Brăila: Un copil de un an care cântărea patru kilograme și era crescut într-un grajd a murit de foame

Brăila: Un copil de un an care cântărea patru kilograme și era crescut într-un grajd a murit de foame
Publicat: 11/02/2014, 10:41
Actualizat: 29/07/2014, 17:35

Un copil în vârstă de un an și patru luni care cântărea doar patru kilograme și era crescut în condiții mizere, într-un grajd, alături de cei patru frați ai săi, a murit din cauza malnutriției, în localitatea brăileană Siliștea, iar Poliția și Direcția pentru Protecția Copilului au deschis anchete.

Băiețelul locuia, împreună cu părinții și cu cei patru frați ai săi, cu vârste cuprinse între doi și cinci ani, într-un grajd dezafectat care a aparținut fostului IAS Siliștea.

Părinții copilului spun că sâmbătă au fost plecați, iar când s-au întors l-au găsit pe băiețel decedat.

„Am fost în grajd de am muls vacile cu soțul, am fost la pâine și când m-am întors îl găsise soțul meu mort. I-am dat să mănânce, cum să nu-i dau, dar între timp ce s-a întâmplat nu pot să știu”, a susținut mama băiețelului.

Copilul a fost găsit decedat pe marginea patului, unde stătea alături de fratele său geamăn, în încăpere fiind și ceilalți trei frați.

Potrivit medicului Gina Ilie de la Serviciul de Medicină Legală din Brăila, copilul a murit de foame, fiind neglijat de părinți.
„Copilul cântărea doar 4 kilograme, la un an și patru luni, avea 58 de centimetri, era plin de fecale și de paie. Moartea lui a fost provocată de insuficiența organică, consecința malnutriției generate de lipsa de îngrijiri specifice și necesare unui nou-născut. Avea insuficiență pluriorganică, pe fondul malnutriției severe”, a precizat medicul Gina Ilie.

În acest caz, polițiștii au deschis un dosar penal.

„După primirea sesizării, polițiștii au făcut cercetarea la fața locului, au constatat că pe cadavrul copilului nu sunt urme vizibile de violență și a fost transportat la morgă pentru necropsie și stabilirea cu exactitate a cauzei decesului, în acest caz fiind întocmit dosar penal pentru moarte suspectă”, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Brăila, Jenel Șogor.
Și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brăila a deschis o anchetă în acest caz și a decis ca ceilalți patru copii ai familiei să fie internați de urgență într-un centru de plasament, împreună cu mama lor, însărcinată în luna a șaptea.

„Au fost constatate condițiile inumane în care trăiau copiii, drept pentru care au fost preluați, din dispoziția directorului general, în regim de urgență și aduși într-un centru de plasament din municipiul Brăila. Având în vedere că mama este gravidă în luna a șaptea, i-am propus să primească găzduire și ea în centrul maternal, lucru cu care a fost de acord, însă a spus că mai întâi se va ocupa de înmormântarea copilului. Copiii vor sta în următoarele patru-cinci luni în centrul maternal, împreună cu mama lor și cu bebelușul care se va naște, iar dacă vom constata că mama nu învață să aibă grijă de copii cât timp va sta în centru, vom propune pentru minori o măsură de protecție definitivă „, a declarat Simona Cimpoae, directorul adjunct al DGASPC Brăila.

Pe de altă parte, primarul comunei Siliștea, unde trăia familia, spune că părinții au fost ajutați în permanență de primărie și au fost făcute „anchete sociale sistematice”, dar că asistentul social care trebuia să anunțe DGASPC în acest caz nu a mai putut ajunge la serviciu câteva zile din cauza zăpezii, astfel că s-a întârziat anunțarea autorităților pentru protecția copilului.

„Cazul a intrat în atenția mea de când s-au născut cei doi gemeni, acum un an și patru luni. Atunci li s-a făcut curățenie în casă, li s-au schimbat paturile și primeau lunar alimente din partea mea și a oamenilor de bună credință. Inclusiv mâncare caldă și îmbrăcăminte numai pentru copii. Recent, le-am dus șase saci cu haine, acum sunt după ușă, stivă, murdare. Din punctul meu de vedere, acești așa-ziși părinți nu merită ajutorul, am făcut totul pentru copii. Nu își dau silința cu nimic pentru acești copii, sunt total lipsiți de spiritul părintesc. Am făcut anchete sociale sistematice. Când am văzut că burlanele erau sparte, le-am dat burlane, le-am cumpărat albie, le-am cumpărat cuptor și tot timpul au fost în atenția noastră și a domnului care le asigura locuința. La un moment dat le-am oferit altă locuință în satul Muchia, dar nu au fost de acord pentru că el nu vroia să facă naveta, iar ea spunea că este lângă mama ei. Așa ceva n-am întâlnit”, a declarat, marți, pentru corespondentul MEDIAFAX, primarul comunei Siliștea, Ilie Efteme.

El a mai spus că familia copilului mort de foame avea un venit lunar de 1.400 de lei, însă banii erau cheltuiți pe cafea și țigări.

„Din 1.400 de lei pe care îi aveau lunar, îi preocupau numai țigările și cafeaua. Pe 18 decembrie am fost la ei cu cârnați, cu sărmăluțe și primul lucru pe care l-au făcut în fața noastră a fost să mănâce ei, nu copiii. Aveau și o văcuță primită și beneficiau de lapte, dar acești copii erau neîngrijiți de propria mamă. Le-am dat lemne, le-am tăiat să aibă toată iarna. Înainte de zăpezi le-am zis că le voi lua copiii dacă nu vor avea grijă de ei. Au început să plângă cu copiii în brațe, să nu îi luăm. Trebuia grăbită ancheta din luna ianuarie. Asistentul social trebuia să anunțe DGASPC, dar a fost zăpada mare, a zis că nu a mai putut ajunge la serviciu vreo patr-cinci zile și asta a fost”, a mai spus primarul, care susține că se va ocupa personal de înmormântarea copilului, sicriul fiind cumpărat deja de primărie.

Departamentul Corespondenți, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...