Băsescu: În Harghita și Covasna dezvoltarea economică este slabă din cauza naționalismului

Băsescu: În Harghita și Covasna dezvoltarea economică este slabă din cauza naționalismului
Publicat: 18/08/2012, 20:42
Actualizat: 28/09/2018, 16:51

Președintele suspendat, Traian Băsescu, afirmă că în Harghita și Covasna „dezvoltarea economică este slabă”, întrucât „aici unii au promovat ideea să vină numai investitori unguri, alții au spus să vină numai investitori români”, rezultatul fiind că au venit „firme cu potențial foarte redus”.

„Cred că bătălia aici trebuie să fie în primul rând pentru dezvoltare, pentru că asta îi afectează și pe unguri și pe români. Sigur că s-au făcut progrese în dezvoltarea zonei și asta a fost una din prioritățile pe care cabinetele anterioare le-au avut, însă Covasna și Harghita vor fi bine ancorate în realitățile românești atunci când vor fi tratate ca zone care trebuie să fie sprijinite pentru crearea locurilor de muncă, pentru creare de facilități culturale, educaționale, de cel mai înalt nivel. Trebuie să recunoaștem că în cele două județe dezvoltarea economică este slabă”, a declarat, sâmbătă, la Izvoru Mureșului, Traian Băsescu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

În opinia președintelui suspendat, acest lucru se datorează „naționalismului”.

„Aici unii au promovat ideea să vină numai investitori unguri, alții au spus să vină numai investitori români. Rezultatul: au venit firme cu potențial foarte redus care nu au putut asigura dezvoltarea celor două județe și mai ales fricțiunile continue au creat impresia că este posibil un conflict interetnic, ceea ce i-a făcut pe investitori să nu se apropie de cele două județe, iar atmosfera sper eu să se îmbunătățească pentru că ea este singura care poate stimula investițiile serioase de aici și de care cetățenii, fie că sunt de etnie maghiară, fie că sunt români de etnie română, au nevoie”, a susținut el.

Președintele suspendat, Traian Băsescu, a fost rugat de jurnaliști să transmită un mesaj românilor din Harghita și Covasna, în condițiile în care ar fi existat semnale că aceștia s-ar fi simțit abandonați întrucât el a transmis un mesaj maghiarilor din zonă.

„Eu, dacă am vrut să mă adresez minoritarilor unguri, m-am adresat pentru că eram într-o zonă în care ei sunt majoritari. Românii nu au de ce să se simtă frustrați în raport cu un președinte cetățean român, de naționalitate română, creștin și ortodox. Întotdeauna ai grijă de minoritari și asta trebuie să facem noi, toți politicienii, trebuie să îi facem pe minoritari să vadă că avem aceeași încredere ca și în conaționalii noștri”, a afirmat Traian Băsescu.

Întrebat dacă politicienii nu ar trebui să aibă grijă și de românii din cele două județe, Traian Băsescu a spus: „Păi vi s-a părut că n-au?”.

Traian Băsescu a petrecut, sâmbătă, mai multe ore la Mănăstirea „Adormirea Maicii Donmnului ” de la Izvoru Mureșului și s-a declarat plăcut impresionat de ceea ce a văzut.

El a afirmat că mănăstirea este „un pilon de credință ortodoxă românească într-o zonă în care este bine să ne menținem tradițiile și credința”.

Ulterior, Traian Băsescu și soția sa, Maria, au plecat cu mașina de la Izvoru Mureșului, îndreptându-se spre Maramureș.

La rândul său, IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul ortodox al Covasnei și Harghitei, a declarat că i-a prezentat lui Traian Băsescu situația românilor din Harghita și Covasna și problemele cu care ei se confruntă.

„Se cunoaște în lume faptul că aici ar trăi numai maghiari, or aici trăiește o importantă comunitate de români, și nu de ieri, ci străveche, avem aici rădăcini adânci și de aceea fără să facem deosebire de nicio coloratură politică am încercat totdeauna să sensibilizăm și să prezentăm viața noastră de aici atât din punct de vedere social, cât și din punct de vedere economic”, a spus IPS Selejan.

În opinia sa, factorul economic ar fi cel care ar putea detensiona relațiile dintre români și maghiari care au nevoie de locuri de muncă.

El a dat exemplul minei de cupru din Bălan, care ar putea fi redeschisă și ar putea oferi locuri de muncă românilor și maghiarilor.

În discuțiile cu președintele suspendat, IPS Selejan l-a rugat pe acesta să facă „tot ce îi stă în putință pentru realizarea păcii sociale”.

Președintele suspendat, Traian Băsescu, și soția sa, Maria, s-au aflat, de joi seară, într-o vizită în județele Covasna și Harghita. În cadrul acestei vizite, pe care Traian Băsescu a apreciat-o drept „una relaxantă”, ei au fost în stațiunea Covasna, Lacul Sfânta Ana, Balvanyos, iar sâmbătă s-au aflat la mănăstirea de la Izvoru Mureșului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?