Biserica din Târgu-Jiu unde o centrală termică a fost montată peste o pictură veche a fost închisă / S-a deschis dosar penal / Viceprimarul: Din păcate, nu este un caz singular

Biserica din Târgu-Jiu unde o centrală termică a fost montată peste o pictură veche a fost închisă / S-a deschis dosar penal / Viceprimarul: Din păcate, nu este un caz singular
Publicat: 09/12/2019, 15:53

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Victor Țuhașu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că se fac cercetări pentru stabilirea circumstanțelor în care a fost montată centrala termică în lăcașul de cult.

Astfel, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în perioada 2002 – 2003, persoane necunoscute au amplasat în biserica din Târgu-Jiu o centrală termică a cărui coș pentru evacuare a fost montat prin străpungerea zidului lăcașului de cult, printr-o frescă ce reprezintă unul dintre ctitorii Bisericii, fără a avea autorizație de construire.

S-a întocmit dosar penal și polițiștii fac cercetări pentru distrugere și executarea de lucrări fără autorizație de construire.

La rândul lor, reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Gorj au anunțat că sunt în căutare de soluții pentru mutarea centralei.

„Așteptăm finalizarea anchetei și, între timp, ne gândim la o soluție de aducere în starea inițială a picturii, în zona unde a fost montată centrala termică și la posibilitatea de a amplasa centrala într-o locație secundară, mai au acolo niște construcții în incinta bisericii. Încercăm să o mutăm acolo, o să vorbesc cu un proiectant atestat de Ministerul Culturii să vedem în ce măsură se poate susține această idee a noastră”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Pompiliu Ciolacu, șeful Direcției pentru Cultură Gorj.

În Biserica „Sfântul Nicolae” din Târgu-Jiu, o centrală termică a fost montată peste o pictură veche de 200 de ani. Un bărbat a postat imaginile pe Facebook, fiind revoltat de situație: „Biserica Sfântul Nicolae din Târgu-Jiu- Ctitorie de la 1795 a protopopului Andrei Schevofilax și soției sale Maria, a pitarului Grigorie Crăsnaru și a Stancăi slugereasa Crăsnaru, soția slugerului Gheorghe Crăsnaru a fost terminată în anul 1813, după cum reiese din pomelnicul semnat la 1814 de Dionisie Eclesiarhul. Pictura interioară a fost făcută la 1812 de diaconul Mihai din Târgu-Jiu, Anghel vopsitorul și de Ion. Și cică de ce sunt eu trist”.

Luni, biserica era fost închisă, iar preoții au susținut că au închis lăcașul de cult pentru că au plecat să dea declarații în acest caz.

Viceprimarul din Târgu-Jiu, Adrian Tudor, a declarat, luni, presei, că un proiect avizat de Ministerul Culturii costă foarte mult, „pentru că lucrezi cu specialiști, și atunci cu siguranță este nevoie de un sprijin și din partea comunității, pentru că acest patrimoniu cultural este al întregii comunități. Ca să nu se mai repete astfel de lucruri trebuie să existe un dialog, înțelegerea că banii care ajung către biserică ajung, de fapt, către niște clădiri de patrimoniu care trebuie bine conservate”.

„Din păcate, nu este un caz singular”, a adăugat viceprimarul.

Întrebat dacă se poate repara ceea ce s-a întâmplat la biserica „Sfântul Nicolae”, Adrian Tudor a spus că da: „Din păcate, e o pictură restaurată, din fericire este o greșeală care poate fi îndreptată”.

În opinia viceprimarului, Primăria are obligația să se implice pentru că „sunt atât de multe biserici în Târgu Jiu care sunt monument istoric și care au fiecare o poveste extraordinară”.

Adrian Tudor a mai spus că centrala a fost pusă pentru binele enoriașilor, neținându-se cont că este afectată o clădire de patrimoniu.

Un bărbat a postat imaginile cu centrala termică pe Facebook, fiind revoltat de această situație: „Biserica Sfântul Nicolae din Târgu-Jiu- Ctitorie de la 1795 a protopopului Andrei Schevofilax și soției sale Maria, a pitarului Grigorie Crăsnaru și a Stancăi slugereasa Crăsnaru, soția slugerului Gheorghe Crăsnaru a fost terminată în anul 1813, după cum reiese din pomelnicul semnat la 1814 de Dionisie Eclesiarhul. Pictura interioară a fost făcută la 1812 de diaconul Mihai din Târgu-Jiu, Anghel vopsitorul și de Ion. Și cică de ce sunt eu trist”.

Comentariile nu au întârziat să apară: „Are probleme cu rinichii? De aceea i-au pus sondă?”, „Este foarte trist. Am fost de multe ori în Biserica Sfântul Nicolae. Este așezată pe axa Masa Tăcerii – Coloana infinitului. Total neinspirați popii”.

Luni, biserica a fost închisă, preotul Adrian Porei declarând că „toți am plecat pe teren, am fost solicitați să mergem să dăm niște declarații”.

De asemenea, polițiștii și reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Gorj au dispus o anchetă în acest caz.

Știre inițială

Luni, biserica a fost închisă, însă surse locale spun că imediat ce pe Facebook au apărut imaginile cu centrală termică lăcașul de cult a fost închis.

„Este închisă, pentru că toți am plecat pe teren, am fost solicitați să mergem să dăm niște declarații. A pus cineva o fotografie și se înțelege altceva. Acolo a fost o sobă, care avea evacuarea pe acolo, o sobă pe gaze, deci au fost și gaze acolo și coșul făcut. Era mult mai gros. S-a deschis o anchetă. Acesta este adevărul. Nu am găurit noi pe acolo sau Doamne ferește. Din contră, eu am făcut proiect de restaurare, pictura s-a restaurat și am îmbunătățit acolo. Se vede foarte bine că este restaurat. Nici vorbă să facem noi nebunii din acestea. A fost înlocuită acea sobă cu o centrală, prin 2002 cred. Eram acolo, dar nu eram paroh. S-a făcut o chetă, nu era căldură în biserică”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preotul Adrian Porei.

Acesta susține că, după restaurarea picturii, s-a constatat că centrala termică și coșul se află într-un loc nepotrivit.

„Suntem în lucru cu un proiect, în care noi am gândit și chestiunea aceasta. Că nu ne place nici nouă cum arată, dar un proiect la un monument istoric este de durată. Este în lucru și o să găsim o soluție, dar nici vorbă să găurim noi. Așa s-a interpretat. Doamne ferește! În momentul când era gaura făcută acolo, pictura de pe biserică nu se vedea, era atât de afumată. După ce s-a restaurat a apărut la iveală unde vine coșul. Nu se vedea nimic, unde este sfânt. Gaura este de 50-100 de ani, oamenii trebuiau să aibă căldură de când lumea și pământul. Duminică, biserica a fost deschisă, am fost la slujbă”, a mai declarat Adrian Porei.

Luni, polițiștii au făcut cercetări, a spus, pentru MEDIAFAX, Victor Țuhașu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Și reprezentanți ai Direcției Județene pentru Cultură Gorj au dispus o anchetă în acest caz.

Totul a pornit după ce un bărbat a postat imaginile cu centrala termică pe Facebook, fiind revoltat de această situație: „Biserica Sfântul Nicolae din Târgu-Jiu- Ctitorie de la 1795 a protopopului Andrei Schevofilax și soției sale Maria, a pitarului Grigorie Crăsnaru și a Stancăi slugereasa Crăsnaru, soția slugerului Gheorghe Crăsnaru a fost terminată în anul 1813, după cum reiese din pomelnicul semnat la 1814 de Dionisie Eclesiarhul. Pictura interioară a fost făcută la 1812 de diaconul Mihai din Târgu-Jiu, Anghel vopsitorul și de Ion. Și cică de ce sunt eu trist”.

Comentariile nu au întârziat să apară: „Are probleme cu rinichii? De aceea i-au pus sondă?”, „Este foarte trist. Am fost de multe ori în Biserica Sfântul Nicolae. Este așezată pe axa Masa Tăcerii – Coloana infinitului. Total neinspirați popii”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier