Când începe vaccinarea anti-COVID a copiilor de 5-11 ani și cum se va face. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță

Publicat: 16/11/2021, 16:29
Actualizat: 16/11/2021, 17:34

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a afirmat că autorizarea vaccinării anti-COVID a copiilor de 5-11 ani este așteptată în 25 noiembrie din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), iar în România au început pregătirile pentru vaccinarea copiilor din această categorie

Medicul a precizat că se așteaptă autorizarea EMA pe 25 noiembrie pentru vaccinul Pfizer, iar pentru Moderna la jumătatea lunii decembrie.

Valeriu Gheorghiță a mai afirmat că sunt deja campanii de vaccinare a copiilor de 5-11 ani în SUA, în Israel, în Austria. În Statele Unite au fost vaccinați deja 900.000 de copii.

Colonelul a precizat că CNCAV a demarat activitatea de organizare a campaniei de vaccinare pentru copiii de 5-11 ani. La acest moment, sunt centralizate solicitările din fiecare județ pentru organizarea de centre de vaccinare pentru copii. Va exista și posibilitatea de vaccinare la medicii de familie.

„Sperăm ca până la finalul lunii să fim gata cu pregătirile logistice. Se lucrează și la optimizarea platformei de vaccinare. (…) E foarte important să avem dozele specifice. Vorbim de flacoane diferite, flacoane multidoză, cu 10 doze, iar doza e de circa 10 micrograme, o treime din doza pentru adulți. Eficacitatea este de peste 90% în prevenirea bolii simptomatice”, a mai precizat Gheorghiță.

Până în acest moment nu se știe când va putea fi demarată vaccinarea copiilor de 5-11 ani.

„Concret, când se va putea demara activitatea de vaccinare depinde de momentul livrărilor, care deocamdată nu este confirmat pentru nicio țară europeană. Este posibil să fie în decembrie sau, mai puțin probabil, în ianuarie 2022”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

„Obiectiv de acoperire vaccinală precaut – 20%”

Conform documentului, în prezent sunt 1,37 de milioane de copii cu vârste cuprinse între 5-11 ani, care, la fel ca cei de 0-4 ani, aproximativ 980.000, nu sunt vaccinați anti-COVID. La categoria de vârstă 12-15 ani, cu cel puțin o doză sunt vaccinați 95.525 de copii (11,3%), iar cu schema completă, aproape jumătate, aproximativ 54.500 (6,4%), conform datelor Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), la data de 1 noiembrie.

La finalul acelei zile, cu 7.063.080 de persoane cărora li s-a administrat cu cel puțin o doză, România avea o rată de vaccinare cu cel puțin o doză de aproape 42% a populației eligibile de peste 12 ani, iar din populația generală rezidentă, de 36,8%, sub ținta stabilită în Strategie, conform documentului. Cea mai vaccinată categorie de vârstă era cea de 60 – 69 de ani (49,2%).

„Ținînd cont de situația curentă, pentru anul 2022, Comitetul Național de Vaccinologie (CNV) a recomandat un obiectiv de acoperire vaccinală de 70% din populația eligibilă peste 12 ani cu ponderare pe categoriile de vârstă și obiectiv de acoperire vaccinală precaut de 20% din populația de 5-11 ani. Conform calculelor, ar rămâne de acoperit minim 28% din populația eligibilă de peste 12 ani și 20% din populația de 5-11 ani”, se arată în documentul publicat pe site-ul SGG.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, la începutul lunii noiembrie, după ce Agenţia americană pentru alimente şi medicamente a autorizat vaccinul de la Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5-11 ani, că vaccinarea copiilor din această grupă de vârstă va fi recomandată celor cu afecţiuni cronice, iar pentru ceilalţi vaccinul va fi recomandat în funcţie de rapoartele de risc-beneficiu, pentru a se vedea care va fi impactul vaccinării asupra riscului de infecţie şi asupra transmiterii.

„În mod deosebit vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani va fi ferm recomandată celor care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice şi aici vorbim de obezitate, diabet, afecţiunile cronice renale, afecţiunile neurologice, Sindromul Down, care ştim că, din păcate, creşte riscul de zece ori de deces în cazul maladiei COVID-19, dar şi alte afecţiuni neoplazice, cum ar fi bolile onco-hematologice, leucemiile, limfoanele ş.a.m.d., copiii care sunt în evidenţă cu tratamente care scad răspunsul imun. Pentru celelalte grupe de vârstă va fi recomandat vaccinul de la compania BioNTech Pfizer în funcţie de rapoartele de risc-beneficiu şi aici vom vedea toate aceste date pentru că Centrul European de Control al Bolilor va face acest raport, va face această evaluare de risc-beneficiu tocmai pentru a vedea cât se poate de clar care va fi impactul vaccinării asupra riscului de infecţie şi asupra transmiterii pentru ca acest lucru ne interesează foarte mult”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, în 2 noiembrie, citat de News.ro.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Gina Pistol, OUT de la Antena 1?! Șefii i-au pus pe EI să-i prezinte emisiunea...
FOTO. Diana a căzut victimă hackerilor: i-au furat filmulețe explicite din telefon! Imagini intime i-au...
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Secretar general NATO: Rusia trebuie să îşi retragă forţele din Moldova, Georgia şi Ucraina unde...
Afecțiunile medicale ce anulează permisul auto. Bolile incompatibile cu conducerea autoturismului
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Prima țară din UE care elimină toate restricțiile împotriva COVID-19
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Record de cazuri de infectare, la Constanța! Incidența a depășit 17 la mia de locuitori
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Vestea ȘOC a momentului în România: S-a sinucis... Un sfârșit dramatic
Tragedia momentului în România! Avea doar 48 de ani. A fost găsit mort în casă
Codul Rutier se modifică în România. Șoferii au interzis! Ce amenzi uriașe riscă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...