Andreea Smerea
23.07.2019
Știri

Birchall a cerut Corpului de Control verificare în cazul demisiei lui Marius Iacob

Ana Birchall a declarat că a cerut Corpului de Control al Ministerului Justiției o verificare în cazul demisiei lui Marius Iacob din funcția de adjunct al DNA, întrucât documentul de eliberare din funcție nu a mai ajuns la Klaus Iohannis. Ministrul a trimis, vineri, revocarea către președinte.

„Îmi cer scuze opiniei publice pentru ce s-a întâmplat. Factual, știu ce s-a întâmplat. Am preluat la sfârșit de aprilie mandatul de interimar. Lucrarea aceasta era din 20 martie, la preluarea mandatului interimar, apărea ca lucrare scăzută, deci rezolvată, iar în mometul în care am descoperit acest incident foarte grav și de netolerat, am trimis – tardiv, e adevărat -, cererea de revocare președintelui Iohannis și am dispus intern o verificare a Corpului de Control. Aștept rezultatul, raportul și în funcție de raport dispun măsurile legale. Eu regret, e un lucru pe care nu l-am tolerat, nu-l tolerez și nu-l voi tolera niciodată. Vineri am aflat și vineri am trimis”, a declarat ministrul Justiției, Ana Birchall.

Concret, documentul privind demisia lui Marius Iacob ar fi fost rătăcit într-un sertar al Ministerului Justiției, de aceea nu ar mai fi ajuns pe masa președintelui, pentru a semna decretul.

Marius Iacob a demisionat din funcția de adjunct al procurorului-șef DNA, în luna martie a acestui an. Decizia de demisie din funcția de adjunct al procurorului-șef DNA vine la o zi după ce magistrații instanței supreme au decis că Marius Iacob a săvârșit abatere discipliniară în legătură cu reprezentarea Direcției în procesul Mihaiela Iorga-DNA, intentat de aceasta după ce a fost revocată din DNA. Sancțiunea pentru Iacob a fost avertisment.

Aceeași măsură a fost dispusă și pentru Carmen Simona Ricu, tot procuror DNA.

Este vorba despre abateri disciplinare sâvârșite în legătură cu reprezentarea instituției în procesul Mihaiela Moraru Iorga-DNA, intentat de magistrat după ce a fost revocat din Direcție.

„Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de domnul Marius Constantin Iacob, procuror șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție („DNA”), pentru nerespectarea dispozițiilor procurorului ierarhic superior, date în scris și în conformitate cu legea, precum și pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ, prevăzute de lege sau regulamente, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. g) și m) din Legea nr. 303/2004″, a transmis Inspecția Judiciară.

De asemenea, inspectorii au exercitat acțiunea disciplinară față de Carmen Si

×
Inchide