Băsescu, miniștrilor francezi: România nu-și alungă niciun cetățean de pe teritoriul ei

Băsescu, miniștrilor francezi: România nu-și alungă niciun cetățean de pe teritoriul ei
Publicat: 12/09/2012, 17:41
Actualizat: 01/04/2019, 19:18

Președintele Traian Băsescu le-a spus, miercuri, miniștrilor francezei de Interne și Afaceri Europene că Bucureștiul nu poate accepta formulări de genul „România e responsabilă de alungarea populației de etnie romă”, Băsescu precizând: „România nu-și alungă niciun cetățean de pe teritoriul ei”.

Președintele Băsescu i-a primit, miercuri, la Cotroceni, pe Manuel Valls, ministrul francez de Interne, și pe Bernard Cazeneuve, ministrul delegat francez pentru Afaceri Europene.

La începutul întrevederii, Traian Băsescu și-a exprimat speranța că România și Franța vor găsi formulele tradiționale de cooperare bilaterală și în cadrul UE, șeful statului român amintind că relația bilaterală este acum și sub un parteneriat strategic.

„Sper că problema romilor nu este singura problemă pe care doriți să o discutati cu Guvernul român”, a continuat șeful statului.

„În problema romilor vă asigur că suntem deschiși la o totală colaborare, inclusiv la retrimiterea de polițiști în Franța, însă nu putem accepta formulări de genulul «România este reponsabilă de alungarea populației de etnie romă, care se vede nevoită să se refugieze în Franța». Vreau să știți că România nu își alungă niciun cetățean de pe teritoriul ei”, a subliniat Traian Băsescu.

Președintele a precizat că integrarea romilor reprezintă o politică pe care și România dorește să o implementeze.

„Dorim soluții concrete și toată lumea să-și asume responsabilități”, a mai precizat Traian Băsescu.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, și ministrul-delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, au, miercuri, la București, întâlniri cu președintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, miniștrii Muncii și de Interne, Mariana Câmpeanu și Mircea Dușa, a anunțat Ambasada Franței.

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali francezi vor susține, miercuri, o conferință de presă comună cu premierul Victor Ponta de la ora 18.45 la Palatul Victoria, unde va fi semnat și un acord bilateral de cooperare în domeniul incluziunii sociale a cetățenilor români de etnie romă.

În dimineața zilei de joi, cei doi miniștri se vor deplasa la Câmpia Turzii, unde Franța finanțează un proiect de cantină școlară destinată copiilor provenind din familii defavorizate, mai precizează comunicatul Ambasadei Franței.

Doi miniștri francezi ai noului Guvern socialist sunt așteptați miercuri în România pentru a încerca să trateze „la sursă” problema romilor, relansată în această vară în Franța prin evacuarea taberelor urmată de expulzări, relatează AFP.

Franța „nu poate primi toată mizeria lumii și a Europei”, a afirmat marți unul dintre cei doi miniștri, Manuel Valls (de Interne), așteptat la București împreună cu Bernard Cazeneuve (Afaceri Europene).

„Astăzi, nu putem să ne permitem să primim toate aceste populații care sunt condamnații pământului, care sunt hărțuite în țara lor, care sunt discriminate”, a adăugat el.

Comunitatea de romi în Franța este estimată la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut că dacă mii (de romi) au părăsit teritoriul francez de la instalarea la putere în mai 2012 a Guvernului socialist sunt „și alții care au sosit”.

Franța „are partea sa în materie de azil, în materie de inserție, dar mesajul este clar: fermitatea”, a insistat Manuel Valls, potrivit căruia, „fără îndoială, înainte de sfârșitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari vor fi repatriați prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere”.

În această vară mai multe tabere de romi au fost evacuate de către poliție, suscitând un disconfort în cadrul taberei de stânga și protestul unor asociații, în timp ce politica de expulzări colective în perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.
Din cauza protestului, Guvernul a decis la sfârșitul lui august să relaxeze constrângerile privind accesul lor la muncă fără, totuși, să le elimine pur și simplu imediat.

Comisarul european pentru Justiție, Viviane Reding, pe de altă parte, a recunoscut într-un interviu pentru Le Monde de la începutul lui septembrie „o schimbare de atitudine” a Guvernului francez care „încearcă să îi integreze”.

Dar Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, se declara „îngrijorat” luni și solicita Parisului „eforturi suplimentare” pentru această comunitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
A apărut pe un „tanc” în inima Capitalei! Apariție inedită a lui David Popovici
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce salariu are o farmacistă de la Dr. Max sau Catena, acum, în 2024. De...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Închisoare pe viață, 10 ani fără permis. Legea care i-a speriat pe șoferii români
Marele secret al checului. Ingredientul care schimbă tot
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cum se simte acum Florin Piersic. Marele actor rămâne internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Parizienii au copt cea mai lungă baghetă din lume! Câți metri a avut?