Candidații la conducerea DIICOT susțin interviurile la Ministerul Justiției

Candidații la conducerea DIICOT susțin interviurile la Ministerul Justiției
Publicat: 17/01/2020, 15:35

Teodor Niță, Ioana Bogdana Albani, Elena-Georgiana Hosu, Viorel Badea și Daniel Horodniceanu sunt cei cinci candidați programați la interviul de vineri.

Fiecare candidat are a dispoziție 30 de minute pentru susținerea proiectului și 60 de minute în care răspund întrebărilor primite din partea membrilor Comisiei.

Giorgiana Hosu, adjunctul DIICOT, a spus la interviul pentru postul de șef al Direcției, că fluctuația de personal reprezintă un motiv important în întârzierea soluționării unor dosare complexe, în acest caz dând drept exemplu cazul Țăndărei, care s-a finalizat cu achitări.

„Referindu-ne la cazul Țăndărei, termen rezonabil înseamnă totuși mai puțin decât perioada 2006-2019. DIICOT a fost sesizat cu 2006 cu cazul acesta. În 2010 a fost finalizat cu rechizitoriu de procuror. În 2011, dosarul a fost restituit de către instanță pentru înlăturarea unor deficiențe în actul de sesizare. În 2012 a fost retrimisă cauza și a fost întocmit un alt act de sesizare de către un alt procuror. Din 2012 până în 2019 – decembrie, cred, dosarul a fost pe rolul instanței de judecată”, a spus Giorgiana Hosu, citată de MEDIAFAX, la interviul din fața comisiei de la Ministerul Justiției.

Procurorul a precizat că, probabil și la instanță, a existat fluctuație de personal, mai ales pentru că, potrivit standardelor CEDO, dacă un judecător iese la pensie, probele trebuie din nou administrate.

„Fluctuația de personal e o cauză importantă în întârzierea soluționării dosarelor complexe. Atât la noi, cât și la instanță. În DIICOT sunt procurori vechi care, cu toată uzura pe care o dă o structură specializată, rezistă și sunt la fel de eficienți. E greu să te prezinți în așa fel încât să fie atractiv în acest moment”, mai spune Hosu.

Cei 25 de inculpați din dosarul Țăndărei au fost achitați definitiv, în luna decembrie 2019, de Curtea de Apel Târgu-Mureș. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiți la cerșit în Anglia, iar datele arătau că cei mici au fost traficați de inculpați.

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duși la cerșit în Marea Britanie au fost identificați de autoritățile judiciare române și britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigații pentru capturarea traficanților, această acțiune derulându-se la Țăndărei, în Ialomița.

Audierile din cadrul selecției pentru stabilirea propunerilor de numire la conducerea marilor parchete, organizate de Ministerul Justiției, au debutat marți, 14 ianuarie, când au fost audiați candidații pentru conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, audieri continute miercuri. Joi au fost audiați cei cinci candidați a funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Membrii Comisiei de interviu sunt procuror Remus Damian Budăi (desemnat de secția de procurori a CSM), judecator Ioana Bogdan (desemnată de INM); psiholog Marius Babici (desemnat de CSM), prof. univ. dr. Răzvan Cătălin Dobrea (desemnat de rectorul ASE). Din partea Ministerului Justiției fac parte din Comisie Lidia Barac, secretar de stat, avocat Ștefan Ciurescu, consilier al Ministrului Justiției, și Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției (președintele Comisiei).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce au descoperit medicii la scurt timp după moartea Mioarei Roman. Care e cauza decesului
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
Reacția lui Putin după ce Biden l-a numit „ticălos nebun”
Băiețel de 8 ani, în stare gravă după o vacanță cu familia într-un resort de...
Micul oraș subteran din România, care se întinde pe o suprafaţă de 1.300 de metri...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cel mai mare supermarket din România dispare! Ce companie l-a cumpărat și în ce se...
Un român s-a trezit cu amendă pentru ROVINIETĂ dintr-un motiv bizar
De ce boală cruntă suferea Mioara Roman: Fosta soție a lui Petre Roman a murit...
Ultimele imagini cu Mioara Roman în viață: De ce boală suferea aceasta
Părinţii victimelor lui Vlad Pascu cer schimbarea încadrării faptelor în omor: Nu ne va alina...
Zbârnâie telefoanele la cabinetul bossului pentru o domnișoară descurcăreață! Cum se ”tatonează” un post la...
Peste CÂT TIMP se refac PLĂMÂNII atunci când renunți LA FUMAT
BOALA CUMPLITĂ de care suferea MIOARA ROMAN! A primit un diagnostic greșit
Alcoolemia care iese după ce bei o bere. Un polițist a făcut experimentul
Felicitări și mesaje de Dragobete, pe 24 februarie. Imagini și urări de dragoste cu ”Te...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
„La orice cădere să avem o mână întinsă sus, asta înseamnă nădejdea ca Dumnezeu să...