Băsescu îi cere lui Tăriceanu să prezinte joi în CSAT situația din țară urmare a secetei și măsuri

Băsescu îi cere lui Tăriceanu să prezinte joi în CSAT situația din țară urmare a secetei și măsuri
Președintele Traian Băsescu a anunțat, miercuri, că i-a trimis premierului Tăriceanu o scrisoare în care îi cere ca în ședința CSAT de joi să prezinte o evaluare a situației din țară cauzată de secetă, precum și măsurile ce vor fi luate, întrucât prognoza pentru următoarele luni este "alarmantă".
Publicat: 15/02/2012, 09:51
Actualizat: 25/07/2012, 14:38

Președintele Traian Băsescu a anunțat, miercuri, că i-a trimis premierului Tăriceanu o scrisoare în care îi cere ca în ședința CSAT de joi să prezinte o evaluare a situației din țară cauzată de secetă, precum și măsurile ce vor fi luate, întrucât prognoza pentru următoarele luni este "alarmantă".

Băsescu a declarat că este "îngrijorat" de situația din țară și că aceasta ar trebui să îngrijoreze toate instituțiile statului. El a adăugat că îl îngrijorează "seninătatea" cu care sunt tratate lucrurile, în genul: "Este secetă, nu putem aduce ploaia".

Președintele a anunțat că i-a trimis primului-ministru o scrisoare prin fax în care îi cere ca joi, în ședința CSAT, să prezinte o evaluare a efectelor secetei, "pe toate segmentele".

Băsescu a precizat că a cerut: situația debitelor de suprafață; situația rezervei strategice de apă, care "se află sub pământ"; situația acumulărilor de apă; situația localităților cu deficit de apă și perspectiva (unde urmează să apară deficit de apă); situația suprafețelor agricole afectate și perspectiva până la toamnă; impactul secetei din punct de vedere al resurselor energetice; situația rezevelor de stat, efectele asupra sistemului național de transporturi; evaluarea riscurilor asupra sănătății publice; evaluarea privind riscurile de incendii; analiza posibilităților de intervenție din punct de vedere financiar, respectiv ajutoare și despăgubiri.

Șeful statului a subliniat că motivele care l-au determinat să ceară această evaluare sunt legate de situația gravă de acum din țară, precum și de perspectivă, "mai ales că prognozele pentru iulie și august sunt alarmante".

Băsescu a menționat că, în prezent, sunt "condiții de secetă extremă" în cinci județe: Ialomița, Călărași, Constanța, Tulcea, Vaslui. El a susținut, de asemenea, că, ținând seama de prognozele pentru lunile iulie și august, în septembrie pe două treimi din teritoriul național va fi secetă severă.

Președintele a spus că a văzut că s-au luat "măsuri bune, dar ridicole", cum ar fi trimiterea de cisterne cu apă în localitățile afectate, ceea ce nu rezolvă problema de fond. El a adăugat că acțiunea serioasă trebuie să plece de la realitatea că cea mai mare parte a producției agricole a acestui an "este deja compromisă".

Șeful statului a spus că trebuie luate măsuri și pentru asigurarea apei în spitale și școli, mai ales că un număr mare de localități, în special din mediul rural, se confruntă cu lipsa apei. El a precizat că în 26 de localități este criză în aprovizionarea cu apă, iar în 10 localități nici o fântână nu mai are apă.

Traian Băsescu a precizat și ce măsuri ar trebui luate: punerea în aplicare a planului de execuție de foraje la medie și mare adâncime pentru a accesa rezerva strategică de apă; realizarea unui program de exploatare a lacurilor; introducerea de restricții în utilizarea apei din lacurile de acumulare pentru producerea energiei electrice. El a spus că există și "o îngrijorare la resursa de la cernavodă din punct de vedere al resursei energetice".

Președintele a subliniat că a tras acest "semnal de alarmă" pentru că a văzut prea mulți oameni politici care spun de un m inistru sau altul sau de Parlament că nu pot aduce ploaia. El a adăugat că nimeni nu poate aduce ploaia, dar că trebuia luate măsuri.

Șeful statului a făcut aceste declarații la Aeroportul Bănăsea. Președinteleva participa miercuri la Exercițiul militar trilateral "Danube Guard 07", care se va desfășura la Novo Selo (Bulgaria), Drobeta-Turnu Severin (România) și Vidikovatz (Serbia). (Mediafax)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Arpad Paszkany, un iepuraș de lux. Ce cadou i-a cumpărat iubitei mai tinere cu 25...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ