Bulgaria trece la moneda euro în 1 ianuarie 2024

Bulgaria trece la moneda euro în 1 ianuarie 2024
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 12/05/2022, 09:17

„Bulgaria va adopta moneda euro la 1 ianuarie 2024, așa cum a decis guvernul anterior”, a anunțat ministrul de finanțe bulgar Asen Vassilev. Acesta a spus că planul de adoptare a monedei euro rămâne același cu cel anunțat de Banca Națională a Bulgariei și de Ministerul Finanțelor în iunie anul trecut, scrie novinite.com.

Planul prevede adoptarea imediată a monedei euro, fără o perioadă de tranziție. „Sunt două-trei termene în acest plan, dar nimic altceva nu a fost schimbat de la 30 iunie anul trecut. Absolut toți cetățenii, nu doar parlamentarii, au avut aproape un an pentru a se familiariza cu acest plan”, a spus Asen Vassilev.

„În general, mesajul politic de la noi este că data de 1 ianuarie 2024 este susținută de toți, partea tehnică este pusă la punct atât de Ministerul Finanțelor, cât și de toți cei implicați. Pentru că procesul în sine îi privește pe toți cei care fac cumpărături, dar pentru stat în sine este un proces foarte important”, a spus Daniel Lorer, ministrul Inovării.

El i-a sfătuit pe politicienii bulgari să se grăbească cu adoptarea finală a planului după pregătirea analizelor solicitate în prezent. „Mesajul meu către toți oamenii din Parlamentul bulgar și în special către partenerii de coaliție este să arate o responsabilitate excepțională în acest proces, astfel încât să se poată desfășura cât mai repede – 1 ianuarie 2024 vine foarte curând și avem o mulțime de măsuri tehnice la care trebuie să lucrăm” , a adăugat Laurer.

În prezent, Bulgaria nu îndeplinește întocmai condițiile și se încadrează în excepțiile criteriilor de la Maastricht de adoptare a monedei euro, din cauza pandemiei de covid.