Bobotează 2022. Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte 150.000 de sticle cu agheasmă

Bobotează 2022. Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte 150.000 de sticle cu agheasmă
Publicat: 03/01/2022, 16:47

Boboteaza este sărbătorită pe 6 ianuarie şi marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului. Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a anunțat că manifestarea religioasă se va desfășura în Portul Tomis. Acesta a mai precizat că Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte 150.000 de sticle cu agheasmă, la eveniment fiind așteptați 20.000 de credincioși, număr dublu comparativ cu cel de anul trecut.

„Pregătim Boboteaza, Boboteaza este sărbătoare mare, cosmică, plină de daruri şi având atâta apă aici, la malul mării, noi pregătim Boboteaza cu mult belşug de apă care se sfinţeşte. Anul acesta am pregătit 150.000 de sticle, sunt în curs de etichetare. Chiar înainte de noul an am început etichetarea acestor sticle. (…) Va fi Boboteaza în Portul Tomis, întrucât la Cazinou este şantier. (…) Este o Bobotează cu temperaturi mai ridicate, aşa a fost voia lui Dumnezeu. Dar important este să fie ridicate temperaturile în sufletul nostru, să ardem de credinţă, de dragostea pentru Dumnezeu şi să răspândim în jurul nostru căldură, armonie şi multă bucurie, pentru că darurile care vin la Bobotează sunt darurile duhului sfânt care ne aduc pace, bună înţelegere, daruri pentru sufletele noastre”, a spus, într-o conferinţă de presă, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, reletează Agerpres.

Dacă oamenii se vor înghesui de Bobotează, nu înseamnă că nu sunt civilizați, ci că își doresc doarte mult să ajungă la agheasmă, spune ÎPS Teodosie.

Acesta a mai afirmat că nu există riscul ca oamenii să se îmbolnăvească cu COVID-19, căci apa sfințită nu infectează.

„Dacă vedeţi că oamenii se mai înghesuie, aceasta este evlavia, râvna să ajungem, să nu rămânem fără apă. Este obsesia omului că atunci când doreşte ceva foarte mult se grăbeşte să ajungă cât mai repede, nu interpretaţi ca o lipsă de civilizaţie sau de altceva această îmbulzeală. Şi este tocmai râvnă, şi în jurul mântuitorului se îmbulzeau oamenii şi niciodată nu a făcut ordine. Dar din îmbulzeală el îi remarca pe cei cu credinţă, ca pe femeia cu scurgere de sânge. (…) Agheasma nu infectează, nu e periculoasă. Nici sfânta împărtăşanie, nici agheasma nu infectează şi noi nu avem o rată ridicată a infectărilor. De aceea, dacă anul trecut nu ne-am infectat, cu peste 10.000 câţi au fost acolo de Bobotează, nici anul acesta nu vom avea. Şi chiar datele procurorilor arată că nimeni nu s-a infectat nici la Sfântul Andrei, nici la Bobotează”, a spus arhiepiscopul Tomisului.

Care cu boi, cu măgari vor merge prin oraş și vor îl vor sfinţi

„Vom pleca din faţa Catedralei în ziua de 6, la ora 11,20, 11,25, că-i mai lung drumul puţin, până acolo în Portul Tomis. Până colo vor fi cântări şi citiri şi acolo vom face slujba propriu-zisă. Care cu boi, cu măgari vor merge apoi prin oraş, vor sfinţi oraşul şi, iată, sperăm să ajungă la cât mai mulţi această apă sfinţită, care şi-o doresc oamenii ca pe un leac pentru sufletul lor şi pentru trup. Pentru că agheasma ajută fiinţei noastre, integral”, a declarat ÎPS Teodosie.

La manifestările de Bobotează sunt aşteptate 20.000 de persoane.

„Dacă anul trecut au fost 10.000, sperăm să vină anul ăsta 20.000. Dumnezeu să le ajute să vină cât mai mulţi, noi nu îi numărăm, vin ei singuri, chemaţi de credinţa care îi aduce ştiind că vin să ia ceva de folos pentru tot anul şi pentru întreaga lor făptură şi pentru suflet şi pentru trup. (…) Sigur, vom avea şi cruce de gheaţă. (…) Pe data de 5 voi începe slujba la 17,15 la catedrală, ca până la 19,30 cel târziu să fiu în pridvor să sfinţim apa, vor avea acolo peste 100.000 de litri de apă. S-o sfinţim toată odată şi apoi să se umple sticlele cu apă sfinţită, pentru a fi duse în Portul Tomis şi a fi distribuite cu ajutorul jandarmeriei care ţine ordinea. Şi le mulţumesc jandarmilor şi poliţiştilor când fac acest mare bine, aceasta să facă mereu, dar să nu mai dea amenzi”, a mai spus ÎPS Teodosie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României