Băsescu îl atacă pe Iohannis: Nu am auzit prostie mai mare debitată de un șef de stat din Europa

Băsescu îl atacă pe Iohannis: Nu am auzit prostie mai mare debitată de un șef de stat din Europa
Publicat: 18/12/2015, 17:28

„Domnul președinte Iohannis a simțit că România a fost izolată până la venirea lui la Cotroceni. N-am auzit prostie mai mare debitată de un șef de stat din Europa decât ceea ce a glăsuit domnul Iohannis de la tribuna Parlamentului legat de izolarea României și i-aș aduce aminte că anul acesta, de când este președinte, valorifică capacitatea României de a negocia din anii trecuți”, a declarat Traian Băsescu, vineri, într-o conferință de presă.

Pentru a-și susține afirmațiile, fostul șef al statului a venit cu câteva exemple, menționând că începând de vineri scutul antirachetă de la Deveselu este operațional. „Mi se pare că a fost un efort de politică externă româno-americană care arată că România nu era izolată sau necredibilă. Astăzi este în funcțiune acest site”, a adăugat Băsescu.

Acesta a amintit și de faptul că ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a semnat zilele trecute la Bruxelles, condițiile de funcționare ale unui comandament de batalion NATO în România și ale unui comandament de divizie, Băsescu subliniind că „acest lucru a fost obținut la summitul NATO din 2014 și dacă România era o țară izolată am fi avut cel mult comandamentul de batalion”.

Mai mult, Traian Băsescu a declarat că România și-a pierdut masiv din influența în ceea ce privește Republica Moldova de când „diriguitorul politicii externe este Iohannis”, arătându-se nemulțumit și de faptul că România nu a intervenit atunci când Comisia Europeană a decis să negocieze cu Serbia. „Domnul Iohannis a dormit liniștit, iar Serbia începe negocierile de aderare fără să țină cont de acordul cu România”, a spus liderul Mișcării Populare.

Totodată, Traian Băsescu s-a arătat deranjat de vizita pe care a făcut-o președintele Dumei ruse de Stat, Serghei Narîșkin, în Parlamentul României pe 26 noiembrie. „Dacă aș fi fost președintele României, Narîșkin n-ar fi ajuns să vorbească de la tribuna de la care a vorbit și Iohannis la implinirea unui an de mandat”, a conchis el.

Președintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, în discursul susținut în Parlament la un an de la preluarea mandatului, că România s-a aflat în ultimii ani într-o „oarecare izolare” pe plan extern, din motive pe care spune că nu vrea să le comenteze, însă a încercat să schimbe acest lucru prin „dinamica” acțiunilor sale în afara granițelor. „Vizitele externe pe care le-am făcut anul acesta, precum și primirea în România a numeroși șefi de state și de guverne a avut tocmai această menire, de a da țării noastre o voce mai puternică, de a întări relații cu aliați tradiționali, de a reface legături strategice, de a ne apropia de state din regiune”, a afirmat președintele.

Șeful statului a spus că obiectivele sale au fost consolidarea și extinderea parteneriatului strategic cu SUA, precum și întărirea parteneriatelor strategice sau a relațiilor privilegiate cu ale state membre UE și NATO, precum Franța, Polonia, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie și Turcia, dar și consolidarea raporturilor cu țările din vecinătate, precum Ucraina, Bulgaria și Serbia. Iohannis a arătat că aceste acțiuni au venit în contextul în care România a fost „oarecum” izolată pe plan extern în timpul mandatelor predecesorilor săi. „Din diverse motive, pe care nu doresc să le comentez aici, România s-a aflat într-o oarecare izolare în anii anteriori. Am dorit să schimbăm cu totul această stare de fapt în 2015, ceea ce explică și dinamica mai mare din acest an în actitivitatea de politică externă”, a spus Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Avertisment teribil: Rusia pregătește acte violente și sabotaje în Europa
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ