Biro Attila
27.02.2014
Știri

Bilanțul DNA pe 2013. Livia Stanciu: „Unii politicieni vor să ne întoarcem la o justiție controlată”

Bilanțul DNA pe 2013. Livia Stanciu: „Unii politicieni vor să ne întoarcem la o justiție controlată”
Laura Codruța Kovesi prezintă bilanțul DNA pe anul 2013. Năstase, Voicu, Dan Voiculescu, Ridzi au fost condamnați anul trecut în dosarele DNA

DNA a prezentat astăzi bilanțul activității pe anul trecut. Prezentă la bilanț, președinta Înaltei Curți de Casație și Justițiem Livia Stanciu a avertizat asupra intențiilor unora dintre politicieni de a repune Justiția sub control și a acuzat „jocurile mediatice” prin care activitatea magistraților „a fost prezentată deformat” în ultima perioadă.

”Unii politicieni vor să ne întoarcem la o justiție controlată. Ne garantează cineva că reformele în Justiție sunt ireversibile? Una din modalitățile de a pune sub control Justiția este modificarea legilor justiției. Este o modalitate mai ascunsă. Populația trebuie să fie mai exigentă față de oamenii politici care vorbesc despre justiție. De multe ori activitatea noastră a fost prezentată deformat. De cele mai multe ori românii sunt ținuți departe de realitățile țării prin jocuri mediatice. Trebuie ca cetățenii să fie intoleranți față de faptele grave care se petrec în țară”, a spus Stanciu.

„Faptul că unii politicieni își doresc revenirea la o justiție controlată trebuie să ne dea un semnal de alarmă pentru noi toți cei care activităm în acest sistem. Instituțiile statului, oricât de puternice ar fi acestea, la presiuni continue și mai ales îndelungate există riscul să nu mai reziste, și mă refer la instituții ale statului cum este chiar Direcția Națională Anticorupție”, a spus Livia Stanciu, la prezentarea raportului de activitate al DNA pe 2013.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a mai spus că fenomenul corupției a căpătat o amploare deosebită în ultima perioadă.
„Corupția reprezintă o amenințare majoră pentru democrație și trebuie să nu uităm niciodată acest lucru. Reprezintă o negare a drepturilor omului, o încălcare a democrației pentru echitate socială și mai ales pentru justiție. (…) În ultima perioadă, asistăm la o extindere a acestui fenomen, care a devenit pentru unii un stil de viață, a devenit o mentalitate, un labirint din care cu greu sau poate din ce în ce mai greu se poate ieși”, a declarat președintele ICCJ citată de mediafa

Judecătoarea Livia Stanciu a precizat că de multe ori activitatea celor implicați în actual de justiție a primit drept „recompensă” atacuri dure, „uneori extrem de dure, mai mult decât nejustificate”.

În 2013 procurorii anticorupție au continuat să ancheteze parlamentari, miniștri, șefi de companii de stat sau oameni de afaceri cu influență. Instanțele au confirmat acuațiile DNA în zeci de dosare. Fostul senator Cătălin Voicu a  fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare. La începutul acestui an Adrian Năstase a primit o nouă sentință de patru ani de închisoare. Gigi Becali a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare. Dan Voiculescu a fost condamnat pe fond la cinci ani de închisoare cu executare. Monica Iacob Ridzi a primit și ea cinci ani pentru corupție. 

Inchide