Băsescu: Menținerea restricțiilor de muncă pentru români, o piedică pentru Piața Unică

Băsescu: Menținerea restricțiilor de muncă pentru români, o piedică pentru Piața Unică
Publicat: 16/10/2012, 18:04
Actualizat: 12/10/2018, 10:09

Președintele Traian Băsescu a afirmat, în întrevederea cu Michel Barnier, comisarul european pentru Piața Internă și Servicii, că decizia unor state UE de a menține restricțiile la angajare pentru români reprezintă o piedică în valorificarea deplină a potențialului pieței unice.

Președintele Traian Băsescu a afirmat, în întrevederea cu Michel Barnier, comisarul european pentru Piața Internă și Servicii, că decizia unor state UE de a menține restricțiile la angajare pentru români reprezintă o piedică în valorificarea deplină a potențialului pieței unice.

„Șeful statului a menționat, în acest context, că este important ca eforturile Comisiei să se concentreze și pe respectarea principiului fundamental al liberei circulații, mobilitatea lucrătorilor fiind una dintre resursele principale ale pieței interne. Domnul președinte Traian Băsescu a relevat că decizia unor state membre de a menține restricțiile la angajare pentru cetățenii români până la finalul anului viitor constituie o piedică în valorificarea deplină a potențialului pieței interne”, a afirmat Băsescu, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

De asemenea, Băsescu a reiterat sprijinul României față de obiectivul de consolidare și desăvârșire a Pieței Unice, unul dintre cele mai importante avantaje competitive ale Uniunii în plan global. El a salutat eforturile Comisiei Europene de continuare a acestui proces prin adoptarea Actului pentru Piață Unică II.

La rândul său, comisarul Michel Barnier a semnalat necesitatea unor eforturi suplimentare pentru a finaliza negocierile cu privire la propunerile restante din cadrul Actului pentru Piață Unică I.

În ceea ce privește Actul pentru Piață Unică II, oficialul european a menționat că acesta reprezintă un al doilea set de acțiuni prioritare dedicate pieței interne, pe care Comisia le consideră în măsură să genereze efecte pozitive reale în economie și să crească încrederea cetățenilor și a mediului de afaceri în Piața Unică și în beneficiile pe care aceasta le poate genera, se mai evidențiază în comunicatul Președinției.

Șeful statului afirma în mai 2012 că o liberalizare completă a pieței forței de muncă în Uniunea Europeană este un element de creștere economică.

„Nu putem fi într-un soi de limbaj dublu: când este vorba de piață unică liberalizată, să putem cumpăra orice, oriunde pe teritoriul Uniunii Europene, să facem tot felul de afaceri, să fim de acord, iar când vine vorba de libera circulație a forței de muncă, să mai avem încă nouă state care au restricții pentru forța de muncă din România. Deci lucrurile trebuie discutate foarte deschis și cinstit. Nu putem să vorbim numai de bani. Sunt convins că o liberalizare completă a pieței forței de muncă în Uniunea Europeană este un element de creștere economică. De ce, atunci vorbim doar de liberalizarea pieței unice, când e vorba de IT, când e vorba de orice altceva, de industrie, de economie, dar nu și de piața forței de muncă”, afirma Băsescu.

Cele 9 țări UE care mențin parțial sau integral restricțiile de muncă pentru lucrătorii români și bulgari până la finalul 2013, când expiră perioada de tranziție de 7 ani prevăzută de tratatele de aderare, sunt Marea Britanie, Irlanda, Germania, Belgia, Franța, Luxemburg, Malta, Olanda și Austria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii