Bebeluș mort din cauza unei răceli, după ce a fost adus prea târziu la spital de părinți

Bebeluș mort din cauza unei răceli, după ce a fost adus prea târziu la spital de părinți
Un bebeluș de cinci luni a murit la Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iași, din cauza unei răceli puternice, părinții aducându-l prea târziu la unitatea sanitară, iar Protecția Copilului a declanșat o anchetă în condițiile în care alți doi copii ai familiei au murit în urmă cu câțiva ani.
Publicat: 04/02/2014, 14:17
Actualizat: 04/08/2014, 07:47

Un bebeluș de cinci luni a murit la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași, din cauza unei răceli puternice, părinții aducându-l prea târziu la unitatea sanitară, iar Protecția Copilului a declanșat o anchetă în condițiile în care alți doi copii ai familiei au murit în urmă cu câțiva ani.

Potrivit reprezentanților spitalului ieșean, părinții fetiței au sunat la 112 după ce aceasta nu a mai fost conștientă, iar echipajul SMURD care s-a deplasat la fața locului cu elicopterul abia a reușit „să restabilească activitatea eletrică a cordului”.

„Copilul a fost intubat și ventilat mecanic, a existat suspiciunea unei bronhopneumonii și a unei stări de septicemie, iar, pe fondul unei malnutriții precoce, în cele din urmă a decedat. Poate ar fi putut fi salvată dacă rudele acesteia ar fi anunțat din timp și nu ar fi sunat la 112 atunci când minora nu mai era conștientă”, a declarat Lucian Cernahoschi, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iași.

El a adăugat că, în acest caz, a fost sesizată Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași, în condițiile în care fetița de cinci luni era malnutrită, iar doi frați ai acesteia au murit în urmă cu câțiva ani. Familia mai are patru copii.

Reprezentanții DGASPC Iași au declarat, marți, pentru corespondentul MEDIAFAX că în urma sesizărilor primite au declanșat o anchetă, trei dintre frații fetiței fiind duși într-un centru de plasament, în timp ce al patrulea nu a putut fi găsit, aflându-se la o stână din județul Olt.

„Deja cei trei copii pe care i-am găsit acasă se află într-un centru de plasament. Noi putem să facem doar decădere din drepturi și o cercetare asupra felului în care au fost tratați minorii, însă doar atât. Prioritatea noastră este să ne îngrijim de copii vii, nu de cei morți. Avem într-adevăr certificatele de naștere ale unor copii din familia respectivă născuți în 2003 și în 2005, însă nu le avem certificatele de deces”, a declarat, marți, pentru corespondetul MEDIAFAX, Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al DGASPC.

El a precizat că DGASPC nu a fost sesizat în cazul morții celorlalți doi frați ai fetiței de cinci luni, în schimb a primit, în urmă cu câțiva ani, o sesizare de la o rudă apropiată familiei privind faptul că cel mai mare dintre copii, care acum era plecat la stână în județul Olt, ar lipsi de la școală.

„Am intervenit atunci, am evaluat situația, am vorbit cu toată lumea, părinții și-au luat angajamentul că o să-l țină pe băiat în școală, dar aparent a mers o perioadă și apoi iar a abandonat. În cazul acesta se poate înainta ancheta și pe exploatarea prin muncă a băiatului. Chiar anul trecut am fost la un caz în Giurgiu ca să recuperăm 10-12 copii care lucrau la porci, la stâne, vai de capul lor. Exploatare prin muncă se numește și neglijare”, a mai spus Tiberiu Bantaș.

DGASPC Iași a sesizat Poliția, urmând să fie declanșate cercetări pentru neglijență.

„Facem verificări împreună cu DGASPC pentru a stabili situația de fapt, urmând a se dispune măsuri. Dacă se prefigurează elementele unei infracțiuni urmează să se depună și măsuri împotriva părinților”, a declarat, marți, Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Iași.

Conform datelor prezentate de DGASPC Iași, rata mortalității infantile în județ este una dintre cele mai ridicate din țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ultimele ore din viața unui condamnat la moarte. David susține de peste un deceniu că...
Mesajul de adio lăsat de Anca Molnar, chiar înainte să moară. „Am...”
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Ea este femeia găsită moartă într-o valiză, în Oradea! Întregul film al crimei, făcut public...
Cazul ciudat al băiatului de 6 ani dispărut în ziua în care mama lui a...
Transformare dramatică. Ireal cum a ajuns să arate Prințesa Kate Middleton, după 3 luni de...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Toni Greblă, reacţie după ce Clotilde Armand i-a făcut plângere penală. Ce spune preşedintele AEP...
E oficial! Se vor organiza noi alegeri! Situație cu totul nemaivăzută în România
Mesajele înduioșătoare dintre Anca Molnar și soțul ei, înainte ca make-up artista să fie învinsă...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Ce boli te lasă fără permis în 2024. Afecțiuni din cauza cărora se anulează carnetul...
În ultimul an, aproape 11.000 de români au intrat în clubul bogaţilor. Numărul românilor bogaţi...
A fost găsită BRUMĂ pe MARTE! Cercetătorii credeau că e IMPOSIBIL!
Monica Pop, în stare de șoc. Cea mai grea clipă: Probabil va muri până dimineață
Cum arată casa în care locuiește Nicușor Dan. Plătește 550 de euro chirie pe lună
Știrea momentului! Prezentator celebru, găsit mort în Grecia! Ultimele clipe din viață, surprinse de camerele...
Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor....
EXCLUSIV! Mircea Eremia, dezvăluiri despre relația cu sora sa, Alina Eremia: ”Eram ca Tom și...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Elevi, a crezut Nicolae Ceauşescu în Dumnezeu, ia spuneţi‑mi?
Laboratoarele de microbiologie din România ar putea beneficia de 22 de milioane de euro. Care...
×