Bugetul Ministerului Culturii pe 2014, suplimentat cu bani de la Președinție, Curtea Constitțională și ANI

Bugetul Ministerului Culturii pe 2014, suplimentat cu bani de la Președinție, Curtea Constitțională și ANI
Publicat: 22/11/2013, 12:12
Actualizat: 22/11/2013, 13:44

Bugetul Ministerului Culturii pe anul 2014, de 562,5 milioane de lei, a fost avizat favorabil de Comisiile de cultură din Parlament, care au adoptat și un amendament pentru suplimentarea acestei sume cu 2,85 milioane de lei, banii fiind luați de la Președinție, Curtea Constituțională și ANI.

Comisiile reunite pentru cultură din Senat și Camera Deputaților au avizat favorabil, vineri, cu unanimitate de voturi, bugetul Ministerului Culturii pe anul 2014, care este în cuantum de 562.586.000 de lei.

La acești bani se va adăuga o sumă de 2.850.000 de lei, un amendament în acest sens propus de deputații UDMR Marton Arpad și Erdei D. Istvan și senatorul UDMR Vegh Alexandru fiind adoptat cu unanimitate de voturi de Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului.

Potrivit lui Marton Arpad, suma de 2.850.000 de lei va fi destinată consolidării și restaurării monumentelor istorice.

„Acest buget (al Ministerului Culturii, n.r.) preconizează o inflație de 2,4% din PIB, ca atare, pentru orice instituție, autoritate care a primit banii necesari pentru funcționare, se justifică mărirea sumei acordate, execuția bugetară pentru 2013, cu 2,4%. Eu cred în continuare că nici suma propusă, să nu mai vorbim de execuția bugetară a Ministerului Culturii, la capitolul restaurări de monumente nu este acoperitor, pentru că. dacă înainte se puteau cheltui 53 de milioane lei, poate că 13 milioane lei sunt mai puțin și 20 de milioane de lei preconizat mi se pare în continuare foarte puțin. Pentru că, spre deosebire de alte activități foarte importante, precum construcțiile de autostrăzi – dacă nu le facem anul acesta, poate le facem la anul -, dar un monument care se dărâmă anul acesta pentru că nu am intervenit nu-l mai putem reface, pentru că a dispărut (…) Am căutat conform legii locuri de unde putem lua bani”, a explicat Marton Arpad.

Acesta a mai spus că suma de 2.850.000 de lei poate fi obținută din diminuarea bugetelor altor instituții, respectiv a bugetului Administrației Prezidențiale, cu 300.000 de lei (de la capitolul „Bunuri și servicii”), a bugetului Curții Constituționale (CC), cu 50.000 de lei (de la capitolul „Cheltuieli de capital”), a bugetului Agenției Naționale de Integritate (ANI), cu 2.140.000 de lei (de la capitolele „Cheltuieli de personal” și „Cheltuieli de capital”), a bugetului Consiliului Național al Audiovizualului, cu 100.000 de lei (de la capitolul „Cheltuieli de personal”), și a bugetului Ministerului Finanțelor Publice, cu 260.000 de lei (de la capitolul „Alte cheltuieli”).

„Pe mine m-ați convins. Ați spus două cuvinte magice – Administrația Prezidențială și ANI. Pe mine m-ați convins din start”, i-a spus deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu, președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, lui Marton Arpad.

Pe de altă parte, Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, a declarat că problema patrimoniului din România „nu este de azi, de ieri”. „Aș fi de acord cu tot ceea ce ar putea aduce fonduri în plus pentru monumentele istorice (…), dar ne-am luat angajamentul să păstrăm bugetul în limita sumelor pe care le-am propus”, a mai spus Boroianu.

Cu toate acestea, deputații și senatorii din Comisiile de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil cu unanimitate de voturi amendamentul lui Marton Arpad și, ulterior, și bugetul integral al Ministerului Culturii pe anul 2014.

După votul final, senatorul PSD Georgică Severin, președintele Comisiei de cultură din Senat, a declarat că bugetul pe anul 2014 al Ministerului Culturii „este mai mic cu doar 1,5%” decât cel de pe anul 2013 (571.281.000 de lei).

În plus, Severin a remarcat că în 2014 bugetul Ministerului Culturii nu mai este apăsat de necesitatea susținerii financiare a Festivalului „George Enescu”. „De aceea putem spune că avem o bază de pornire mai bună ca anul trecut”, a spus Georgică Severin. El a precizat că Ministerul Culturii va fi sprijinit și la rectificarea bugetară, pentru a putea desfășura alte proiecte de mare importanță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer