Cancelarul Germaniei se întâlnește marți cu Vladimir Putin, la Moscova

Cancelarul Germaniei se întâlnește marți cu Vladimir Putin, la Moscova
Foto - Profimedia Images
Publicat: 15/02/2022, 09:49

Cancelarul german Olaf Scholz se întâlnește marți, la Moscova, cu președintele rus Vladimir Putin, într-un moment dificil pentru liderul unei națiuni occidentale încă dependente de gazul rusesc, notează AFP.

Poziția noului cancelar nu este ajutată de faptul că fostul cancelar Gerhard Schroeder este președintele Consiliului de administrație al gazoductului rusesc Nord Stream 2.

Atitudinea pacifistă a Germaniei pe fondul tensiunilor de la granița Ucrainei, combinată cu interesul său economic, i-a exasperat de mult timp pe unii dintre aliații săi. Luna trecută, Germania a refuzat să trimită arme în Ucraina, în contextul în care aliații săi, ca Marea Britanie, deja luau astfel de măsuri pentru sprijinirea țării. În schimb, Berlinul a oferit Kievului 5.000 de căști de protecție, ceea ce l-a determinat pe primarul Kievului să întrebe dacă următoarea livrare va fi de perne.

Înainte de vizita la Moscova, Scholz a fost luni la Kiev, unde a discutat, în principal, despre stabilizarea economiei țării. În ajunul plecării sale, Scholz a spus că orice atac al Rusiei ar duce la „sancțiuni dure pe care le-am pregătit cu atenție și pe care le putem pune imediat în vigoare”. Obiectivul călătoriei sale este să găsească „o modalitate de a asigura pacea în Europa”, a mai spus el.

Gazoductul rusesc Nord Stream 2, mărul discordiei dintre SUA și Germania în privința frontului comun față de agresiunile Rusiei

Amintim că săptămâna trecută, Olaf Scholtz a fost într-o vizită la Washington unde a vorbit cu președintele Joe Biden. Cei doi șefi de stat au încercat să transmită un mesaj comun pe același palier în privința Ucrainei, dar s-a văzut că, de fapt, cele două țări nu au deloc aceeași viziune în privința gazului rusesc, notează CNN.

Gazoductul rusesc Nord Stream 2, construit cu investiții consistente de la firme nemțești, un proiect al cărui președinte este chiar un fost cancelar german, Gerhard Schroder, este punctul cel mai vulnerabil al Germaniei în toată această poveste. Țara a fost, de altfel, și acuzată că este prea reținută în susținerea integrității teritoriale a Ucrainei în fața amenințării Rusiei.

În timpul unei conferințe de presă comune de la Casa Albă, în urma vizitei Cancelarului German la Washington, Biden a declarat că dacă Rusia va invada Ucraina, Nord Stream 2 va fi oprit cu totul.

„Dacă Rusia invadează, adică tancuri şi trupe trec graniţa cu Ucraina, atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt”, a spus ferm Biden.

Este un anunț pe care administrația Biden l-a mai repetat în trecut și a fost cel mai important punct de pe agenda de discuții cu Scholz, potrivit oficialilor.

Însă, Cancelarul german a evitat să numească în conferință proiectul gazoductului rusesc, pe care țara sa îl susține atât de mult.

„Le spun prietenilor noștri americani că suntem uniți. Vom acționa împreună și vom lua toți pașii necesari împreună”, a spus Scholtz.

Citiți și:  Ce este Nord Stream 2, cel mai sensibil subiect în negocierile dintre Occident și Rusia. 10 state membre din Europa Centrală și de Est importă peste 75% din gazele lor de la ruși

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului