Camerele video din pasajele bucureștene merg ”în gol”: nu au fost conectate niciodată la Poliție

Camerele video din pasajele bucureștene merg ''în gol'': nu au fost conectate niciodată la Poliție
Publicat: 21/09/2016, 10:04

La mai bine de patru ani de când a fost renovat Pasajul Latin, din centrul Bucureștiului, sistemul de monitorizare video din interiorul acestuia nu este încă funcțional. Deși în subteran au fost montate opt camere video moderne de supraveghere, acestea nu au fost niciodată conectate și la dispeceratul Poliției Locale a Municipiului București, dar nici la un alt centru de pază. Mai mult, unele dintre aceste dispozitive de supraveghere au fost vandalizate și distruse, la fel ca întregul Pasaj Latin, care în prezent are pereții mâzgăliți de la un capăt la altul, neoanele au fost sparte, zidurile sunt dărâmate, iar lifturile pentru persoanele cu dizabilități sunt nefuncționale.

Într-un răspuns transmis MEDIAFAX, Primăria Generală a Municipiului București susține că sistemul de monitoriare video a Pasajul Latin nu a fost conectat la dispeceratul Poliției Locale deoarece nu se află în administrarea sa.

,,În ceea ce privește Pasajul Latin, menționăm că acesta se află în administrarea Primariei Sectorului 3, instituție care a realizat și lucrările de refacere a pasajului. Pentru mai multe informații vă rugăm să vă adresați Primăriei Sectorului 3″, a transmis biroul de presă al PMB.

În replică, Primăria Sectorului 3 susține că singura responsabilitate pe care o are este curățenia din Pasajul Latin, deoarece administrarea și supravegherea acestuia revin Primăriei Capitalei.

,,Primăria Sectorului 3 asigură zilnic curățenia în Pasajul Latin, dar de amenajarea, mentenanța, precum și de paza acestuia se ocupă Primăria Municipiului București. Vă rugăm să vă adresați acestei instituții pentru a obține informații privind aspectul și paza pasajului”, se arată în răspunsul transmis MEDIAFAX de biroul de presă al Primăriei Sectorului 3.

Nici Primăria Generală a Bucureștiului și nici cea a Sectorului 3 nu au răspuns, conform legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes general, solicitărilor agenției de presă MEDIAFAX de a preciza cine a realizat lucrările de renovare a pasajului și nici dacă recepția finală a acestor lucrări, în baza căreia ar fi trebuit realizată plata, a fost făcută.

Pasajul Latin (fostul pasaj Lipscani) subtraversează Bulevardul I.C. Brătianu, realizând legătura între Piața Roma, la capătul străzii Lipscani și Biserica Sfântul Gheorghe Nou. În anul 2012 a fost renovat în totalitate și au fost montate basoreliefuri și imagini care reprezentau războiul daco-roman. Investiția totală a muncipalității a fost de aproximativ patru milioane de lei și a constat inclusiv în montarea sistemului de supraveghere video, pe care, însă, nu l-a mai conectat la dispeceratul Poliției Locale.

O situație similară este întâlnită și la pasajele pietonale ,,Parc Herăstrău 1″ și ,,Parc Herăstrău 2″, care au fost renovate în perioada 2013-2015 și date în folosință în vara anului trecut. Ambele sunt dotate cu sisteme video moderne de supraveghere, dar care nu au fost conectate la un dispecerat de monitorizare, deoarece nici până în prezent nu a fost realizată recepția finală a lucrărilor.

,,Recepția la terminarea lucrărilor la pasajele Herăstrău 1 și Herăstrău 2 este în curs de finalizare. După finalizarea recepției, camerele vor fi conectate la dispeceratul Poliției Locale a Municipiului București”, se arată în răspunsul transmis MEDIAFAX de biroul de presă al PMB.

Cele două pasaje subtraversează bulevardul Kiseleff și fac legătura între Turnurile Gemene de la intrarea în Pavilionul Expozițional Romexpo, respectiv capătul tramvaiului 41 și parcul Herăstrău. Ambele fac parte din proiectul de amenajare a Pasajului auto de la Casa Presei, în valoare totală de peste 60 de milioane de lei. Acestea au fost dotate cu sisteme eficiente de iluminare, pe pereți au fost montate rame luminoase de mari dimensiuni cu fotografii ale Bucureștiului și susteme moderne de supraveghere video, care, însă, nu sunt conectate în acest moment la niciun dispecerat care să monitorizeze imaginile filmate de acestea.

,,Vă comunicăm faptul că, atât în cazul Pasajului Latin cât și în cazul Pasajelor Herăstrău 1 și 2, Poliția Locală a Municipiului București nu a fost înștiințată de instalarea de camere de supraveghere și nici nu a primit solicitări din partea vreunei instituții pentru monitorizarea acestor camere. Ca urmare, în acest moment Poliția Locală a Municipiului București nu monitorizează niciuna dintre locațiile menționate”, se arată în răspunsul transmis MEDIAFAX de Poliția Locală a Municipiului București.

Drept urmare, pasajele pietonale în renovarea cărora s-au investit milioane de euro din banii colectați prin taxe și impozite de la bucureșteni au fost vandalizate, iar parte din decoruri au fost distruse.

La începutul lunii septembrie, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că a fost constituită o comisie de analiză la nivelul municipalității pentru a stabili în responsabilitatea cărei instituții se află paza și întreținerea pasajelor pietonale, dar nu a precizat nici componența acestei comisii, nici concluziile la care au ajuns după aproape trei săptămâni de verificări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...