BARONUL PUILOR. Procurorii susțin că Florin Popescu ar fi cumpărat voturi cu 60.000 de pui grill. REȚEAUA primarilor care împărțeau mita electorală

Redactor:
Biro Attila
BARONUL PUILOR.  Procurorii susțin că Florin Popescu ar fi cumpărat voturi cu 60.000 de pui grill. REȚEAUA primarilor care împărțeau mita electorală
Florin Popescu, acuzat că a cumpărat voturi pentru PDL cu ...pui grill.

Deputatul PMP Florin Popescu este urmărit penal de DNA pentru infracțiunea de folosire a influenței. Procurorii îl suspectează pe Florin Popescu, fost președinte al Consiliului Județean Dâmbovița și un apropiat al Elenei Udrea, că în campania din 2012 a cerut mai multor oameni de afaceri diverse produse pe care urma să le împartă în campanie electorală drept mită. Potrivit comunicatului DNA, Popescu, un apropiat al Elenei Udrea, a cerut 70 de tone de carne de pui. În schimbul produselor utilizate drept mită electorală, Florin Popescu le promitea oamenilor de afaceri contracte publice și protecție, au precizat surse judiciare pentru gândul.

Pentru că Florin Popescu este deputat, el are imunitate parlamentară. Astfel, dacă pentru un cetățean obișnuit procurorii solicită arestarea direct unui judecător de drepturi și libertăți (n.r. potrivit noului Cod Penal, magistratul care deliberează pe o arestare preventivă se numește „judecător de drepturi și libertăți”), în cazul lui Popescu trebuie mai întâi Parlamentul să aprobe cererea DNA. Adică în Camera Deputaților va fi dat un aviz prin care procurorilor li se va permite sau nu să meargă în fața unui judecător și să ceară arestarea lui Florin Popescu. Referatul cu propunerea procurorilor de încuviințare a arestării preventive a fost depusă în Parlament. Din acest document, surse parlamentare au transmis către gândul detalii legate de dosarul lui Florin Popescu.

Procurorii susțin în cererea înaintată Parlamentului că, la alegerile din 2012,  Florin Popescu, în calitate de președinte al P.D.L. Dâmbovița,  a „pretins și primit de la un agent economic o importantă cantitate de bunuri (peste 60 – 80 de tone pui grill, cu o valoare ce depășește 450.000 lei) pe care a folosit-o în scop electoral, distribuind-o cetățenilor din județul Dîmbovița pentru a-i determina să-l voteze, atât pe el cât și pe ceilalți candidați ai formațiunii politice respective la alegerile locale desfășurate în luna iunie 2012.”

Procurorii susțin și că, pentru a nu crea suspiciuni și pentru a nu lăsa urme carnea de pui, era ambalată în pungi neinscripționate. „În scopul  împiedicării descoperirii faptei de corupție, administratorul a livrat produsele, în pungi neinscripționate, din spațiul de depozitare al SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. SRL închiriat și folosit de SC Synergy Invest SRL „, se arată în cererea procurorilor înaintată Parlamentului.

Filmul operațiunii „puiul grill”

Ianuarie 2012. Potrivit anchetatorilor, Florin Popescu a orchestrat operațiunea de colectare a puilor pentru mită electorală încă din ianuarie 2012. Atunci s-a întâlnit cu administratorul SC Avicola Crevedia SA. Florin Popescu l-a asigurat pe acesta că îi va oferi „sprijinul său”. În ianuarie, cei doi nu ar fi discutat despre mita electorală. „Discuțiile au avut un caracter protocolar, inculpatul dându-i asigurări administratorului că îl va sprijini în activitățile economice derulate, având în vedere că societățile comerciale administrate sunt mari contribuabili la bugetul de stat”, arată anchetatorii

Martie 2012. Florin Popescu și administratorul Avicola s-au mai întâlnit și au discutat despre cele 60-80 tone de pui. „În cursul acestei întâlnirii, inc. POPESCU FLORIN AURELIAN i-a cerut  o cantitate de cca. 50.000 – 60.000 pui grill (60 – 80 tone, cu valoare de peste  400.000 lei) pentru a o distribui cetățenilor din județul Dîmbovița în scop electoral, având în vedere că în luna iunie a aceluiași an urmau să aibă loc alegeri locale la care inculpatul candida pentru un nou mandat în funcția de președinte al Consiliului Județean Dîmbovița”, susțin anchetatorii.

Aprilie 2012. Pentru că era o cantitate mare de carne era necesară depozitarea ei în spații frigorifice. Astfel că Florin Popescu și administratorul Avicola s-au întâlnit cu reprezentantul unei societății care avea astfel de spații. Procurorii spun că pentru a ascunde destinația puilor cei doi i-au spus celuilalt om de afaceri că este vorba de acțiune caritabilă a CJ Dâmbovița. „Pentru a elimina riscul descoperirii faptei de corupție, auditorul financiar i-a comunicat martorului că puii sunt destinați unei acțiuni caritabile organizată de Consiliul Județean Dâmbovița sub coordonarea inculpatului POPESCU FLORIN AURELIAN.”

În dosar se mai precizează și că, pentru a ascunde operațiunea, au fost întocmite acte false care atestau că puii erau achiziționați de Avicola de la societatea care administra depozitul frigorific. În realitatea, puii erau furnizați de Avicola, iar potrivit actelor tot Avicola îi achiziționa. „Pentru a disimula fapta de corupție și a împiedica descoperirea ei fie în timpul transportului fie în ipoteza declanșării unor cercetări  ulterioare, o martoră economist la SC Synergy  Invest SRL a întocmit la cererea auditorului financiar,  avizul de însoțire a mărfii  pentru cantitatea de  20.691,2 kg pui grill, având la rubrica furnizor SC Synergy  Invest SRL, iar la poziția cumpărător SC Avicola Crevedia SA (adică își cumpăra propriii pui!)”, se arată în referatul procurorilor

Mai 2012. Puii au ajuns la primarii PDL din Dâmbovița. „O parte din puii grill au fost  preluați în aceeași seară și în zilele următoare de primarii din trei localități precum și de candidații PDL la funcțiile de primar din alte 8 localități, un coordonator al colegiului PDL fiind cel  care a stabilit cantitățile  și a supravegheat derularea întregii activități. O altă parte a produselor a fost ambalată de angajați ai SC Alfredo SRL în pungi distribuite în scop electoral cetățenilor din orașul Pucioasa”, spun procurorii DNA

DNA susține că Florin Popescu și-a făcut campanie electorală în localitățile unde au fost împărțiți puii electorali. „Există planșa fotografică cu materiale electorale  distribuite în orașul Pucioasa care dovedesc faptul că inc. POPESCU FLORIN AURELIAN și-a făcut propagandă electorală pentru alegerile locale din luna iunie 2012 (la care a candidat pentru un nou mandat la funcția de președinte al Consiliului Județean Dîmbovița)  împreună cu primarii și candidații P.D.L. din orașul Pucioasa și localitățile în care au fost distribuiți puii grill”, se arată în documentele achetatorilor.

Apărarea lui Florin Popescu

Întrebat dacă dosarul în care este vizat are legătură cu presupuse fapte de corupție privind modul de organizare a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2012, Popescu a declarat,  potrivit Mediafax, că s-a implicat în acea campanie, deși era suspendat din funcția deținută atunci în PDL.

Întrebat dacă în legătură cu acea campanie a cerut bani  unor oameni de afaceri, Popescu a spus că nu a solicitat niciun ban. Întrebat care a fost gradul său de implicare în campania electorală din 2012 și care acțiunile sale directe, Popescu a răspuns: „În campania din 2012, de la parlamentare, eu nici nu eram președintele partidului. Fusesem suspendat de către domnul Blaga, deci nu eram președinte de partid și eu niciodată nu am fost trezorierul partidului, nici la nivelul județului Dâmbovița, nici la nivel național. Am făcut campanie, cum să nu fac. Am mers din poartă în poartă, am prezentat oferta electorală și am spus că, dacă consideră oamenii că mi-am făcut datoria față de Târgoviște și de județul Dâmbovița, să mă voteze”.

Întrebat dacă se află pentru prima dată la DNA, Florin Popescu a spus că a mai avut o reclamație făcută de „niște adversari de acolo, din județul Dâmbovița, pe o temă mai veche, cu un stilou”, citează Mediafax.

Inchide