Candidații la conducerea DIICOT susțin interviurile la Ministerul Justiției

Candidații la conducerea DIICOT susțin interviurile la Ministerul Justiției
Publicat: 17/01/2020, 15:35

Teodor Niță, Ioana Bogdana Albani, Elena-Georgiana Hosu, Viorel Badea și Daniel Horodniceanu sunt cei cinci candidați programați la interviul de vineri.

Fiecare candidat are a dispoziție 30 de minute pentru susținerea proiectului și 60 de minute în care răspund întrebărilor primite din partea membrilor Comisiei.

Giorgiana Hosu, adjunctul DIICOT, a spus la interviul pentru postul de șef al Direcției, că fluctuația de personal reprezintă un motiv important în întârzierea soluționării unor dosare complexe, în acest caz dând drept exemplu cazul Țăndărei, care s-a finalizat cu achitări.

„Referindu-ne la cazul Țăndărei, termen rezonabil înseamnă totuși mai puțin decât perioada 2006-2019. DIICOT a fost sesizat cu 2006 cu cazul acesta. În 2010 a fost finalizat cu rechizitoriu de procuror. În 2011, dosarul a fost restituit de către instanță pentru înlăturarea unor deficiențe în actul de sesizare. În 2012 a fost retrimisă cauza și a fost întocmit un alt act de sesizare de către un alt procuror. Din 2012 până în 2019 – decembrie, cred, dosarul a fost pe rolul instanței de judecată”, a spus Giorgiana Hosu, citată de MEDIAFAX, la interviul din fața comisiei de la Ministerul Justiției.

Procurorul a precizat că, probabil și la instanță, a existat fluctuație de personal, mai ales pentru că, potrivit standardelor CEDO, dacă un judecător iese la pensie, probele trebuie din nou administrate.

„Fluctuația de personal e o cauză importantă în întârzierea soluționării dosarelor complexe. Atât la noi, cât și la instanță. În DIICOT sunt procurori vechi care, cu toată uzura pe care o dă o structură specializată, rezistă și sunt la fel de eficienți. E greu să te prezinți în așa fel încât să fie atractiv în acest moment”, mai spune Hosu.

Cei 25 de inculpați din dosarul Țăndărei au fost achitați definitiv, în luna decembrie 2019, de Curtea de Apel Târgu-Mureș. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiți la cerșit în Anglia, iar datele arătau că cei mici au fost traficați de inculpați.

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duși la cerșit în Marea Britanie au fost identificați de autoritățile judiciare române și britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigații pentru capturarea traficanților, această acțiune derulându-se la Țăndărei, în Ialomița.

Audierile din cadrul selecției pentru stabilirea propunerilor de numire la conducerea marilor parchete, organizate de Ministerul Justiției, au debutat marți, 14 ianuarie, când au fost audiați candidații pentru conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, audieri continute miercuri. Joi au fost audiați cei cinci candidați a funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Membrii Comisiei de interviu sunt procuror Remus Damian Budăi (desemnat de secția de procurori a CSM), judecator Ioana Bogdan (desemnată de INM); psiholog Marius Babici (desemnat de CSM), prof. univ. dr. Răzvan Cătălin Dobrea (desemnat de rectorul ASE). Din partea Ministerului Justiției fac parte din Comisie Lidia Barac, secretar de stat, avocat Ștefan Ciurescu, consilier al Ministrului Justiției, și Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției (președintele Comisiei).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?