face față tuturor plăților. Vom crește pensiile, procentul nu îl voi prezenta public decât atunci când vom avea finalizate toate aceste evalăuri, analize”, a spus premierul la România TV.

Orban: Nu ne permitem dublarea alocațiilor, creșterile sunt foarte greu de suportat

Acesta a precizat că România nu își permite nici dublarea alocațiilor pentru copii, care ar presupune un efort bugetar de 7 miliarde de lei.

„Vom căuta o soluție. Nu ne putem permite dublarea alocațiilor. Este a doua dublare care este făcută, după cea din martie în dezbaterea bugetului 2019. Sigur că vom da o garanție privind dublarea alocațiilor, dar va trebui să gândim un calendar de creștere. Dublarea alocațiilor generează cheltuieli de aproximativ 7 miliarde de lei la nivel bugetar, sunt foarte greu de suportat aceste creșteri”, a mai spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban, anunț despre starea de alertă: „Va dura cât va fi necesar” / Ce alte precizări a mai făcut premierul

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seară, la o televiziune, că starea de alertă va dura „cât va fi necesar”, adică atâta timp cât răspândirea virusului este prezentă în rândul românilor.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase