Bărbatul care l-a adus pe fratele lui Ionuț la bunica acestuia, audiat la Parchetul ICCJ

Bărbatul care l-a adus pe fratele lui Ionuț la bunica acestuia, audiat la Parchetul ICCJ
Publicat: 23/09/2013, 09:42
Actualizat: 29/07/2014, 20:21

Bărbatul care l-a adus pe fratele lui Ionuț Anghel la bunica acestuia, în Parcul Tei, s-a prezentat, luni dimineață, la Parchetul instanței supreme pentru a fi audiat.

Bărbatul a fost surprins de camerele de supraveghere din Parcul Tei în 2 septembrie, când l-a adus pe fratele lui Ionuț și a vorbit cu un agent de pază pentru a o găsi pe bunica acestuia.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei în 2 septembrie, înainte ca Ionuț Anghel să fie găsit mort, au fost difuzate joi în presă. Ionut Anghel și fratele lui de șase ani au fost surprinși în timp ce se jucau și aleargau pe o alee din parc, bunica acestora nefiind în înregistrare. La un moment dat, fratele lui Ionuț este adus în parc de mână de către un bărbat. Acesta merge cu copilul la un agent de pază, iar după câteva secunde cei trei se îndreaptă spre locul unde ar fi stat bunica celor doi copii. După alte câteva minute, bărbatul care l-a adus pe băiat apare în înregistrare în timp ce se îndreaptă spre ieșirea din parc. În jurul orei 11.30, Ionuț a fost găsit ucis de câini pe un teren privat din apropierea Parcului Tei.

După apariția în presă a imaginilor, procurorul care investighează cazul a dispus ridicarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, declara joi că procurorul de caz a dispus ridicarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei pentru a putea fi vizualizate și analizate din punct de vedere judiciar.

Întrebat dacă procurorul de caz nu putea să verifice sau să se intereseze, înainte de apariția în presă, despre imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei, procurorul general a spus că el nu poate să anticipeze sau să dispună ce trebuie să facă un procuror într-o anchetă.

„Dacă într-un final se va stabili că, într-un anumit moment, nu a acționat corect, Inspecția Judiciară va stabili acest lucru, dar, în timp real, este chiar nelegal ca procurorul general să impună unui procuror ce să facă, cum să facă, când să facă”, a adăugat Tiberiu Nițu.

Tatăl lui Ionuț a fost joi la Parchetul instanței supreme, el declarând la ieșire că nu a văzut la procurori imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei în 2 septembrie, același lucru fiind susținut și de avocatul acestuia.
Valentin Anghel a mai spus că nu are niciun semn de întrebare despre ce s-a întâmplat în 2 septembrie, precizând că pentru el totul este clar din acest punct de vedere.

Întrebat care este starea lui Andrei, fratele lui Ionuț, și dacă acesta ar putea fi audiat de procurori, Valentin Anghel a spus că starea lui este bună, dar nu vrea să mai aibă un alt factor de stres, astfel că depinde de el când va putea să vorbească și cu anchetatorii. El a precizat că băiețelul a făcut o declarație în fața psihologilor, spunând atunci tot ce a văzut și ce s-a întâmplat în 2 septembrie.

Avocatul familiei Anghel a declarat că ancheta nu este finalizată, pentru că altfel ar fi fost și persoane puse sub învinuire, cercetările fiind în faza premergătoare începerii urmăririi penale.

Acesta a adăugat că cei doi copii au dispărut de lângă bunica lor aproximativ 30 de minute, timp în care aceasta s-a interesat de ei.

Întrebat dacă băiatul cel mare a fost adus la bunica lui de către un bărbat, din zona străzii Tuzla, și dacă acesta a fost identificat, avocatul a spus atunci că, din ce știe el, această persoană nu a fost identificată și audiată.

Ionuț Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, pe un teren din apropierea Parcului Tei, iar fratele acestuia, de șase ani, a fost mușcat de un picior, dar a reușit să fugă și să-și anunțe bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, declara în 3 septembrie, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Național de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de mușcături de câini.

Dosarul penal a fost deschis în 3 septembrie de Parchetul Tribunalului București, iar o zi mai târziu ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului instanței supreme.

Procurorii fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuț Anghel și verifică dacă au fost respectate dispozițiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție anunța că dosarul privind uciderea de către câini maidanezi a lui Ionuț Anghel este în faza actelor premergătoare.

Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, a fost audiat în 4 septembrie, el declarând atunci că nu se simte în niciun fel răspunzător pentru incidentul în urma căruia copilul de patru ani a murit sfâșiat de câini.

Băncescu preciza că a fost chemat de anchetatori pentru a da declarații în calitate de martor și a adus mai multe documente, întrucât unul dintre câinii care au atacat copilul a fost al ASPA, fiind adoptat în decembrie 2008 de Asociația Caleidoscop. Acesta afirma că, din informațiile sale, Asociația Caleidoscop a adoptat nouă câini de la ASPA.

Șase câini au fost ridicați în 2 septembrie de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei. Unul dintre aceștia, care avea urme de sânge pe bot, fusese sterilizat de ASPA și adoptat de Fundația Caleidoscop în 2008, preciza atunci Răzvan Băncescu.

Ulterior, Băncescu a venit de mai multe ori la Parchet, pentru a aduce documentele cerute de anchetatori și pentru a răspunde întrebărilor acestora.

În 6 septembrie, procurorii le-au audiat pe Carmen Secăreanu, președinta Asociației Caleidoscop, și pe Lavinia Mirela Nica, fost voluntar al Asociației Caleidoscop, care în 2008 a semnat, în numele ONG-ului, pentru adoptarea unuia dintre câinii care l-au omorât pe Ionuț Anghel.

În 9 septembrie au fost audiați Constantin Ciorăscu, administratorul firmei pe terenul căreia Ionuț Anghel a fost omorât de câini, și reprezentantul unui ONG.

În 13 septembrie a dat declarații la Parchetul ICCJ bunica lui Ionuț. La ieșirea din sediul Parchetului, Aurica Anghel a declarat că le-a spus procurorilor tot ce știa și tot ce a văzut, susținând că ceea ce s-a întâmplat este o tragedie. Bunica lui Ionuț a mai spus că a avut grijă de copii, dar când a sesizat că aceștia lipsesc, nu a știut unde să-i caute, zona în care se afla fiind cu multe alei.

Avocatul acesteia, Bogdan Bărbuceanu, a declarat că nu sunt motive juridice pentru punerea sub acuzare a bunicii lui Ionuț, că aceasta va colabora cu anchetatorii pe parcursul anchetei pentru a se stabili adevărul și că, cel mai probabil, asociațiile de profil privind maidanezii vor fi cele trase la răspundere în acest dosar penal.

În 17 septembrie a fost audiată la Parchetul instanței supreme președinta Asociației „Cuțu, cuțu”, Marcela Pîslă. Aceasta a declarat, la ieșirea din Parchetul ICCJ, că Asociația Caleidoscop este o fundație serioasă și responsabilă.

Catalina Cocolos, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”