Big Brother electoral de 5,5 milioane de euro. Cine se bate pentru banii dați de STS pentru sistemul antifraudă la vot

Publicat: 02/10/2015, 12:12

Începând cu alegerile din 2016, românii vor fi întâmpinați la secțiile de votare de câte un personaj cu o tabletă, cu care le vor fi scanate buletinele, datele lor personale fiind introduse astfel într-un sistem informatic. Dispozitivele respective vor scana codul MRZ (machine readable zone) de pe actele respective, în care este inclus și CNP-ul, alături de alte date de identitate prezente pe buletin sau pașaport. Astfel, frauda la vot va fi îngreunată (votul multiplu, folosirea de CNP-uri în lipsa persoanei, etc.), datele privind prezența la vot și statistici privind profilul alegătorilor fiind mai ușor de adunat și gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă.

Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal a fost legiferat încă din luna mai 2015. Autoritatea Electorală Permanentă a publicat în luna septembrie normele de aplicare ale legii care prevede introducerea acestui sistem, iar STS a anunțat miercuri care sunt firmele care s-au înscris la licitația pentru livrarea primelor 23.000 de tablete, procedură deschisă în luna august. Conform AEP, la alegerile din 2016 vor exista 18.533 de secții de votare în România, fiind nevoie de cel puțin 30.000 de operatori pentru tabletele nou introduse prin acest Sistem.

Sistemul informatic, implementat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și care se va baza pe datele din Registrul electoral, Registrul secțiilor de votare și listele electorale complementare, va monitoriza prezența la vot și va semnala dacă persoana care votează a împlinit 18 ani, dacă are dreptul să voteze, dacă a mai votat la scrutinul respectiv, dacă apare pe listele electorale permanente și dacă domiciliază în raza secției de votare respective.

Autoritatea Electorală Permanentă urmează să instruiască peste 30.000 de operatori de calculator care vor fi prezenți în secțiile de votare din toată țara, cum să folosească noul sistem, precum și pe președinții secțiilor de votare.

„Autoritatea Electorală Permanentă va asigura managementul proiectului și resursa umană, iar STS va pune la dispoziție partea tehnică a sistemului informatic, ocupându-se de achiziția calculatoarelor necesare funcționării Sistemului. Misiunea cea mai dificilă în procesul de informatizare va fi instruirea celor 30 de mii de operatori de calculator. Trebuie să găsim persoane care să dorească să se implice în acest proiect, precum și resursele financiare necesare motivării acestora. Operatorii de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare vor beneficia, potrivit legii, de o indemnizație stabilită prin hotărâre a Guvernului”, spunea Ana Maria Pătru, președintele AEP, în luna septembrie.

Fosta firmă a lui Sebastian Ghiță și austriecii de la S&T concurează, după ce au fost parteneri

La licitația prin care STS a pus la bătaie 25 de milioane de lei (aproximativ 5,5 milioane euro) s-au înscris doar două firme: Teamnet International și filiala din România a companiei austriece S&T. Obișnuite ale licitațiilor STS, este interesant de remarcat că actualele concurente au participat la o altă licitație a STS ca parteneri. În urma evaluării ofertelor, STS urmează să decidă cine va câștiga contractul.

Teamnet a fost deținută de deputatul Sebastian Ghiță până în 2012, când a fost preluată de foștii colegi de liceu ai acestuia, Bogdan Padiu, Radu Nedelcu și Ion Ovidiu Trașcu. Compania se numără printre cele peste 50 de firme despre care procurorii DNA susțin că sunt controlate prin interpuși de Sebastian Ghiță și în prezent. Conturile Teamnet au fost puse sub sechestru de procurorii DNA, însă instanța supremă a dispus revocarea acestei măsuri pe 9 iulie 2015.

Ghiță este acuzat de procurorii DNA că a folosit aceste firme pe care le-a deținut personal până în 2012, când a devenit deputat, pentru a rula banii obținuți prin trafic de influență sau pentru a disimula proveniența unor sume de bani. Din postura de deputat, Ghiță ar fi controlat 54 de firme prin 23 de persoane interpuse, lucru interzis de lege pentru parlamentari.

Reprezentanții Teamnet au precizat că nu mai au nicio legătură cu Sebastian Ghiță și că își desfășoară activitățile respectând legea și colaborând cu autoritățile.

S&T România este filiala unei mari companii austriece de IT, care controlează din 2014 și o parte din operațiunile firmei Quality Business Solutions, deținută de afaceristul Octavian Dumitru Nicolau și care este o obișnuită a licitațiilor STS.

Nicolau și Sebastian Ghiță au avut în trecut un punct comun. În 2005, Iuliana Adriana Nicolau (atunci purta numele de fată Vintilă), deținea firma 2K Telecom, care ulterior a ajuns a lui Sebastian Ghiță, iar în prezent este controlată de fratele acestuia, Alexandru Ghiță. Iuliana Nicolau este soția lui Octavian Nicolau, conform Rise Project. Totodată, soția șefului STS, Camelia Opriș, a lucrat în trecut la o firmă a Iulianei Nicolau, Omnivision Consultanță, conform declarațiilor de avere ale generalului Marcel Opriș.

Cele două firme, Teamnet International și S&T, au câștigat în luna august, în asociere, tot la STS, contractul de aproape 3 milioane de euro pentru modernizarea structurii hardware și software a Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 din Bucureși și Ilfov, alături de Quality Business Solutions (firma lui Octavian Nicolau) și de alte firme ale grupului Teamnet – Teamnet Solutions International și Teamnet Project Management Solutions.

Asocierea a fost singurul ofertant la această licitație a STS, având la dispoziție doar 5 luni pentru a livra marfa. O firmă suedeză concurentă, Carmenta CoordCom, parteneri ai Ericsson, au depus o contestație la Oficiul de Luptă Antifraudă al UE (OLAF), semnalând că există suspiciuni de fraudă. Pe 25 august, DLAF România a confirmat pentru Hotnews că va demara o acțiune de control în cazul acestui contract, după ce a primit, pe 11 august, din partea OLAF, informații referitoare la o posibila fraudă cu fonduri UE în atribuirea contractului.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
EXCLUSIV: Loredana Chivu a mințit că și-a cumpărat singură Lamborghini-ul! El e proprietarul din acte...
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
EXCLUSIV: Loredana Chivu a mințit că și-a cumpărat singură Lamborghini-ul! El e proprietarul din acte...
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Scandal imens la Survivor România: „Ce faci, mă, ți-a căzut ochiul?”
A pus zahăr într-o vază cu flori și apoi a avut o revelație. Ce s-a...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
Veste ȘOC pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Situația este îngrijorătoare în România
Infern la Vamă. Români blocați pentru că le lipsește un document. Coadă de kilometri
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...