Capcana ascunsă în datele economice record ale României. „Am mai văzut acest film în 2007-2008″

Capcana ascunsă în datele economice record ale României. „Am mai văzut acest film în 2007-2008
Publicat: 17/08/2017, 12:32

Cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, de 5,7%, înregistrată de România în al doilea trimestru al anului curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut „este, în primul rând, o creștere bună”, susține Adrian Vasilescu, consilier de strategie în cadrul Băncii Naționale a României (BNR).

„România înaintează pe panta creșterii economice cu cea mai mare viteză din Uniunea Europeană. Sunt câteva cifre care merită să fie luate în considerare din comunicatul dat publicității de INS și, în primul rând, cifra de dezvoltare a industriei. Vedem acolo că deși această creștere economică are ca motor principal consumul, deci eu exclud expresia care este folosită des „se bazează numai pe consum” și spun „are ca motor principal consumul” pentru că o creștere economică nu se poate baza numai pe consum, industria joacă un rol important și crește și ea cu două cifre, 10% creștere în materie de industrie”, a declarat, pentru Gândul, Adrian Vasilescu.

România are „nevoie de recuperări”, iar cuvântul „recuperare” este unul „de ordine pentru noi” având în vedere decalajele pe care le avem în raport cu țările dezvoltate. Ce ne lipsește totuși? „Al doilea pilon, absolut necesar al creșterii economice și anume sustenabilitatea”, arată Vasilescu.

„Asta ar fi expresia sănătății creșterii economice. Nu o avem, încă, și trebuie să dăm bice în această privință că altfel vom face creștere economică fără să asigurăm și necesara bunăstare”, susține consilierul de strategie în cadrul BNR.

„Aproximativ două treimi din creștere este alimentată de consum: mâncăm, bem, ne schimbăm garderoba, cumpărăm produse (electrocasnice în special) și călătorim. Într-adevăr, crește și cifra de afaceri din industrie (+10%) și servicii (+8%), dar acestea contează prea puțin în formarea PIB.Cumparam mai mult decât producem, și diferența se duce în importuri.”, a susținut Iancu Guda, președintele asociației analiștilor financiari-bancari, într-o postare pe Facebook.

Creșterea economică este însoțita de majorarea deficitelor, a adăugat el,precizând că statul cheltuie mai mult decât încasează, iar acest decalaj crește. Veniturile fiscale cresc mai lent decat prognoza (+4% fata de +7,5%), în timp ce cheltuielile publice cresc mult mai accelerat (salarii +20%, ajutoare sociale +10%). De asemenea, investițiile străine scad pe fondul neîncrederii.

„Am mai vazut acest film, a rulat cu alți actori, aceeași piesă, în 2007-2008. Singura intrigă care lipseste este o criza externă majoră. Au trecut 10 ani de la ultima, iar finanțele internationale sunt afectate de un șoc major aproape la fiecare 10 ani”, a concluzionat el.

„Creșterea economică e bună și pe consum, și pe investiții”, este de părere și Andreea Paul, președinte al organizației neguvernamentale INACO și fost vicepreședinte al PNL. „E necesară creșterea nivelului de trai în România inclusiv prin impulsionarea veniturilor românilor”, însă nu într-un mod dezechilibrat, cu „creșteri salariale disproporționate care nu au nicio legătură cu un sistem unitar corect, just, echilibrat de salarizare”, a adăugat ea.

„Când tu ai pensionari cu 120 de milioane pe lună și altul cu 980 de lei pe lună, lucrurile nu funcționează bine. Cel mai grav, în România, este că nu se discută despre creșterea progresului social în tandem cu creșterea competitivității. Nu există competitivitate economică la nivel global fără progres social. În următorii ani, lucrurile nu se arată roze. 2008 l-am trăit cu toții, nu cred că l-au uitat românii”, a declarat, pentru Gândul, Andreea Paul.

Cu toate acestea, alta ar fi întrebarea cheie, cel puțin în viziunea fostului deputat liberal, și anume „ce facem cu această creștere economică și cum o redistribuim în România?”. Asta în contextul în care vorbim „despre o gestionare foarte slabă a uneia dintre cele mai ridicate ritmuri de creștere economică din Uniunea Europeană” în condițiile în care cheltuielile cu investițiile au scăzut cu 19% în primele șase luni ale acestui an în timp ce cheltuielile cu personalul bugetar au crescut cu 19,5%, iar cheltuielile cu asistența socială au crescut cu aproape 10%, potrivit Andreei Paul.

La toate acestea se adaugă colectarea deficitară a impozitelor și taxelor la bugetul de stat. „Pe primele șase luni noi avem așa: o cădere a încasărilor la buget din impozitul pe profit cu 6%, avem o cădere a încasărilor din accize cu 7,6%, o scădere a încasărilor din TVA cu 4,3%”, a adăugat fostul vicepreședinte al PNL.

În tot acest timp, „se fac promisiuni pe datorie”, spune Paul, care evidențiază faptul că pe primele luni ale acestui an datoria externă a României a crescut cu 2%, însemnând cu aproximativ cu două miliarde de euro.

„Dacă mergi pe creștere economică și o împletești cu adâncirea îndatorării, evident că la un moment dat te îneci. Readuc în discuție momentul anului 2008. 2008 era un an cu o creștere economică fulminantă, cu un deficit bugetar uriaș și ne-a lovit în moalele capului, în plină criză economică, când la guvernare era și PSD și PNL. Când economia a căzut și a trebuit să faci ajustările bugetare”, a arătat Paul, care nu consideră creșterile salariale anunțate de Guvern a fi sustenabile.

Reamintim că România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, de 5,7%, în al doilea trimestru din 2017 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, fiind urmată de Letonia, cu 4,8%, potrivit unui raport al Eurostat publicat miercuri.

De asemenea, potrivit Institutului Național de Statistică, Produsul Intern Brut a crescut în semestrul I 2017 cu 5,8% pe seria brută, iar în trimestrul II creșterea a fost de 1,6% față de trimestrul anterior și de 5,9% față de același trimestru din 2016.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?