BRAZI DE CRĂCIUN ÎN RATE. Cât de scump este un brad adus din nordul Europei

BRAZI DE CRĂCIUN ÎN RATE. Cât de scump este un brad adus din nordul Europei
Publicat: 17/12/2013, 18:34

Vânzarea brazilor în rate – aceasta este cea mai nouă găselniță prin care comercianții din piețele bucureștene încearcă să atragă clientela. Metoda se aplică în cazul pomilor de Crăciun aduși din Danemarca, prețul acestora, ce poate ajunge și la 1.700 de lei, putând fi plătit în șase tranșe lunare.

Convinși că la sfârșitul lui 2013 vor (re)găsi, în sfârșit, succesul în afaceri, vânzătorii de brazi au invadat piețele din București cu mii de pomi de Crăciun, la prețuri pentru toate buzunarele și cu oferte inedite.

Prețurile brazilor diferă de la piață la piață și pornesc de la 40 de lei – pentru un pom cu mic și cu crengile rare, tăiat dintr-o zonă împădurită a Moldovei -, până la 1.700 de lei pentru unul înalt și bogat, importat din Danemarca.

Indiferent de prețuri, clienții nu prea se înghesuie, cel puțin deocamdată, așa că vânzătorii se plictisesc și își redecorează în permanență standurile cu globulețe, beteală și Moși Crăciun cu baterii din interiorul cărora se aud cântece de sezon.

La Piața Crângași, brazii danezi reprezintă grosul ofertei, cu prețuri între 70 și 220 de lei, în funcție mărime. Există, însă, și pomi sensibil mai ieftini, aduși de la Piatra Neamț, care costă între 40 și 100 de lei. Diferența între cele două categorii de marfă este evidentă: brazii românești sunt mai sărăcăcioși decât cei din import, la fel cum puterea de cumpărare intră în picaj pe traseul Copenhaga-București.

Există variante și pentru clienții cu buget redus, în maldăre uriașe de crengi de brad, care costă până la cinci lei bucata.

Oferta este, astfel, una bogată, iar prețurile se negociază cu fiecare client în parte. Mai mult, dacă le place un brad, dar nu au destui bani să-l cumpere pe loc, clienții pot lăsa un avans, iar pomul este pus deoparte până când întorc cu restul sumei.

„Vânzările merg slab deocamdată, dar sperăm că de acum încolo o să fie mai bine. Am riscat sume mari în afacerea cu brazi și sperăm să nu ieșim în pierdere”, spune unul dintre vânzătorii de brazi danezi.

Tot el adaugă, legat de topul vânzărilor, că se dau cel mai bine crengile de brad „de trei lei”, însă nici la acestea nu este „înghesuială”.

„Cumpără lumea crengi de-astea, de trei lei bucata. Sunt oameni săraci sau, cine știe, oameni care nu au loc în casă pentru un pom de Crăciun”, comentează comerciantul.

Tot în Crângași, cel mai scump brad, „import Danemarca”, se vinde cu 1.700 de lei.

Oferta este și mai bogată în Piața Obor, unde, însă, nu există la vânzare brazi românești. Toți provin din import și sunt expuși cu sutele, de toate mărimile. Cel mai ieftin – un brăduț în ghiveci care costă 60 de lei și poate fi plantat, după sărbători, în curte. Un molid mare costă 200 de lei, în timp ce prețul brazilor de dimensiuni medii este între 120 și 150 de lei.

Tot la Obor există și o ofertă prin care brazii pot fi cumpărați în șase rate lunare. Astfel, cei care au carduri de credit de la o anumită bancă pot cumpăra, cu ajutorul acestora, brazi pe care să-i termine de plătit abia în mai 2014. Metoda se aplică, firește, numai la comercianții care au cititoare de carduri, ratele aferente pomului de Crăciun urmând să fie oprite, lună de lună, direct din salariu, după cum explică un vânzător

În centrul Capitalei, la Piața Amzei, un singur comerciant de brazi, care are, și el, marfă din Danemarca. Dacă majoritatea brazilor din aceeași „sursă” se vând la Moghioroș, Crângași și Obor cu cel mult 220 de lei, în Amzei ajung să coste 160-180 de lei bucata, nefiind în ofertă crengile și coronițele de câțiva lei.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron