Boc: Ministrul Culturii este demn de dispreț și trebuie să plece din Guvern

Boc: Ministrul Culturii este demn de dispreț și trebuie să plece din Guvern
Publicat: 17/03/2013, 14:27
Actualizat: 31/07/2014, 15:52

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, afirmă că ministrul Culturii, Daniel Barbu, „este demn de dispreț și trebuie să plece din Guvern”, pentru că nu poate asigura o competiție corectă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, pentru obținerea căruia concurează și municipiul.

Emil Boc a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că ministrul Culturii, Daniel Barbu, „este demn de dispreț și trebuie să plece din Guvern”.

„Sfidează regulile europene ale competiției corecte și atacă Clujul în mod absolut nepermis. Un asemenea ministru nu poate asigura o competiție corectă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 pentru care candidează și municipiul Cluj-Napoca”, a spus Boc.

De asemenea, într-o postare pe o rețea de socializare, președintele Asociației „Cluj – Capitală Culturală Europeană 2021”, Florin Moroșanu, a cerut demisia ministrului Culturii pe motiv că acesta „s-a antepronunțat” în favoarea unuia dintre orașele intrate în competiție.

„Cer demisia ministrului Culturii, Daniel Barbu, în urma declarației sale de susținere a Timișoarei pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021, pentru următoarele trei motive: nerespectarea legislației europene privind Capitalele Culturale Europene, împiedicarea desfășurării concursului prin antepronunțarea în favoarea unuia dintre orașele intrate în competiție și pentru că este un individ care disprețuiește competiția onestă. În conformitate cu legislația europeană actuală, Guvernul țării este cel care organizează concursul pentru desemnarea orașului care va primi titlul de Capitală Culturală Europeană în concordanță cu normele juridice în vigoare”, arată Moroșanu.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, la Timișoara, că sprijină candidatura municipiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 și va face lobby pentru ca dosarul de candidatură al orașului să fie de nerefuzat.

„Obiectivul pentru mine, personal, ca și pentru prietenii mei din Timișoara, fie că îi servesc pe timișoreni la primărie, fie la București în Parlament, interesul nostru este de a promova o cascadă de proiecte în următorii ani pentru a face de nerefuzat candidatura orașului la statutul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Sigur, puteți bănui că lobby-ul contează foarte mult, dar elementul, piatra de temelie, dosarul de candidatură trebuie să arate nu numai că orașul e splendid ca sit, ci și că este unic în Europa. Dumneavoastră știți mai bine care sunt instituțiile Timișoarei, e vorba și de instituțiile de cultură, de muzeele din Timișoara (…)”, a declarat Barbu.

Întrebat dacă la fel promite lobby și în alte orașe din România, candidate la statutul de Capitală Culturală Europeană, Daniel Barbu a dat asigurări că nu a făcut un astfel de angajament în orașele contracandidate.

„Vă promit că nu am făcut niciun alt angajament în altă parte. Aici e o mașinărie care merge înainte. De aceea nu cred că aveam de ce să fiu echivoc, cu tot respectul pentru alte orașe din Romania”, a spus el.

Municipiul Timișoara a intrat oficial, în 20 decembrie 2012, în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, anunțul fiind făcut de primarul Nicolae Robu, care a subliniat importanța zilei de 20 decembrie, dată la care, în urmă cu 23 de ani, Timișoara se declara primul oraș liber de comunism.

Până acum și-au manifestat intenția de a candida orașele Arad, Alba Iulia, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Sfântu Gheorghe și Iași.

Vasile Măgrădean, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului