Raluca Ghinea
28.12.2015
Știri

Blocajul care ar putea falimenta mii de firme. Guvernul este somat să ofere o soluție

Blocajul care ar putea falimenta mii de firme. Guvernul este somat să ofere o soluție
Asociația Marilor Rețele Comerciale din România solicită din nou Guvernului să regândească de urgență sistemul de autorizare a activităților comerciale și cere un termen de conformare de un an, pe fondul blocajului creat la nivelul autorităților locale privind emiterea sau reînnoirea autorizațiilor.

„Pentru mii de firme blocajul actual înseamnă faliment curat, efectul asupra populației și asupra economiei țării fiind devastator, pe termen lung. Solicităm încă o dată Guvernului și în mod principal vicepremierului Vasile Dâncu constituirea de urgență a grupului interministerial pentru modernizarea administrației, la care de altfel acesta a făcut referiri dese în ultima perioadă, iar pe agenda acestuia să figureze ca temă prioritară regândirea sistemului de autorizare a activităților comerciale, care pe lângă faptul că este complex, a devenit mult prea complicat și, mai ales, mare consumator de timp”, a declarat într-un comunicat Delia Nica, directorul executiv al AMRCR.

Organizația estimează că, de la 1 ianuarie 2016, activitatea unui număr însemnat de agenți comerciali va fi temporar blocată și sute de mii de locuri de muncă vor fi puse sub semnul întrebării, ca efect al blocajului creat.

Demersul AMRCR este susținut și de alte asociații, precum Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor (HORA), Coaliția pentru Dezvoltarea României, Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), Asociația Comercianților din Centrul Istoric București (ACCIB), SKAL International Bucharest, care au adresat în urmă cu câteva zile o scrisoare deschisă Guvernului în acest sens.

AMRCR apreciază că soluția ar fi acordarea unui termen de conformare de 12 luni acelor agenți economici care nu intră sub incidența condițiilor de suspendare a activității prevăzute de H.G. 915/ 2015 privind criteriile pentru oprirea funcțioăarii sau utilizării clădirilor dacă se încalcă securitatea la incendiu.

Reprezentanții pieței de retail spun că durata întregului proces de autorizare se apropie în multe cazuri de 300 de zile de la inițiere în România, în timp ce în state precum Polonia sau Ungaria există o durată maximă de 30 de zile.

„Ne exprimăm din nou disponibilitatea de a participa la întâlnirile grupului interministerial pentru modernizarea administrației în cadrul cărora, pe lângă semnalarea unor situații concrete cum sunt cele de mai sus, putem să formulăm propuneri de eficientizare, transparentizare și predictibilitate referitoare la funcționarea sistemului administrativ de autorizare a operațiunilor comerciale”, a adăugat Nica.

Din AMRCR fac parte Auchan, Billa, Brico-Depot, Carrefour, Cora, Dedeman, Domo Retail, Hornbach, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny Market, Praktiker, Profi și Selgros.

Inchide