Brigada 81 Mecanizată Bistrița folosește tancuri fabricate în fosta Uniune Sovietică,dar modernizate

Brigada 81 Mecanizată Bistrița folosește tancuri fabricate în fosta Uniune Sovietică,dar modernizate
Publicat: 22/10/2012, 16:47
Actualizat: 28/09/2018, 09:17

Comandantul Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan” Bistrița, Dan Florin Grecu, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că unitatea pe care o conduce folosește și în prezent tancuri fabricate în fosta Uniune Sovietică, dar care sunt modernizate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În general, tehnica este de proveniență românească în domeniul blindatelor și autovehiculele de toate tipurile, excepție făcând tancurile care sunt de proveniență rusească, modernizate, dar construite în fosta Uniune Sovietică. În ce privește comunicațiile, acestea sunt aproape integral asigurate cu tehnică compatibilă NATO, produsă în străinătate sau în țară în parteneriat cu aliații noștri”, a declarat generalul de brigadă Dan Florin Grecu, comandantul Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan” Bistrița.

Întrebat dacă tehnica din dotare a afectat misiunile internaționale ale Brigăzii, știut fiind faptul că acestea au fost numeroase, generalul de brigadă Dan Florin Grecu a declarat: „Pe timpul misiunilor, echipamentele nu au fost o problemă”.

„Blindatele cu care noi am plecat în misiuni sunt foarte bune pentru teritoriul nostru. Ministerul Apărării Naționale a luat măsuri și, în momentul în care gradul de risc a crescut, atât în Irak, cât și în Afganistan, s-a luat măsura înlocuirii cu alt tip de echipament, cum a fost cazul MRAP-urilor în Afganistan. Noi am operat primii MRAP-urile în Afganistan pe care le-am primit de la partenerii americani. Au un nivel de protecție ridicat, au mai bună protecție împotriva dispozitivelor improvizate fiindcă acestea sunt cele care au produs cele mai multe accidente sau incidente în cadrul misiunilor. Nu ne putem plânge de lipsă de protecție sau de lipsa echipamentelor. Pe timpul misiunilor se asigură și e normal să fie așa”, a spus Dan Florin Grecu.

Potrivit sursei citate, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” Bistrița a îndeplinit o serie de misiuni individuale sau de nivel companie, detașament și batalion în mai multe teatre de operații.

„Militarii subordonați Brigăzii 81 Bistrița au participat la toate teatrele de operații la care România a luat parte după 1990 în Balcanii de Vest, în Albania, în Irak, în Sudan, în Afganistan și în alte teatre cu misiuni independente de observatori sau monitori, cum ar fi Coasta de Fildeș, Georgia, Etiopia, Kuweit și exemplele pot continua”, a spus el.

Astfel, între 1996 și 1997, Batalionul 812 „Șoimii Carpaților” a participat la o misiune sub egidă NATO în Angola. Între 2002 și 2003, în 2007, 2009 și 2010-2011 același batalion a fost în mai multe misiuni în Afganistan.

De asemenea, Batalionul 811 Infanterie „Dragonii Transilvani” Dej a participat, la rândul lui, între 2003 și 2004, la o misiune în Irak, acolo unde au mers între 2004 și 2005, respectiv în 2007 și militarii Batalionului 812 „Șoimii Carpaților”.

Dan Florin Grecu a afirmat că, în istoria sa, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” Bistrița a participat la exerciții care s-au desfășurat aproape în întreaga Europă în cadrul parteneriatului pentru pace inițial și ulterior ca membri deplini ai NATO.

„În aceste exerciții au fost implicați 1.131 de militari. Aceste exerciții au fost mai intense la un nivel de preaderare. Era normal să fie așa fiindcă trebuia să ajungem la un nivel de pregătire care să ne permită aderarea, dar ele continuă cu o anumită periodicitate aproape în fiecare an avem două până la trei exerciții pe care le desfășurăm cu parteneri străini în țară sau în afara acesteia”, a spus el.

Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” Bistrița a fost înființată în 1 martie 1995. Din 1997, este parte componentă a Forței de Reacție Rapidă a Armatei Române. În prezent, ea are în subordine șase batalioane și șase subunități de brigadă în județele Bistrița-Năsăud și Cluj.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Horoscop, 4 mai 2024. Bani și reușite pentru Berbeci. Zodia care trebuie să fie atentă...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple