Bogdan Aurescu i-a mulțumit omologului său din Cehia pentru sprijinul în aderarea României la Schengen

Bogdan Aurescu i-a mulțumit omologului său din Cehia pentru sprijinul în aderarea României la Schengen
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 04/11/2022, 18:01
Actualizat: 04/11/2022, 19:22

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a transmis omologului său din Cehia, Jan Lipavský, în timpul unei convorbiri telefonice sprijinul României pentru obiectivele şi buna desfăşurare a Preşedinţiei cehe a Consiliului UE, inclusiv în contextul complex al agresiunii ruse împotriva Ucrainei, precizează MAE într-un comunicat. De asemenea, Aurescu a mulțumit Cehiei pentru eforturile privind sprijinul pentru aderarea României la Schengen.

Ministrul Bogdan Aurescu a avut vineri, 4 noiembrie 2022, o convorbire telefonică cu ministrul ceh al afacerilor externe, Jan Lipavský, în contextul exercitării de către Republica Cehă a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

”Discuția dintre cei doi miniștri a survenit pe fundalul foarte dinamic al relațiilor bilaterale româno-cehe, inclusiv în continuarea vizitei ministrului Bogdan Aurescu la Praga, la 18 august 2022, precum și a recentei participări, în format online, a ministrului Lipavský la Reuniunea Anuală a Diplomației Române”, se arată într-un comunicat emis de MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în cadrul convorbirii, sprijinul deplin al României pentru obiectivele și buna desfășurare a Președinției cehe a Consiliului UE, inclusiv în contextul complex al agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

”În acest context, ministrul Lipavský a informat despre concluziile recentei sale vizite la Kiev, iar cei doi șefi ai diplomațiilor au realizat un schimb de opinii cu privire la evoluțiile din teren. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat amplele măsuri multidimensionale luate de România în sprijinul Ucrainei, inclusiv prin facilitarea intrării în România a peste 2,75 milioane de cetățeni ucraineni, precum și pe palierul securității alimentarea, prin facilitarea tranzitului prin țara noastră a peste 6,5 milioane de tone de cereale ucrainene.

Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să ofere sprijin pe acest palier strategic și să ia măsuri pentru îmbunătățirea capacităților logistice de tranzit. Ministrul ceh a mulțumit pentru toate demersurile țării noastre”, se mai precizează în comunicat.

Ministrul Bogdan Aurescu și omologul ceh au discutat și despre situația din Republica Moldova, cu accent asupra necesității menținerii sprijinului UE și la nivel bilateral pentru securitatea energetică a acestei țări. Ministrul de externe al României a menționat demersurile țării noastre pentru asigurarea necesarului de energie pentru statul vecin.

Șeful diplomației române a exprimat, totodată, mulțumiri pentru eforturile Președinției cehe a Consiliului UE vizând sprijinul pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

”De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre stadiul și continuarea demersurilor pe acest dosar.

Ministrul ceh de externe l-a asigurat pe omologul român că România va beneficia și în continuare de toată susținerea Cehiei pe parcursul procesului de aderare la Schengen”, mai transmite MAE.

În cadrul discuției celor doi miniștri, a avut loc și un schimb de vederi privind privind situația din Balcanii de Vest, cu accent pe situația din Kosovo.

În acest context, a fost amintit rolul Dialogului Belgrad-Priștina, facilitat de Uniunea Europeană, fiind încurajată continuarea angajamentului celor două părți și necesitatea menținerii unui climat general pozitiv, fără provocări de nicio parte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului