Cadariu, noul ministru al Sănătății: Puține țări sunt pregătite pentru o catastrofă. Condițiile din România sunt ale PIB-ului pe care îl avem

Cadariu, noul ministru al Sănătății: Puține țări sunt pregătite pentru o catastrofă. Condițiile din România sunt ale PIB-ului pe care îl avem
Publicat: 19/11/2015, 23:20

„În zilele acestea, ca medici, trebuie să vedem ce se întâmplă cu pacienții de la Colectiv în primul rând. Cu ocazia aceasta sigur că vedem și alte aspecte din spitale și chiar începem unele consultări cu colegii noștri. Una peste alta este un exercițiu foarte bun pe care îl facem zilele acestea. Ne-am concentrat pe acești pacienți ( n.r. răniții din Colectiv) și ieri, și astăzi, dar dincolo de aceasta am văzut și lucruri excepționale care se petrec în acest spital și în celelalte pe care le-am vizitat ieri”, a spus ministrul Achimaș-Cadariu.

Întrebat dacă vor urma și alte transferuri în străinătate, ministrul a spus că rămâne de văzut.

„Asta rămâne de văzut. Situația rămâne absolut deschisă în acest sens nu există nicio opreliște, acum sigur sunt pacienți care nu pot fi transferați, alții care nu doresc să fie transferați. Una este partea emoțională, una este partea reală”, a adăugat ministrul.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc a spus că mai sunt răniți care ar întruni condițiile pentru a fi trasportați în străinătate, dar famiile refuză acest trasfer.

„Suntem total deschiși și avem oferte din străinătate pentru toate cazurile care au indicație de transfer și care doresc să o facă. Zilnic noi analizăm această situație clinică cu colegii din spitalele în care sunt pacienți arși și nu o să refuzăm absolut niciun caz. În prezent, însă, așa cum au stabilit experții străini, cei care au făcut procesul de selecție, pentru că am considerat că așa este corect, sunt pacienții foarte, foarte gravi cum este acest caz (cel de la CC Iliescu n.r.) al cărui transfer în străinătate este imposibil. Practic ele sunt netransferabile și mai sunt multe cazuri în această categorie”, a spus secretarul de stat Dorel Săndesc.

Ceilalți pacienți, cea mai mare parte a celor rămași internați, au o evoluție bună și foarte bună și sunt pe cale de a fi externați, a mai spuc Săndesc.

Șerban Bubenek, managerul Institutului „CC Iliescu”, a spus că, în noapte de 10 spre 11 noimebrie, a fost la Spitalul Elias și a aplicat unui pacient de acolo, pe care l-a transferat la institut, sistemul ECMO, de oxigenare extracorporală, pentru că era vorba de un pacient cu arsură pulmonară severă care nu putea fi recuperat altfel.

„În noapte de 11 spre ora 2.00 am efectuat primul transport ECMO al unui pacient din România de la un spital la altul. Pacientul a fost zece zile sub acest tip de circulație. Adică am pus plămânul în pauză. A fost susținut de această mașină de oxigenare artificială în afara trupului. La ora cinci astăzi am început procedura de sevraj și avem, aș îndrăzni, semne foarte bune. Trebuie să așteptăm următoarele 12 ore să vedem dacă oxigenarea cu plămânii dânsului de menține le fel de bine. Avem speranța că se va recupera și va reuși să treacă acest hop”, a spus Bubeneck, adăugând că în București mai există două aparate de acest fel, în afara celui de la Institutul „CC Iliescu”.

Legat de aparatura din spitalele românești comparativ cu aceea din spitalele din străinătate unde au fost transferați răniții, ministrul Achimaș-Cadariu a spus că sunt diferențe.

„În mod evident sunt diferențe, dar trăim în România, și dumneavoastră, și eu, și responsabilitatea noastră, și a mea ca medic practician, și acum în această funcție, este față de pacienții noștri. Asta este situația, hai să ne gândim cu toții cum facem să ne facem meseria, cât producem, cât lucrăm în comparație cu cei care muncesc mai mult și produc mai mult. Astea sunt condițiile pe care le are România și, în aceste condiții, în acest sistem, avem responsabilitatea de a ne trata pacienții noștri. Ce s-a întâmplat la Colectiv nu este un lucru care se întâmplă zi de zi. Este o situația cu totul excepțională pentru care multe țări nu sunt pregătite”, a spus ministrul Sănătății, adăugând că „nu te poți pregăti chiar pentru orice catastrofă de pe lumea asta”.

Ministrul a mai spus despre condițiile din spitalele românești că „sunt condițiile unui Produs Intern Brut atât cât îl avem”, dar că își propune creșterea calității serviciilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron